Ο Αδέσποτος, είναι ο χάρτινος πρωταγωνιστής του εκπαιδευτικού προγράμματος του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών. Είναι ο σκύλος – σύμβολο όλων των αδέσποτων ζώων και φέτος θα παραβρεθεί στην εκδήλωση μνήμης και τιμής ενάντια στον φασισμό που θα πραγματοποιηθεί στον Ομαδικό Τάφο εκεί που ενταφιάστηκαν 120 κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι εκτελέστηκαν πριν από 69 χρόνια από τους Χιτλερικούς.
Η Κική Δημητριάδου πρόεδρος του συλλόγου τονίζει: «Στον Αδέσποτο χρεώσαμε ό,τι ανθρωπινότερο, αγνότερο κι αληθινό ονειρευόμαστε για την εκπαίδευση των παιδιών μας. Κόντρα σ’ ό,τι μας πονάει και μας πληγώνει, μας εξευτελίζει και εν τέλει δε μας αξίζει. Ο Αδέσποτος θα συμμετέχει στον δρόμο Θυσίας, στις 15 Σεπτέμβρη, στην μνήμη των 120 συμπολιτών μας, στην Ιστορία που οφείλουμε, και δυστυχώς μοιάζει να την έχουμε λησμονήσει.
Θα καρφιτσώσουμε λοιπόν τον Αδέσποτο στο μπλουζάκι της διοργάνωσης και θα περπατήσουμε παρέα τα 6 χιλιόμετρα του λαϊκού δρόμου. Όσοι φίλοι του, μικροί και μεγάλοι θέλουν να κάνουν το ίδιο, ας επικοινωνήσουν μαζί μας ή ας μας αναζητήσουν στο ραντεβού της διοργάνωσης του δρόμου Θυσίας».
Τι συνέβη πριν από 69χρόνια στις 14 Σεπτεμβρίου 1944
Στις 14 Σεπτεμβρίου 1944 οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής, με την καθοδήγηση του λοχία των SS Φριτς Σούμπερτ, και οι εγκληματικές συμμορίες των ντόπιων ένοπλων συνεργατών τους εκτέλεσαν 120 κατοίκους της περιοχής (μεταξύ αυτών και τον τότε δήμαρχο Γιαννιτσών Θωμά Μαγκριώτη), μετά από φρικτά βασανιστήρια.
Τα Γιαννιτσά προστέθηκαν έτσι στη σειρά των μαρτυρικών πόλεων της πατρίδας μας, που υπέστησαν τη θηριωδία του ναζισμού και τα εγκλήματα των συνεργατών των κατακτητών. Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, η πόλη πενθεί τους νεκρούς της και τιμά τη μνήμη τους στον Ομαδικό Τάφο.
Μια μέρα μετά την κατάθεση στεφάνων στον Ομαδικό Τάφο διοργανώνεται από τον Δήμο Γιαννιτσών και πορεία μνήμης και τιμής μήκους 6 χιλιομέτρων που πραγματοποιείται εντός της πόλης. Εκεί φέτος θα βρείτε και τον αδέσποτο.






