Μαρτυρία από τις Σκουριές: Άγρια καταστολή, το απαραίτητο συμπλήρωμα των «επενδύσεων»!

Μαρτυρία από τις Σκουριές: Άγρια καταστολή, το απαραίτητο συμπλήρωμα των «επενδύσεων»!

Η κινητοποίηση της 21 Οκτώβρη βρήκε άγρια αντίδραση. Οι δυνάμεις καταστολής, με εντολή της τρικομματικής κυβέρνησης, προστάτευσαν τα συμφέροντα της εταιρείας με απίστευτο ζήλο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η αστυνομία κατέστειλε κινητοποιήσεις κατοίκων στην περιοχή, όμως αυτή τη φορά η αγριότητά της ήταν πρωτοφανής. Προφανώς δεν είχε εντολή απλά να καταστείλει, αλλά να τσακίσει κάθε διάθεση αντίστασης.

(στη φωτό δα­κρυ­γό­νο εκτο­ξεύ­ε­ται πίσω από φορ­τη­γά­κι που φεύ­γει από τη δια­δή­λω­ση. To τζάμι σπάει και το δα­κρυ­γό­νο μπαί­νει μέσα στην κα­μπί­να).

 

 

Η βαρ­βα­ρό­τη­τα της αστυ­νο­μί­ας την Κυ­ρια­κή 21 Οκτώ­βρη στο δάσος των Σκου­ριών της βό­ρειας Χαλ­κι­δι­κής συ­νο­ψί­στη­κε σε ανα­κοί­νω­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ την επό­με­νη μέρα: «Η βό­ρεια Χαλ­κι­δι­κή και οι χι­λιά­δες πο­λί­τες της έζη­σαν χθες ακόμα ένα επει­σό­διο κα­τα­στο­λής και αστυ­νο­μι­κής τρο­μο­κρα­τί­ας, με απα­γο­ρεύ­σεις, χη­μι­κά, κυ­νη­γη­τό και ξύλο. Η εται­ρεία «Ελ­λη­νι­κός Χρυ­σός» στην προ­σπά­θειά της να επι­βά­λει την με­ταλ­λουρ­γεία χρυ­σού στην πε­ριο­χή, με τις ευ­λο­γί­ες και την κά­λυ­ψη της κυ­βέρ­νη­σης, έχει με­τα­τρέ­ψει την αστυ­νο­μία σε μπρά­βους της, η οποία και δεν δι­στά­ζει να χρη­σι­μο­ποιεί αναί­τια και απρο­κά­λυ­πτη βία ενά­ντια σε απλούς αν­θρώ­πους».

Οι κά­τοι­κοι της βό­ρειας Χαλ­κι­δι­κής αγω­νί­ζο­νται μα­ζι­κά και απο­φα­σι­στι­κά ενά­ντια στα σχέ­δια της εται­ρεί­ας «Ελ­λη­νι­κός Χρυ­σός» για εξό­ρυ­ξη χρυ­σού και χαλ­κού. Η υλο­ποί­η­ση αυτών των σχε­δί­ων θα ση­μά­νει κα­τα­στρο­φή για το πε­ρι­βάλ­λον, την πα­ρα­γω­γή, τις θέ­σεις ερ­γα­σί­ας, την υγεία και τη ζωή των κα­τοί­κων της πε­ριο­χής. Η εται­ρεία έχει ξε­κι­νή­σει το έργο της απο­ψί­λω­σης και του ξε­κοι­λιά­σμα­τος του αρ­χέ­γο­νου δά­σους των Σκου­ριών στον Κά­κα­βο με τις ευ­λο­γί­ες της κυ­βέρ­νη­σης.

Η κι­νη­το­ποί­η­ση της 21 Οκτώ­βρη βρήκε άγρια αντί­δρα­ση. Οι δυ­νά­μεις κα­τα­στο­λής, με εντο­λή της τρι­κομ­μα­τι­κής κυ­βέρ­νη­σης, προ­στά­τευ­σαν τα συμ­φέ­ρο­ντα της εται­ρεί­ας με απί­στευ­το ζήλο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η αστυ­νο­μία κα­τέ­στει­λε κι­νη­το­ποι­ή­σεις κα­τοί­κων στην πε­ριο­χή, όμως αυτή τη φορά η αγριό­τη­τά της ήταν πρω­το­φα­νής. Προ­φα­νώς δεν είχε εντο­λή απλά να κα­τα­στεί­λει, αλλά να τσα­κί­σει κάθε διά­θε­ση αντί­στα­σης.

Τα γε­γο­νό­τα έχουν γίνει ήδη γνω­στά. Μετά τη συ­γκέ­ντρω­ση στην κε­ντρι­κή πλα­τεία της Ιε­ρισ­σού στις 10.30 πμ, ξε­κί­νη­σε η πομπή των αυ­το­κι­νή­των για τις Σκου­ριές, όπου βρί­σκο­νται οι εγκα­τα­στά­σεις της εται­ρεί­ας. Υπήρ­χαν άν­θρω­ποι από πολλά γει­το­νι­κά χωριά, εκτός από κα­τοί­κους της Ιε­ρισ­σού που είναι και ο πυ­ρή­νας του αγώνα.

Συμ­με­τεί­χαν επι­τρο­πές αγώνα από όλη την Ελ­λά­δα, όπως το Μέ­τω­πο Αγώνα Ενά­ντια στα Με­ταλ­λεία σε Κρού­σια-Πάϊ­κο και αντι­προ­σω­πεία από το ανά­λο­γο μέ­τω­πο στη Θράκη. Τη συ­μπα­ρά­στα­σή τους έδει­ξαν με τη συμ­με­το­χή τους και βου­λευ­τές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι η συ­νο­λι­κή συμ­με­το­χή ξε­περ­νού­σε τα 2000 άτομα.

Η κυ­βέρ­νη­ση και η εται­ρεία ορ­γά­νω­σαν μια τε­ρά­στια επι­χεί­ρη­ση κα­τα­στο­λής και τρο­μο­κρά­τη­σης. Στην πε­ριο­χή Χο­ντρό Δέ­ντρο, στη δια­σταύ­ρω­ση από όπου ξε­κι­νά­ει ο χω­μα­τό­δρο­μος για τις Σκου­ριές, είχε εγκα­τα­στα­θεί κλού­βα και δι­μοι­ρία των ΜΑΤ. Πίσω από τους Μα­τα­τζή­δες στέ­κο­νταν 200-250 ερ­γα­ζό­με­νοι ή υπο­ψή­φιοι ερ­γα­ζό­με­νοι, σε αντι­συ­γκέ­ντρω­ση που είχε κα­λέ­σει η εται­ρεία με εκ­φο­βι­σμό, ψέ­μα­τα και υπο­σχέ­σεις. Προ­χω­ρού­σαν αργά προς το μέρος της δια­δή­λω­σης, σαν να είχαν οδη­γί­ες να προ­κα­λέ­σουν σύ­γκρου­ση. Κά­ποια στιγ­μή στα­μά­τη­σαν, ίσως επει­δή αντι­λή­φτη­καν ότι ο συ­σχε­τι­σμός δυ­νά­με­ων δεν τους ευ­νο­ού­σε.

Η αστυ­νο­μία έκανε έλεγ­χο για εξα­κρί­βω­ση στοι­χεί­ων σε αυ­το­κί­νη­τα που πή­γαι­ναν στη συ­γκέ­ντρω­ση στην Ιε­ρισ­σό. Έκανε προ­σα­γω­γή δύο δια­δη­λω­τών που επέ­βαι­ναν σε λε­ω­φο­ρείο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ από την Κο­μο­τη­νή και ενός άλλου δια­δη­λω­τή σε ΙΧ επει­δή είχαν στην κα­το­χή τους αντια­σφυ­ξιο­γό­νες μά­σκες. Στο λε­ω­φο­ρείο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη έγινε έλεγ­χος δύο φορές.

Ο κό­σμος ανέ­βη­κε στις εγκα­τα­στά­σεις της εται­ρεί­ας περ­πα­τώ­ντας στον χω­μα­τό­δρο­μο των 7 χι­λιο­μέ­τρων με αφε­τη­ρία το Χο­ντρό Δέ­ντρο. Η πε­ριο­χή ήταν πε­ρι­κυ­κλω­μέ­νη από τέσ­σε­ρις δι­μοι­ρί­ες των ΜΑΤ σε κα­τά­στα­ση ετοι­μό­τη­τας. Άντρες των ΜΑΤ έφρα­ζαν το δρόμο στο ερ­γο­τά­ξιο, αρ­νού­με­νοι να πα­ρα­με­ρί­σουν όταν τους το ζη­τή­θη­κε από αντι­προ­σω­πεία με τη βου­λευ­τή του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Κα­τε­ρί­να Ιγ­γλέ­ζη. Την κι­νη­το­ποί­η­ση κι­νη­μα­το­γρα­φού­σαν άγνω­στα άτομα που αρ­νή­θη­καν να φα­νε­ρώ­σουν την ταυ­τό­τη­τά τους. Μια ομάδα γυ­ναι­κών κά­θι­σε μπρο­στά από τα ΜΑΤ και φώ­να­ζε συν­θή­μα­τα σε όλη τη διάρ­κεια της συ­γκέ­ντρω­σης. Κά­ποια στιγ­μή, λίγο πριν νυ­χτώ­σει, οι Μα­τα­τζή­δες απο­φά­σι­σαν να δια­λύ­σουν τον κόσμο, ρί­χνο­ντας τε­ρά­στιες πο­σό­τη­τες χη­μι­κών. Ακο­λού­θη­σε άγριο κυ­νη­γη­τό στον χω­μα­τό­δρο­μο και μέσα στο δάσος. Ταυ­τό­χρο­να, οι Μα­τα­τζή­δες έρι­χναν δα­κρυ­γό­να, έβρι­ζαν, χτυ­πού­σαν, κα­τέ­στρε­φαν αυ­το­κί­νη­τα. Έρι­χναν χη­μι­κά ακόμα και μέσα σε αυ­το­κί­νη­τα, κά­ποια με επι­βά­τες μέσα. Μετά το κυ­νη­γη­τό από τις Σκου­ριές, νε­ο­α­φι­χθεί­σες αστυ­νο­μι­κές δυ­νά­μεις επι­τέ­θη­καν ξανά. Ακο­λού­θη­σε νέος γύρος δο­λο­φο­νι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας των αστυ­νο­μι­κών: Έρι­χναν δα­κρυ­γό­να ακόμα και μέσα σε αυ­το­κί­νη­τα, έσπα­ζαν τζά­μια αυ­το­κι­νή­των, ξυ­λο­κο­πού­σαν, πο­δο­πα­τού­σαν, τρα­βού­σαν αν­θρώ­πους έξω από τα αυ­το­κί­νη­τα και τους έδερ­ναν αλύ­πη­τα.

Η αστυ­νο­μία επι­τέ­θη­κε και σε βου­λευ­τές, έστει­λε πολύ κόσμο στο νο­σο­κο­μείο, έκανε προ­σα­γω­γές των ατό­μων που κα­τά­φε­ρε να πιά­σει, χωρίς συ­γκε­κρι­μέ­να στοι­χεία εις βάρος τους, αλλά και ατό­μων που βρήκε στην πε­ριο­χή πολύ μετά τα επει­σό­δια, απα­γό­ρευ­σε την εί­σο­δο δι­κη­γό­ρων για ώρες. Η αυ­θαι­ρε­σία των αστυ­νο­μι­κών θύ­μι­ζε με­θό­δους χού­ντας.

Εμένα και έναν συ­να­γω­νι­στή, μας κρά­τη­σαν πάνω από 4 ώρες συ­νο­λι­κά σε δύο αστυ­νο­μι­κά τμή­μα­τα, αφού μας την είχαν στη­μέ­νη δίπλα στην εί­σο­δο των εγκα­τα­στά­σε­ων της εται­ρεί­ας. Ο συ­να­γω­νι­στής είχε ανε­βά­σει το αυ­το­κί­νη­τό του και, όταν πή­γα­με να το πά­ρου­με αρ­κε­τά αρ­γό­τε­ρα, το βρή­κα­με με τα δύο λά­στι­χα σκι­σμέ­να. Ήταν αδύ­να­το να φύ­γου­με. Όταν μας είδε ο σε­κιου­ρι­τάς, φώ­να­ξε την αστυ­νο­μία, που είχε εγκα­τα­στα­θεί εκεί.

Η σκηνή θύ­μι­ζε πε­ρί­ο­δο Κα­το­χής, όπως βλέ­που­με σε σχε­τι­κές ται­νί­ες. Είχε πια νυ­χτώ­σει για τα καλά. Μέσα στην ερη­μιά, στε­κό­ντου­σαν και πη­γαι­νο­έρ­χο­νταν διά­φο­ροι αστυ­νο­μι­κοί σε κα­τά­στα­ση επι­φυ­λα­κής. Το σκη­νι­κό το συ­μπλή­ρω­ναν τα  αστυ­νο­μι­κά οχή­μα­τα και οι μπά­ρες ασφα­λεί­ας που ανε­βο­κα­τέ­βαι­ναν με με­γά­λη ακρί­βεια όταν περ­νού­σαν τα οχή­μα­τα.

Αφού πήραν τις ταυ­τό­τη­τές μας και έκα­ναν έρευ­να στο αυ­το­κί­νη­το, μας πή­γαι­ναν από το ένα αστυ­νο­μι­κό αυ­το­κί­νη­το στο άλλο, κλει­δώ­νο­ντάς μας μέσα με τα πα­ρά­θυ­ρα ανε­βα­σμέ­να, ενώ συ­σκέ­πτο­νταν ή μι­λού­σαν στο τη­λέ­φω­νο. Δεν μας άφη­ναν να κρα­τά­με στο χέρι τα κι­νη­τά μας για να μην κα­λέ­σου­με ή στεί­λου­με μή­νυ­μα και μας συ­νό­δευαν στην τουα­λέ­τα για να μη δρα­πε­τεύ­σου­με και χά­σουν τη δου­λειά τους, όπως μας είπε η αστυ­νο­μι­κός που ήταν μαζί μας.

Μα­σού­σαν τα λόγια τους όταν ρω­τού­σα­με σε ποια βάση τα έκα­ναν όλα αυτά και αν είχαν κάτι ενα­ντί­ον μας. Στην αρχή είπαν ότι θα έκα­ναν απλά εξα­κρί­βω­ση στοι­χεί­ων και μετά βρε­θή­κα­με να μας πη­γαί­νουν στο αστυ­νο­μι­κό τμήμα της Αρ­ναί­ας. Όταν ρω­τή­σα­με γιατί, μας είπαν ότι ίσως τε­λι­κά να πρό­κει­ται για προ­σα­γω­γή, εφό­σον είχαν βρει ένα βεγ­γα­λι­κό πάνω στο αυ­το­κί­νη­το! Μας άφη­σαν αυ­θαί­ρε­τα να πε­ρι­μέ­νου­με κάπου μια ώρα στο τμήμα της Αρ­ναί­ας και μετά, χωρίς εξή­γη­ση, μας πήγαν στο τμήμα του Πο­λυ­γύ­ρου, όπου κρα­τού­νταν και τα άτομα που προ­σή­χθη­σαν αμέ­σως μετά τη δια­δή­λω­ση. Πε­ρι­μέ­να­με με τις ώρες, μέχρι που μας άφη­σαν στις 11.30 μμ, χωρίς καμιά εξή­γη­ση, μετά από τη­λε­φω­νι­κή πα­ρέμ­βα­ση δι­κη­γό­ρου.

Δε­κα­πέ­ντε από τις προ­σα­γω­γές με­τα­τρά­πη­καν σε συλ­λή­ψεις για «στάση κατά της αστυ­νο­μί­ας», κα­τη­γο­ρία που απαγ­γέλ­θη­κε για πρώτη φορά μετά τη χού­ντα.Εποχή χού­ντας θύ­μι­ζε και η κί­νη­ση του Διοι­κη­τή της Αστυ­νο­μί­ας Πο­λυ­γύ­ρου να ζη­τή­σει τα ονό­μα­τα των τραυ­μα­τι­σμέ­νων από το Νο­σο­κο­μείο Πο­λυ­γύ­ρου. Οι για­τροί αρ­νή­θη­καν να τα δώ­σουν, επι­κα­λού­με­νοι το ια­τρι­κό απόρ­ρη­το.

Το βράδυ στον Πο­λύ­γυ­ρο ένας με­γά­λος αριθ­μός πο­λι­τών έμει­νε έξω από το αστυ­νο­μι­κό τμήμα ζη­τώ­ντας την απε­λευ­θέ­ρω­ση των αγω­νι­στών-ριών που είχαν προ­σα­χθεί.

Εκ­δη­λώ­σεις αλ­λη­λεγ­γύ­ης έγι­ναν το ίδιο βράδυ στον Πο­λύ­γυ­ρο και στην υπό­λοι­πη Χαλ­κι­δι­κή. Οι δια­μαρ­τυ­ρί­ες ενά­ντια στην πρω­το­φα­νή βαρ­βα­ρό­τη­τα της κυ­βέρ­νη­σης συ­νε­χί­ζο­νται. Την Πέμ­πτη 25 Οκτω­βρί­ου έγινε σχε­τι­κή συ­γκέ­ντρω­ση έξω από το Αστυ­νο­μι­κό Τμήμα Λευ­κού Πύρ­γου της Θεσ­σα­λο­νί­κης.

Πηγη:www.rproject.gr

45

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση