Ισόβια χωρίς ελαφρυντικά

Ισόβια χωρίς ελαφρυντικά

Screen Shot 2014-04-16 at 11.16.26 PMΤο Μεικτό Ορκωτό τιμώρησε τους δύο δολοφόνους του Πακιστανού μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν, δεν αναγνώρισε όμως ρατσιστικά κίνητρα στο έγκλημα.

Το Μεικτό Ορκωτό τιμώρησε τους δύο δολοφόνους του Πακιστανού μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν, δεν αναγνώρισε όμως ρατσιστικά κίνητρα στο έγκλημα

→Η εισαγγελέας Μαρία Μπερέτα είχε ζητήσει την καταδίκη των δύο με το σκεπτικό ότι «οι κατηγορούμενοι τέλεσαν την ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και έπληξαν το θύμα με επτά μαχαιριές»

Της Μαρίας Δήμα

Μια δικαιοσύνη αποδόθηκε. Τα ισόβια είναι η απάντηση της Πολιτείας στους στυγνούς δολοφόνους του 27χρονου Πακιστανού μετανάστη που τους βρήκε στον δρόμο του και ο δρόμος της ζωής του κόπηκε, κυριολεκτικά, εκεί. Δικαιοσύνη, μεν, όμως τυφλή, άτολμη ή μάλλον αρνούμενη να αντικρίσει «κάτι»: Οτι το μαχαιρωμένο σώμα του Σαχζάτ Λουκμάν ήταν σκουρόχρωμο.

Πως εάν ο ποδηλάτης που οι δολοφόνοι συνάντησαν στα Πετράλωνα κάποιο ξημέρωμα Γενάρη του 2013 ήταν πιο «λευκός» και εν πάση περιπτώσει δεν ήταν «αλλοεθνής», θα ζούσε… Ακριβώς αυτό που αρνήθηκε να δει η Δικαιοσύνη είδαν οι δολοφόνοι του – με τέτοιο «κριτήριο» τον τσάκισαν.

Σκυμμένα κεφάλια

Ωστόσο, ο ορισμός του ρατσιστικού εγκλήματος, από ανθρώπους που δεν αντέχουν το διαφορετικό, δεν αναγνωρίστηκε ρητά από την έδρα του δικαστηρίου. Για ποιο λόγο έκριναν έτσι οι δικαστές; Πρέπει να περιμένουμε το σκεπτικό τους, μέχρι αυτό να καθαρογραφεί, όπως είπε και η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Ωστόσο, τακτικοί και λαϊκοί δικαστές ομόφωνα έκριναν ένοχους τους Διονύση Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο για το αποτρόπαιο έγκλημά τους επιβάλλοντάς τους τα ισόβια, όπως και ομόφωνα δεν τους αναγνώρισαν ελαφρυντικά για τον πρότερο της πράξης τους βίο αλλά και για τον ύστερο του εγκλήματος.

Με σκυμμένα τα κεφάλια και χωρίς συγγενικά τους πρόσωπα στο ακροατήριο άκουσαν οι δύο νεαροί κατηγορούμενοι τη βαριά ετυμηγορία των δικαστών για την ανθρωποκτονία από πρόθεση του συνομηλίκου τους μεροκαματιάρη, ενώ τους επιβλήθηκε και επιπλέον φυλάκιση 32 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ, για οπλοφορία, οπλοχρησία, παράνομη οπλοκατοχή και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Αντίθετα, παρόντες στο ακροατήριο ήταν οι γονείς του θύματος, οι οποίοι σε λίγες μέρες -αναμφισβήτητα με δικαιωμένη τη μνήμη του γιου τους- επιστρέφουν στο μακρινό Πακιστάν, όπου βρίσκονται τα υπόλοιπα μέλη της φτωχής πολυμελούς οικογένειάς τους. Ωστόσο, όπως δήλωσε και ο εκ των δικηγόρων τους, Θανάσης Καμπαγιάννης, «καμία δικαστική απόφαση δεν μπορεί να φέρει πίσω τον Σαχζάτ Λουκμάν στην αγκαλιά της μητέρας του, Σούκραν Μπίμπι, και του πατέρα του, Καντίμ Χουσεΐν».

Οπως προκύπτει από την απόφαση, το δικαστήριο έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση-καταπέλτη, με την οποία η εισαγγελέας Μαρία Μπερέτα είχε ζητήσει την καταδίκη των δύο με το σκεπτικό ότι «οι κατηγορούμενοι τέλεσαν την ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και έπληξαν το θύμα με επτά μαχαιριές. Συναποφάσισαν να αφαιρέσουν τη ζωή ενός αθώου αλλοδαπού άνδρα και δη πακιστανικής καταγωγής. Το ποιο πλήγμα ήταν θανατηφόρο δεν έχει σημασία. Από την αρχή ήταν αποφασισμένοι».

Η ίδια είχε κάνει λόγο και για απουσία κάθε ίχνους μεταμέλειας, καθώς μετά το φονικό οι δύο έκαναν «τον γύρο του θριάμβου»…

Πηγη:efsyn.gr

118

1 ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση