Δήμος Θεσσαλονίκης: «Βουλγαρόγυφτοι, Αλβανοί και Έλληνες» ρακοσυλλέκτες βρομίζουν την πόλη μας

Δήμος Θεσσαλονίκης: «Βουλγαρόγυφτοι, Αλβανοί και Έλληνες» ρακοσυλλέκτες βρομίζουν την πόλη μας

Screen Shot 2014-06-28 at 10.08.49 AMΤο Ποντίκι Web

Δήμος Θεσσαλονίκης: «Βουλγαρόγυφτοι, Αλβανοί και Έλληνες» ρακοσυλλέκτες βρομίζουν την πόλη μας. Mετά αναρωτιόμαστε ποιος φταίει για την άνοδο της Χρυσής Αβγής…
Η εικόνα είναι γνωστή και αντιπροσωπευτική των μεγάλων αστικών κέντρων της Ελλάδας των μνημονίων: Δεκάδες άνθρωποι, μετανάστες κυρίως αλλά και ντόπιοι, «βουτάνε» μέσα στους κάδους σκουπιδιών και ό,τι μεταλλικό αντικείμενο βρουν το ανασύρουν και το μεταφέρουν με καρότσια σούπερ – μάρκετ.

Πρόκειται προφανώς για μια διαδικασία που καθόλου ευχάριστη δεν είναι για όσους αναγκάζονται να περπατάνε δεκάδες χιλιόμετρα κάθε μέρα, σπρώχνοντας μέσα στους δρόμους ένα καροτσάκι γεμάτο μεταλλικά σκουπίδια, «ψαχουλεύοντας» στους κάδους για κάποιο μεταλλικό αντικείμενο. Μόνο άνθρωποι που πιέζονται ασφυκτικά από την ανάγκη της επιβίωσης θα προέβαιναν σε τέτοιες πράξεις.

Και όμως, αυτούς τους ανθρώπους μηνύει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζητείται η τιμωρία των υπευθύνων, ομάδων ατόμων που τελούν διακεκριμένες κλοπές κατ΄ εξακολούθηση, κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια, ενώ παράλληλα προκαλούν καταστροφές και βλάβες στους κάδους ανακύκλωσης.

«Είναι μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να λυθεί σε εθνικό επίπεδο, σε επίπεδο αστυνομίας, ΣΔΟΕ και εισαγγελίας. Είναι Βουλγαρόγυφτοι, Αλβανοί και Έλληνες που κλέβουν χαρτί και μέταλλα και στη συνέχεια τα πηγαίνουν και τα πωλούν σε επιχειρήσεις εντός της Θεσσαλονίκης», ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

Ο Θ. Παππάς ανέφερε ακόμα ότι η ανάσυρση από τους κάδους ανακυκλώσιμων υλικών προκαλεί οικονομική ζημιά για τον Δήμο, αλλά και κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Δεν παρέλειψε δε να κάνει λόγο και για την… αισθητική ζημιά που προκαλούν οι εξαθλιωμένοι που αναγκάζονται να ψαχουλεύουν στους κάδους:

«Δεν είναι μόνο η οικονομική ζημιά που προκαλούν στο Δήμο και κατ΄ επέκταση από τους κατοίκους που αντλούν ωφέλεια από την ανακύκλωση των προϊόντων. Είναι θέμα λειτουργικό και αισθητικό, καθώς δίπλα σε κάθε κάδο βλέπεις και από έναν να κλέβει. Στη συνέχεια, πετά ότι δεν του χρειάζεται βρομίζοντας όλο τον τόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται πάντως για μια κίνηση που δεν συμβάλλει σε καμία περίπτωση στην επίλυση του προβλήματος, αλλά αντιμετωπίζει τους εξαθλιωμένους σαν υπεύθυνους για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Εξάλλου, με την ίδια λογική θα μπορούσαν να διωχθούν και όσοι ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό:

Υπάρχει ζήτημα για την υγεία, των ίδιων των ανθρώπων αυτών πρωτίστως, είναι αισθητικά αποκρουστική εικόνα για όσους δεν έχουν αντιληφθεί τι επίπεδο εξαθλίωσης έχουν επιφέρει τα απανωτά μέτρα λιτότητας, ενώ, ακολουθώντας κατά γράμμα μία ακραία νεοφιλελεύθερη λογική, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι με αυτό τον τρόπο χάνονται… πελάτες από τα εμπορικά καταστήματα.

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει συνάψει από τις 9 Μαΐου 2011 σύμβαση συνεργασίας για την διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας με την ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης ΑΕ».

77

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση