Κύμα εξεγέρσεων στη Ζιμπάμπουε

Κύμα εξεγέρσεων στη Ζιμπάμπουε

Screen Shot 2016-07-10 at 11.16.56 AMτου Τσάρλι Κίμπερ

Διαμαρτυρίες και απεργίες έχουν σαρώσει τη Ζιμπάμπουε στη Νότια Αφρική, καθώς οι άνθρωποι επαναστατούν ενάντια στις ελλείψεις τροφίμων, τους απλήρωτους μισθούς, τη διαφθορά και την καταπίεση.

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος κυβερνά για πάνω από 35 χρόνια, αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα εξέγερσης εδώ και πολλά χρόνια.

Μια σοσιαλιστρια ακτιβιστής στη Ζιμπάμπουε είπε στο Socialist Worker, «Δεν ξέρω αν οι διαμαρτυρίες θα είναι επιτυχείς, αλλά είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο φόβος έχει και η απελπισία έχουν αρχίσει να απομακρύνονται.

«Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, αλλά είναι επίσης θυμωμένοι, και αυτό είναι ένα ισχυρό μίγμα».

Η οικονομία καταρρέει. Η Ζιμπάμπουε δεν έχει δικό της νόμισμα, αλλά χρησιμοποιεί το δολάριο ΗΠΑ. Κι έχει πλέον σχεδόν ξεμείνει από δολάρια και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εισάγει ζωτικά αγαθά, όπως το καλαμπόκι και τη βενζίνη.

Οι ελλείψεις τροφίμων αυξάνονται.

Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες, οι γιατροί, οι δάσκαλοι, οι νοσοκόμες και πολλές άλλες ομάδες εργαζομένων του δημόσιου τομέα δεν έχουν πληρωθεί για το μήνα Ιούνιο και μερικοί έχουν ξεκινήσει επ ‘αόριστον απεργία.

Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα είχαν ειδοποιηθεί ότι δεν θα πληρωθούν για το μήνα Ιούνιο.

Το καθεστώς βρίσκεται σε τέτοια απελπισία ώστε ανεβαλε ακόμη και πληρωμές σε ορισμένες μονάδες του στρατού και τους έστειλε σε άδεια, αν και πλήρωσε τις πιο σημαντικές ομάδες στην ώρα τους.

Την Παρασκευή της περασμένης εβδομάδας οι έμποροι που μετακινούνται συνεχώς μεταξύ της Νότιας Αφρικής και της Ζιμπάμπουε πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες, όταν επιβλήθηκαν νέοι περιορισμοί και επιβαρύνσεις επί των εισαγομένων προϊόντων, προκειμένου να μειωθούν οι εκροές συναλλάγματος.

Έβαλαν φωτιά σε μια αποθήκη όπου τα υπάρχοντά τους είχαν κατασχεθεί.

Τη Δευτέρα διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα, Χαράρε, πριν από την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων. Η αστυνομία επιτέθηκε βίαια στη διαδήλωση και συνέλαβε 57 άτομα.

Αλλά η καταστολή δεν έχει σπάσει την αντίσταση.

Ένα μαζικό lock out της χώρας την Τετάρτη είχε μεγάλη επιτυχία σε πολλούς τομείς. Οι επιχειρήσεις έκλεισαν στη Χαράρε και σε άλλες πόλεις και κωμοπόλεις, με τους δρόμους να μένουν έρημους και οι έμποροι να παραμένουν στα σπίτια τους.

Οδοφράγματα οργανώθηκαν σε ορισμένες πόλεις και κωμοπόλεις, και οι ακτιβιστές έκαψαν λάστιχα και έκλεισαν τους δρόμους.

Μεγάλο μέρος της Αντίστασης συντονίστηκε μέσω WhatsApp, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να το κόψουν.

Μια άλλη, ίσως μεγαλύτερη απεργία έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, εκτός εάν η κυβέρνηση αλλάξει ρότα.

Η Διεθνής Σοσιαλιστική Οργάνωση εξέδωσε ανακοίνωση τη μέρα του lock out με τίπτλο: «Μουγκάμπε Out! ΔΝΤ έξω! Μην εμπιστεύεστε τους πολιτικούς. Φτιάξτε μέτωπα των εργαζομένων και των φτωχών! »

Και συνεχίζει: «Μόνο ενωμένοι και αντιστεκόμενοι οι άνθρωποι έχουν δύναμη. Χτυπήσατε το φόβο στην καρδιά της βάρβαρης και διεφθαρμένης δικτατορίας. Η δύναμη σας έχει ισχύ. Αυτή η δύναμη έριξε τους δικτάτορες στην Μπουρκίνα Φάσο, τον Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και τον Μπεν Αλί στην Τυνησία. Μπορεί να λειτουργήσει και εδώ.

«Αυτές οι χώρες μας διδάσκουν ότι μόνο όταν οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί οργανώνονται και βάζουν μπροστά τα ταξικά τους συμφέροντα, παραμένουν ανεξάρτητοι. Αλλιώς οι αγώνες τους γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις ελίτ της αντιπολίτευσης, από το καθεστώς, από τις μεσαίες τάξεις, τις επιχειρήσεις, τις ΜΚΟ, τα περιφερειακά και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που είναι αυτά που δέχονται τους νεοφιλελεύθερες συμβιβασμούς. »

Τέλος, απηύθυνε έκκληση για γενική απεργία για να πέσει το καθεστώς, να σπάσει ο έλεγχος του ΔΝΤ και για μια σοσιαλιστική πολιτική.

Πηγή:https://socialistworker.co.uk/art/43044/Protests+sweep+Zimbabwe

225

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση