Άντερς Μπρέιβικ: Όταν ο τρόμος χτύπησε την πόρτα

Άντερς Μπρέιβικ: Όταν ο τρόμος χτύπησε την πόρτα

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την ένοπλη επίθεση στο νησί Ουτόια και την πόλη του Όσλο του ακροδεξιού Anders Breivik, που σκότωσε 77 παιδιά.

«Ο δολοφόνος απέτυχε. Ο λαός νίκησε» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jens Stoltenberg. Σημειώνεται πως η απόφαση του δικαστηρίου για τον Breivik αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν νέοι μέλη του Εργατικού Κόμματος, όπου παραθέριζαν στο νησί Ουτόια σε μία κατασκήνωση του κόμματος.

Όπως αναφέρει το BBC, σε όλη τη Νορβηγία πραγματοποιούνται σήμερα εκδηλώσεις μνήμης για την «μαύρη επέτειο». «Ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για όλους. Δεν υπήρξε μέρα που η τραγωδία να έφυγε από το μυαλό», δήλωσε ο Jens Stoltenberg καταθέτοντας στεφάνι στη διάρκεια τελετής.

«Η βόμβα και οι σφαίρες είχαν ως στόχο τη Νορβηγία. Ο νορβηγικός λαός όμως αντέδρασε και αγκάλιασε τις αξίες μας», πρόσθεσε σύμφωνα με το BBC.

«Ας τιμήσουμε τους νεκρούς», κατέληξε.  Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας  μετέβη στο νησί όπου συναντήθηκε με εκατοντάδες πολίτες, περιλαμβανομένων επιζώντων και συγγενών των αδικοχαμένων θυμάτων.

Το πρωί της Κυριακής εκατοντάδες συγγενείς των θυμάτων και οι επιζώντες πραγματοποιήσαν μια τελετή στο νησί Ουτόια, ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία.

Ο Breivik στην απολογία του ανέφερε πως η επίθεση είχε ως στόχο να σταματήσει τους μουσουλμάνους και την άνοδο του μουσουλμανισμού στη Νορβηγία. «Νομίζω ότι είναι χαζό να ενστερνίζεται τέτοιες απόψεις, αλλά είναι ακόμα πιο χαζό να πιστεύεις πως με τη βία μπορείς να φέρεις μια ασφαλέστερη κοινωνία», δήλωσε ο Vegard Groeslie, μέλος του Εργατικού Κόμματος, που επέζησε από την επίθεση του Breivik.

Πηγη:www.tvxs.gr

53

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση