Ποιος φοβάται τον Γκρανίτ Τζάκα;

Ποιος φοβάται τον Γκρανίτ Τζάκα;

Το σχόλιο ενός δημοσιογράφου στην τηλεόραση αλλά και μια-υποτιθέμενη-ανάρτηση στο Facebook απασχόλησαν την περασμένη εβδομάδα -και απασχολούν ακόμα- την κοινή γνώμη στην Ελβετία για το θέμα που προέκυψε με τον διεθνή Ελβετό ποδοσφαιριστή, αλβανικής καταγωγής, Γκρανίτ Τζάκα.

Ο αγώνας της 12ης Σεπτεμβρίου ανάμεσα στην Ελβετία και την Αλβανία για τα προκριματικά του Μουντιάλ, που έληξε 2-0 υπέρ των γηπεδούχων, είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και στις δύο πλευρές.

Ο λόγος είναι πως πέντε παίκτες της Εθνικής Ελβετίας, οι Γκρανίτ Τζάκα, Βαλόν Μπεχράμι, Σερντάν Σακίρι, Μπλερίμ Ντζεμαΐλι και Αντμίρ Μεχμέντι είναι παιδιά Αλβανών προσφύγων από το Κόσοβο, που μετανάστευσαν στην Ελβετία στη δεκαετία του `90 για να γλιτώσουν από τη λαίλαπα του εμφυλίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως έκαναν άλλωστε χιλιάδες συμπατριώτες τους.

Το ματς στη Λουκέρνη, που είχε χαρακτηριστεί «υψηλής επικινδυνότητας», λόγω της παρουσίας πολλών Αλβανών στις εξέδρες, πήγαινε σχετικά ήσυχα, με εξαίρεση τις αποδοκιμασίες προς τους παραπάνω παίκτες. Ώσπου, προς το τέλος του αγώνα, με το σκορ 2-0 ήδη υπέρ των Ελβετών, ο Τζάκα έχασε μια πολύ μεγάλη να σκοράρει και εκεί άρχισαν όλα…

«Ωχ, τι ήταν αυτό; Το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα. Θα `θελα να το ξαναδώ αυτό. Μάλλον, ο Τζάκα στενοχωρέθηκε και δεν θέλησε να βάλει γκολ στην Αλβανία», είπε στον αέρα ο Ελβετός τηλεσχολιαστής του αγώνα, Σάσα Ρούεφερ, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Ο Χακάν Γιακίν, ο παλαίμαχος διεθνής Ελβετός άσος, παιδί και αυτός μεταναστών από την Τουρκία, εξανέστη, όπως ήταν φυσικό, με το σχόλιο. «Με ενόχλησε πολύ. Ήταν σκανδαλώδες αυτό που είπε, ότι ο Τζάκα έχασε επίτηδες το γκολ. Δεν βλέπω πως μπορεί ο Ρούεφερ να συνεχίσει σαν σχολιαστής στην τηλεόραση».

Παρόμοια ήταν και η αντίδραση του βετεράνου Ελβετού τεχνικού, Έριχ Φόγκελ, που είπε ότι «το σχόλιο αυτό με έκανε να δαγκωθώ»…

Εξαιτίας του σάλου που προκλήθηκε, ο Ρούεφερ αναγκάστηκε να δηλώσει πως το σχόλιο του ήταν «κάπως ατυχές» (!) και μετάνιωσε, αλλά αρνήθηκε πως το είπε επειδή βλέπει αρνητικά τον Τζάκα και τους υπόλοιπους διεθνείς αλβανικής καταγωγής.

«Δεν είναι σωστό να το θεωρεί κάποιος ότι το είπα γι` αυτό τον λόγο. Αν το σκορ ήταν στο 0-0, δεν θα το είχα πει. Υπό αυτή την έννοια, θα ήταν προβοκατόρικο να έλεγα κάτι τέτοιο. Αλλά με το σκορ στο 2-0 για την Ελβετία, δεν θα είχε καμία διαφορά», δικαιολογήθηκε ο Ρούεφερ.

Νερό στο μύλο της ρατσιστικής παραφιλολογίας έριξε κι ένα post στην υποτιθέμενη προσωπική σελίδα του Γκρανίτ Τζάκα μετά τον αγώνα στο Facebook που έγραφε: «έχασα επίτηδες την ευκαιρία να σκοράρω, επειδή αισθάνομαι ολοκληρωτικά Αλβανός». Δυστυχώς, η «είδηση» αναπαρήχθη από πολλά σοβαρά ειδησεογραφικά σάιτ παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, ώσπου να αποκαλυφθεί πως το προφίλ ήταν ψεύτικο…

Προς τιμήν τους, η ελβετική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ο προπονητής του, Ότμαρ Χίτσφελντ, η πλειονότητα του εγχώριου Τύπου, αλλά και οι συμπαίκτες του κάλυψαν πλήρως τον Τζάκα και το θέμα γι` αυτούς θεωρείται λήξαν. «Στην Ελβετία κάποιοι με λένε Αλβανό και στην Αλβανία με λένε προδότη, τα έχω συνηθίσει αυτά», είπε με κάποια δόση πίκρας ο 19χρονος Τζάκα.

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το αν ο Ρούεφερ εκείνη τη στιγμή και κάποιοι συμπατριώτες του, είπαν από μέσα τους «δεν θα γίνεις Ελβετός ποτέ, Αλβανέ». Όμως αυτά δεν γίνονται ούτε στην Ελλάδα. Έτσι δεν είναι…;

Επιμέλεια: Δημήτρης Χατζής

Πηγη:http://othersidefootball.com/2012/09/21/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%84-%CF%84%CF%83%CE%AC%CE%BA%CE%B1/

638

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση