Συνέντευξη Τύπου της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Πρέβεζας

Συνέντευξη Τύπου της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Πρέβεζας

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Πρέβεζας (Α.Π.Π.), στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, όπου κατήγγειλαν περιστατικά ρατσιστικής βίας και στα μέρη μας.

Η κα. Μαρίνα Αλμπάντη και η κα. Πέλα Καλογήρου ανέφεραν πως κατατέθηκε μήνυση κατ’ αγνώστων, για απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση και απόπειρα απρόκλητης σωματικής βλάβης κατά μετανάστη στην Πρέβεζα, ο οποίος ενώ επέβαινε στο ποδήλατό του επιστρέφοντας από τη δουλειά, δύο άτομα με μοτοσυκλέτα επιχείρησαν να τον ρίξουν από το ποδήλατό του, τον έβρισαν και τον έφτυσαν στο πρόσωπο.Τονίστηκε μάλιστα το γεγονός ότι τα μέλη της Α.Π.Π. είναι κοντά στο να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία των δραστών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υπόθεση.

Παράλληλα, καταγγέλθηκε ακόμη ένα περιστατικό ρατσιστικής βίας στην Πρέβεζα, όπου ομάδα ατόμων χτύπησε έναν μετανάστη, ο οποίος έφερε εμφανή σημάδια στο σώμα και το πρόσωπό του από τα χτυπήματα των δραστών.

Τονίστηκε επίσης το γεγονός ότι ίσως είναι περισσότερα τα κρούσματα ρατσιστικής βίας στην Πρέβεζα, καθώς οι μετανάστες φοβούνται να καταγγείλουν τις επιθέσεις στην Αστυνομία. Αναφορά έγινε και σε περιστατικό, στο οποίο ομάδα νεαρών με μοτοσυκλέτες, οδηγούσαν επικίνδυνα και όταν τους έγινε παρατήρηση από Έλληνα οδηγό, εκείνοι του ανταπάντησαν με το σύνθημα: «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».

Τη συνέντευξη Τύπου προλόγισε ο Διονύσης Παπανίκος, ο οποίος είπε: «Αυτή η συνέντευξη Τύπου γίνεται με αφορμή το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, αλλά και κάποια περιστατικά ρατσιστικής βίας που γίνονται σε όλη την Ελλάδα και είναι γνωστά. Αυτή τη φορά συνέβησαν και στην πόλη μας.

Είναι σε άμεση συνάρτηση με την πολιτική των επιχειρήσεων »σκούπας», αλλά και της δράσης της γνωστής και ανομολογήτου οργάνωσης, υποτίθεται πολιτικής».

Η Πέλα Καλογήρου από την πλευρά της πρόσθεσε:«Έγινα η ίδια αυτόπτης μάρτυς μιας τέτοιας ρατσιστικής επίθεσης στην πόλη μας. Καταγγείλαμε το περιστατικό, έχουμε κάνει μήνυση. Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και θα πρέπει να προλάβουμε τα χειρότερα. Καλούμε τους συμπολίτες μας να υψώσουμε ασπίδα ενότητας και αλληλεγγύης, ενάντια στο κλίμα αποπροσανατολισμού και διαίρεσης των πληττώμενων κοινωνικών ομάδων, που επιχειρείται από τους πολιτικούς των μνημονίων και την εγκληματική ακροδεξιά. Θέτουμε τις Αρχές ενώπιων των ευθυνών τους για την εξασφάλιση της νομιμότητας, αλλά κυρίως για την προστασία της αξίας του ανθρώπου, που ζει σε αυτή τη χώρα, γιατί έχουν υποχρέωση από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις, να το πράξουν. Η πυγμή δεν μπορεί να αποδεικνύεται απέναντι στους ξεριζωμένους, αλλά έναντι των εκδηλώσεων ρατσιστικής και φασιστικής βίας. Καλούμε λοιπόν τους νέους, ειδικότερα τα παιδιά από τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα να κάνουν μόδα, όχι την παρενόχληση και τον βασανισμό των αδυνάμων και των ξεριζωμένων, να κάνουν μόδα την οργάνωση, την αντίσταση έναντι στους ισχυρούς που καταστρέφουν τις οικογένειές τους και προορίζουν τους ίδιους για την ανεργία, την επισφαλή εργασία, για τη ζωή χωρίς δικαιώματα.

Να κάνουν μόδα τα δίκτυα αλληλεγγύης, τα δίκτυα συναδέλφωσης, που προσφέρουν σε όσους έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας. Να κάνουν μόδα την αυτοοργάνωση και την αυτοδιαχείριση, για μαζική και με νόημα ζωή».

Η Μαρίνα Αλμπάντη πήρε στη συνέχεια το λόγο και τόνισε: «Θέλω να πω ορισμένα πράγματα που έχουν σχέση με το θέμα της νομιμότητας ή μη. Η επίκληση της νομιμότητας, η οποία έχει γίνει η πανάκεια, πάνω στην οποία στηρίζεται το κράτος καταστολής, για να εξαπολύει τάγματα εφόδου, από ακροδεξιούς και ναζιστές. Γιατί η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα πολιτικό σχήμα. Είναι ένα στρατιωτικό σχήμα, το οποίο αποτελεί το μακρύ χέρι του συστήματος, μέσα στα πλαίσια της καταστολής. Αυτό το είδαμε τον τελευταίο καιρό σε όλη την Ελλάδα, με ολοένα αυξανόμενα κρούσματα. Το είδαμε δυστυχώς και στην περιοχή μας, που μέχρι πριν από ένα χρόνο λέγαμε με περηφάνια, ότι δεν έχει υπάρξει ούτε ένα περιστατικό ρατσιστικής βίας. Δυστυχώς πλέον ο ρατσισμός χτύπησε και την πόρτα μας και θα πρέπει αυτό το φαινόμενο να το αντιμετωπίσουμε. Ήταν και θέμα χρόνου αυτό.

Όλο αυτό το πράγμα γίνεται σε συνδυασμό, με την επίσημη πολιτική του κράτους, που ξεκίνησε αφ’ ενός, με τις επιχειρήσεις »σκούπα» στην Αθήνα, αφ’ ετέρου με την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, όπου βέβαια παίζονται πάρα πολλά παιχνίδια, τεραστίων συμφερόντων».

Παράλληλα, η κα. Αλμπάντη, ξεκαθάρισε ότι αν ληφθεί υπ’ όψη ότι η πλειοψηφία των μεταναστών που προσήχθησαν κατά την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», είχαν επάνω τους νομιμοποιητικά έγγραφα, τότε η επιχείρηση αυτή πρόκειται για ένα κυνήγι μαγισσών, το οποίο «σιγοντάρουν» τα καθεστωτικά ΜΜΕ και ο κόσμος στέκεται ανήμπορος μπροστά στην προπαγάνδα.

Στο μεταξύ έκανε και σοβαρές καταγγελίες για τους συλληφθέντες στα επεισόδια της Αθήνας: «Έγινε βασανισμός των αρχικά προσαχθέντων και μετέπειτα συλληφθέντων, στους οποίους φόρτωσαν εγκληματικές κατηγορίες. Υπάρχουν περιπτώσεις δύο συλληφθέντων, εκ των οποίων ο ένας έχει σπάσει πολύ άσχημα το πόδι του και πρέπει να εγχειριστεί, αλλά μετά τις πρώτες βοήθειες επέστρεψε πάλι στα κολαστήρια της ΓΑΔΑ.

Αλληλέγγυοι δέχθηκαν επίθεση, έγινε έφοδος των ΔΕΛΤΑδων και οι προσαχθέντες αντιμετώπισαν σεξιστικά και ομοφοβικά σχόλια, τους υποχρέωσαν να δεχθούν έλεγχο στα πλέον απόκρυφα σημεία του σώματός τους».

Πρόσθεσε επίσης: «Στο Παρανέστι Δράμας και αλλού, οι Χρυσαυγίτες δρούσαν ενώπιων των ΜΑΤ και είδαμε να μη συλλαμβάνονται, αντίθετα να συλλαμβάνονται αντιφασίστες σε άλλες περιπτώσεις. Να καταλάβουν, ειδικά οι νέοι άνθρωποι πως το πρόβλημα είναι δίπλα μας και σε λίγο θα μπει και στα σπίτια μας. Σαν Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Πρέβεζας δε θα επιτρέψουμε στο βαθμό που μας αφορά, να υπάρξουν τέτοια περιστατικά, χωρίς να υπάρξουν και καταγγελίες».

Το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Βαγγέλης Νάνος, ανέφερε: «Το 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην Πρέβεζα, φανερώνει πως είναι μία προσπάθεια που τη συνεχίζουμε με μεγαλύτερη τόλμη.

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ γίνεται σε μία περίοδο, που έχουμε μία συνολική απόπειρα, τόσο από την Τρόικα του εσωτερικού, όσο και από την Τρόικα του εξωτερικού, μιας βίαιας αναδιανομής του πλούτου από καταβολής του ελληνικού κράτους και μετά, εις βάρος του λαού. Προχωρούν σε μία πιο αντιδραστική θωράκιση της πολιτικής τους, χρησιμοποιώντας μια τακτική πολυδιάσπασης του λαού. Ιδιωτικός υπάλληλος ενάντια σε δημόσιο υπάλληλο, άνεργος ενάντια σε ιδιωτικό υπάλληλο. Ο τετράωρος μισεί τον οκτάωρο που έχει δουλειά και όλοι μαζί μισούν τους μετανάστες. Θέλουν να σπείρουν το δηλητήριο του μίσους στην εργατική τάξη για να περάσουν πιο εύκολα τα μέτρα τους.

Δεν είναι τυχαία η νέα… μόδα που λανσάρει η Χρυσή Αυγή για γραφεία ευρέσεως εργασίας, για Έλληνες εργαζόμενους, με 18 ευρώ την ημέρα. Είναι μνημονιακότεροι των μνημονιακών, εκβιάζοντας εργαζομένους και σε κάποιες περιπτώσεις και εργοδότες.

Θέλουμε το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ να είναι και μια συζήτηση γύρω από τα καθημερινά προβλήματα. Να πείσουμε ότι ο αγώνας για την καλύτερη ζωή, δεν είναι να χτυπήσουμε τον αδύναμο».

383

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση