Ελληνική σημαία: αγγλικής έμπνευσης, βαυαρικού χρώματος

Ελληνική σημαία: αγγλικής έμπνευσης, βαυαρικού χρώματος

Η επιλογή των χρωμάτων και της μορφής τής σημαίας τού νεοελληνικού κρατιδίου αποτελεί έναν ακόμα μύθο τής Ρωμιοσύνης, οι νεαροί μαθητές τής οποίας διδάσκονται στα σχολεία, ότι τα χρώματά της συμβολίζουν δήθεν το γαλάζιο τής θάλασσας τού Αιγαίου και το λευκό των κυμάτων, ενώ οι εννέα λωρίδες της τις συλλαβές τής φράσης «ελευθερία ή θάνατος».

Η πλειονότητα των σημερινών κατοίκων τής Ελλάδας αγνοούν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή τα χρώματα τής σημαίας τής σύγχρονης Ελλάδας (μπλέ και άσπρο) καθορίστηκαν από τον Όθωνα, για να ταιριάζουν με τα χρώματα τής σημαίας τής Βαυαρίας, ενώ η μορφή της (πέντε μπλέ και τέσσερις λευκές οριζόντιες λωρίδες με σταυρό επάνω αριστερά) καθορίστηκε από τον αγγλόφιλο Αλ. Μαυροκορδάτο κι αποτελεί απλή αντιγραφή τής σημαίας των Άγγλων αποικιοκρατών στην Ινδία.

Απόφαση καθιέρωσης σημαίας γιά το νέο κράτος

Με το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», που προέκυψε από την Α΄ Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο (Ιανουάριος 1822) καθορίστηκε γιά πρώτη φορά ενιαίος τύπος εθνικής σημαίας με χρώματα γαλάζιο και λευκό, ανατέθηκε δε στο Εκτελεστικό Σώμα να προσδιορίσει τη μορφή της (παρ. ρδ΄ και ρε΄).

Στις 15 Μαρτίου 1822 εκδόθηκε η με αριθμό 540 απόφαση τής Προσωρινής Διοίκησης υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, με την οποία καθοριζόνταν η μορφή τής σημαίας. Για την ακρίβεια καθορίστηκαν τρείς τύποι σημαιών: μία πολεμική για την ξηρά (γαλάζια με μεγάλο άσπρο σταυρό) και δύο για τη θάλασσα: εμπορική (γαλάζια με άσπρο τετράγωνο επάνω αριστερά και γαλάζιο σταυρό εντός του) και πολεμική (γαλάζια, και ακριβώς ίδια στη μορφή με τη σημερινή σημαία, που γνωρίζουμε). Από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησαν σειρά διαταγμάτων, που επέφεραν διάφορες παραλλαγές στους τύπους και τις διαστάσεις τών σημαιών (προσθαφαιρέσεις βασιλικών παρασήμων, στεμμάτων, εικόνας του αγ. Γεωργίου κ.λπ.).

Από τους διάφορους τύπους σημαιών δεν άλλαξε η μορφή (αλλά μόνο το χρώμα) τής πολεμικής σημαίας τής θάλασσας. Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε ειδικά με αυτή τη σημαία και τους λόγους, που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη της μορφή και τα χρώματα, καθ΄ ότι έχει ταυτισθεί απόλυτα με τήν έννοια του νεοελληνικού έθνους / κράτους και αποτελεί σήμερα την επίσημη -ενιαία γιά όλες τις εκδηλώσεις- σημαία της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο Όθων αλλάζει τα χρώματα τής ελληνικής σημαίας, για να ταιριάζουν με τα χρώματα τής σημαίας τής Βαυαρίας
Μερικά χρόνια μετά την πρώτη εθνοσυνέλευση, ο νέος βασιλιάς αποφάσισε να αλλάξει το γαλάζιο χρώμα τής σημαίας και να το κάνει πιό σκούρο (λιγότερο γαλάζιο και περισσότερο μπλέ), προκειμένου να ταυτίζεται με τα χρώματα τής σημαίας τής Βαυαρίας (βλ. παραπλεύρως εικόνα), από τον βασιλικό οίκο τής οποίας προερχόταν ο Όθων.

Ο αγγλόφιλος Μαυροκορδάτος αντιγράφει τη σημαία των άγγλων αποικιοκρατών

Περισσότερο ενδιαφέρον όμως, παρουσιάζει ο λόγος, γιά τον οποίο ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος είχε επιλέξει τη συγκεκριμένη μορφή γιά τη σημαία. Ο Μαυροκορδάτος, τόσο κατά τη διάρκεια της επανάστασης, όσο και επί Όθωνα ήταν ο κύριος εκφραστής τής αγγλικής πολιτικής. Επέλεξε λοιπόν ως μορφή τής ελληνικής σημαίας τη σημαία τής περιβόητης αποικιοκρατικής British East India Company, τής -υπό την αιγίδα τού αγγλικού κράτους- εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών.

Μιάς εταιρείας, η οποία καταλήστευσε τον πλούτο τής Ινδίας (βαμβάκι, αλάτι κ.λπ.). Μιά εξέγερση Ινδών το 1857 καταπνίγηκε στο αίμα με μαζικές δολοφονίες αμάχων. Η εταιρεία πλούτισε ακόμα περισσότερο από το λαθρεμπόριο οπίου με την Κίνα. Το όπιο, που παραγόταν στις Ινδίες με ελάχιστο κόστος, διοχετευόταν στην Κίνα μέσω διεφθαρμένων κρατικών μηχανισμών, όπου ανταλλασσόταν κυρίως με τσάι και μετάξι, προϊόντα, που έβρισκαν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στην Αγγλία. Η αντίδραση τής Κίνας στο λαθρεμπόριο οπίου τής East India Company οδήγησε το 1839 τις δύο χώρες σε πόλεμο.

Η εικονιζόμενη σημαία ήταν τής East India Company (1700). Aποτελείτο αρχικά από έξη κόκκινες και πέντε λευκές οριζόντιες λωρίδες, που αργότερα μειώθηκαν σε πέντε και τέσσερις αντίστοιχα. Ο σταυρός επάνω αριστερά είναι τού Αγίου Γεωργίου και συμβολίζει το Βασίλειο τής Αγγλίας. Η σημειολογική πλευρά τής επιλογής τής μορφής τής σύγχρονης ελληνικής σημαίας, που έγινε από τον εκφραστή τής αγγλικής πολιτικής, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, ήταν η ανάδειξη τής χώρας -πριν ακόμη απελευθερωθεί από τους οθωμανούς- σε προτεκτοράτο των Άγγλων…

Διάφοροι ανατολικοί λαοί έκαναν χρήση σημαιών· όπως γιά παράδειγμα αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη: «Ας στρατοπεδεύωσιν οι υιοί Ισραήλ έκαστος πλησίον τής σημαίας αυτού μετά τού σημείου τού οίκου των πατέρων αυτών κύκλω τής σκηνής του μαρτυρίου». («Αριθμοί», β: 1-2). Οι αρχαίοι Έλληνες τουλάχιστον μέχρι την κλασική εποχή δεν χρησιμοποιούσαν σημαίες, όπως σήμερα. Ευρύτερη χρήση σημαιών εμφανίστηκε σταδιακά από την επικράτηση των Μακεδόνων κι ύστερα κατά τη ρωμαιοκρατία, ενώ άκμασε κατά το βυζαντινό μεσαίωνα.
Να μην ξεχνάμε εξάλλου την αρχαιοελληνική έννοια τής πατρίδας, όχι ως απλού εδαφικού χώρου, αλλά ως κατ΄ εξοχήν πολιτικού χώρου έμπρακτης κοινωνικής ευημερίας για όλους.

Όπως έλεγε κι ο Ινδός φιλόσοφος, Όσσο: «Θυσίασε τον εαυτό σου για κάθε ηλίθια ιδέα· για τη σημαία, για ένα κομμάτι ύφασμα. Θυσίασε τον εαυτό σου για το έθνος, που είναι απλώς κάτι φανταστικό, επειδή η γη δεν είναι πουθενά χωρισμένη σε έθνη. Είναι η πονηριά των πολιτικών, που χωρίζει τη γη πάνω στο χάρτη. Θυσιάζεσαι για γραμμές, που είναι ζωγραφισμένες πάνω στο χάρτη!»

Πηγη:http://www.inout.gr/archive/index.php/t-62712.html

24.940

9 ΣΧΟΛΙΑ

  • Αυτη είναι η επικρατούσα άποψη που αναδεικνύεις εσύ, αλλά όχι κι η πραγματική…

 1. Ο Σταυρός υπήρχε ανέκαθεν σε κάθε Αγγλική σημαία, λόγω του Αγ. Γεωργίου/προστάτη του Ηνωμένου Βασιλείου!

 2. Επίσημα οι ρέμπελοι υιοθετούν τη Γαλανόλευκη το 1822..
  Οι Βαυαροί μας προέκυψαν από το 1832 και μετά, οπότε και άλλαξαν την απόχρωση του μπλε στη Γαλανόλευκη (απλά την «ξάνοιξαν» λιιίγο)..!

  Όμως, γαλανόλευκες παντιέρες βρίσκονταν προ πολλού σε χρήση, ανεμίζοντας στα καράβια του Αρχιπελάγους.. http://sites.google.com/site/romeandromania/Home/17th-c

  • Ασφαλώς! Τότε υπήρχαν πολλές σημαίες όπως κι η μαύρη, άσπρη, κόκκινη του Ρήγα που την ενστερνίστηκε κι ο Υψηλάντης.

 3. Ο Μαυροκορδάτος όμως λειτουργούσε ως μέλος της Φιλικής Εταιρείας πριν το 1821. Μαζί του λειτουργούσαν και οι πολιτικές και πολιτιστικές επιρροές των Άγγλων στους νεοφώτιστους έλληνες διανοούμενους του εθνικισμού.

 4. Η απάντηση εδώ:
  http://www.oodegr.com/oode/istoria/epanastasi/elliniki_simaia_1.htm

  αποδεικνύει (και αν θελήσει κάποιος, ας απαντήσει στα στοιχεία που δίνονται εκεί) ότι τα περί αντιγραφής, Μαυροκορδάτου, Όθωνα και δήλωσης υποτέλειας ή σύνδεσης με την East India Company, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες ηλιθιότητες που έχουν γραφτεί, μετά την πεποίθηση κάποιων ότι μας ψεκάζουν…

  Προφανώς, αυτόν που έκανε την πρώτη ανάρτηση σχετικά με τη σημαία μας, τον είχαν ψεκάσει οπωσδήποτε, γι’ αυτό δεν μπόρεσε να διαβάσει και να μάθει ότι:

  Τσάμπα στηρίχτηκε στον Μαυροκορδάτο, στο διάταγμα 540 και τα φιλοαγλλικά του αισθήματα, αφού ΠΡΩΤΟΣ, ΠΡΙΝ από το Διάταγμα 540, χρησιμοποίησε τη σημαία ο Κανάρης, με 5 παράλληλες γραμμές και σκούρα χρώματα όπως τα σημερινά, ο οποίος Κανάρης ήταν ΡΩΣΟΦΙΛΟΣ!!!

  Βεβαίως, τα στοιχεία στο παραπάνω άρθρο είναι ολόκληρος καταιγισμός, αλλά πράγματι, ο άσχετος συντάκτης δεν ήξερε για τη σημαία του Κανάρη, πράγμα που κατέρριψε την ανοησία του μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.

  Άλλωστε, ποιος ανόητος θα μπορούσε ποτέ να στηρίξει όλες του τις υποθέσεις σε δύο σημαίες επειδή απλά μοιάζουν, όταν τη σημαία της East India Company για να τη δει Έλληνας, θα έπρεπε να ζει ή να ταξιδεύει στην Ινδία (αφού τα πλοία της Εταιρείας δεν περνούσαν από τη Μεσόγειο) και μάλιστα να είναι περίπου 140 ετών(!) αφού η σημαία της εταιρείας είχε καταργηθεί και εξαφανιστεί από τα πλοία της στα 1707, δηλαδή, 115 χρόνια ΠΡΙΝ την ελληνική επανάσταση!!!

  Και το μέγεθος της ηλιθιότητας αυξάνει, καθώς θέλει να μας πείσει ότι στη σημαία εικονίζεται υποταγή στην Αγγλία όταν:

  Οι Άγγλοι είχαν τον Σταυρό ως εθνόσημο μόνο μέχρι το 1707! Πόσο ηλίθιος έπρεπε να είναι ο Μαυροκορδάτος για να δηλώσει υποτέλεια στους Άγγλους, με μια σημαία που το εθνόσημο τους αφαιρεί τα ΜΙΣΑ ΤΟΥΣ ΕΔΑΦΗ;;!! Θα έπρεπε οι Άγγλοι να τον εκτελέσουν που δεν έβαλε στη σημαία το εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου!!!

  Και φυσικά, όταν ο σταυρός στις αγγλικές σημαίες είναι πάντα κόκκινος, δεν μπορείς να δηλώσεις υποτέλεια με μια σημαία που αμφισβητεί τα εθνικά χρώματα της Αγγλίας και αμφισβητεί τα σύνορα που είχε στα 1822!!!

  Ελπίζω όποιος θέλει να καταλάβει την γελοιότητα της ανάρτησης που μιλάει για αντιγραφή σημαίας, να διαβάσει το άρθρο που τον παραπέμπ, και θα καταλάβει ότι το διαδίκτυο έχει γεμίσει με ανθρώπους που έχουν πάψει πλέον να σκέφτονται και να κρίνουν…

Γράψτε μια απάντηση