Επιζώντες κρατούμενοι επέστρεψαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ για την επέτειο της απελευθέρωσης(Pics)

Επιζώντες κρατούμενοι επέστρεψαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ για την επέτειο της απελευθέρωσης(Pics)

12Μια ιδιαίτερα συγκιντητική τελετή πραγματοποιήθηκε στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ στην Βαϊμάρη,όπου από το 1937 ως το 1945 πέθαναν 56.000 κρατούμενοι,με αφορμή την 68η επέτειο της απελευθέρωσης του.

της Αναστασία Τρέλλη (news247.gr)

Με δάκρυα στα μάτια οι επιζώντες του σρατοπέδου συγκέντρωσης επέστρεψαν στο μέρος όπου οι Ναζί σκότωσαν 56.000 κρατούμενους, για να καταθέσουν λίγα λουλούδια στη μνήμη  των αδικοχαμένων.

Με μια ιδιαίτερα συγκινητική τελετή πέρασαν την 68η επέτειο της  απελευθέρωσης του στρατοπέδου και των κρατουμένων  που κατάφεραν να επιζήσουν.

Ο 87χρονος Petro Mischtschuk από την Ουκρανία, φορώντας την στολή που επέβαλλαν τα SS στους κρατούμενους να φορούν, άφησε λίγα κόκκινα τριαντάφυλλα στα μνημεία που έχουν στηθεί.

Την ίδια ώρα άλλος ένας επιζών ο κ.Wiktor Karpus από το Κίεβο,ιδιαίτερα φορτισμένος δεν μπόρεσε να κρατήσει τα δάκρυα του κατά τη διάρκεια της τελετής.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ, το οποίο βρίσκεται κοντά στη Βαϊμάρη,στην Ανατολική Γερμανία, και ξεκίνησε να λειτουργέι τον Ιούλιο του 1937, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι περισσότεροι από τους πρώτους τροφίμους ήταν πολιτικοί κρατούμενοι αλλά μετά τις επιθέσεις τη Νύχτα των Κρυστάλλων το 1938, περίπου 10.000 Εβραίοι στάλθηκαν στο στρατόπεδο εκεί.

Οι κρατούμενοι του αρχικά απασχολούνταν σε καταναγκαστική εργασία, κυρίως σε εργοστάσια πολεμικού εξοπλισμού, αλλά και σε κατασκευές και σε λατομικές εργασίες.

Το 1941 όμως ξεκίνησε η εφαρμογή ενός προγράμματος ιατρικών πειραμάτων σε κρατούμενους.

Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκαν στο βόρειο τμήμα του Στρατοπέδου νέα παραπήγματα.

Οι κρατούμενοι μολύνονταν με διαφόρους τύπους ιών και θανατηφόρων μικροβίων (κυρίως τύφου) για να μελετηθούν οι αντιδράσεις του οργανισμού και η πιθανή θεραπεία των ασθενειών που προκαλούσαν.

Το 1944 ο Δανός Ταγματάρχης των SS Καρλ Βερνέτ άρχισε την εκτέλεση μιας σειράς πειραμάτων με σκοπό την «θεραπεία» της ομοφυλοφιλίας.

«Ιατρικά» πειράματα διεξήχθησαν, επίσης, στο «αναρρωτήριο», όπου εκατοντάδες κρατούμενοι Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου εξοντώθηκαν με ενέσεις (κυρίως φαινόλης).

Επίσης στο συγκεκριμένο στατόπεδο κρατήθηκαν αρκετοί επώνυμοι άνδρες της εποχής,όπως ο Λεόν Μπλουμ ,πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας,ο Πολ Εμίλ Γιανσόν, πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου, ο οποίος απεβίωσε στο Στρατόπεδο το 1944 και ο Έρνεστ Τέλμαν, επικεφαλής του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Στρατόπεδο το 1944.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την απελευθέρωση του στρατοπέδου τον Απρίλιο του 1947, αναφέρουν δεκάδες νεκρούς μέσα στο στρατόπεδο και  άθλια κατάσταση των επιζώντων οι οποίοι ήταν εξαντλημένοι, στα πρόθυρα του θανάτου.

Πηγή:dailymail

1314
15161718192021

334

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση