Οι διώξεις καλά κρατούν για τους αντιρρησίες

Οι διώξεις καλά κρατούν για τους αντιρρησίες

9Αντί το ελληνικό κράτος να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, που ορίζει ότι «κανένας δεν πρέπει να δικάζεται ή να τιμωρείται ξανά για αδίκημα για το οποίο έχει τελεσίδικα καταδικαστεί ή αθωωθεί», συνεχίζει να στέλνει στα στρατοδικεία, για πολλοστή μάλιστα φορά, πολίτες που αρνούνται τη στράτευση

Του Δημήτρη Αγγελίδη

Το ελληνικό κράτος συνεχίζει ακάθεκτο το γαϊτανάκι των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης, με παραπομπές πολιτών σε στρατοδικεία αντί για τα πολιτικά δικαστήρια, και μάλιστα για πολλοστή φορά για το ίδιο «διαρκές», σύμφωνα με τον νόμο, αδίκημα της ανυποταξίας.

 

Σήμερα δικάζεται στο στρατοδικείο Ιωαννίνων ο ολικός αρνητής στράτευσης Δημήτρης Νιώτης, για πρώτη φορά που θα ήταν και η τελευταία, αν η Ελλάδα σεβόταν το Διεθνές Δίκαιο. Το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα ορίζει στο άρθρο 14.7 ότι «κανένας δεν πρέπει να δικάζεται ή να τιμωρείται ξανά για αδίκημα, για το οποίο έχει τελεσίδικα καταδικαστεί ή αθωωθεί σύμφωνα με το δίκαιο και τον κώδικα ποινικής δικονομίας κάθε χώρας».

 

Αλλά το κράτος ενδιαφέρεται προφανώς να εκδικηθεί τους πολίτες για τα φρονήματά τους παρά να εφαρμόσει το δίκαιο και να σεβαστεί τα δικαιώματά τους. Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο 44χρονος αντιρρησίας συνείδησης Νίκος Καρανίκας που αθωώθηκε πανηγυρικά στις αρχές Μαρτίου από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου δικάστηκε για ανυποταξία, αλλά είχε κληθεί να παρουσιαστεί για στράτευση εκ νέου στις 20 Μαρτίου. Από την περασμένη εβδομάδα, τον έχει αναζητήσει δύο φορές στο σπίτι του η Ασφάλεια για να τον συλλάβει και πάλι για τη… νέα του ανυποταξία.

 

Στα λόγια η εναλλακτική θητεία

 

Λεπτομέρεια: έχουν περάσει 18 χρόνια από την κράτησή του σε στρατιωτική φυλακή το 1995, χρονιά που δεν είχε θεσπιστεί η εναλλακτική θητεία στην Ελλάδα. Οταν αργότερα έκανε αίτηση να κάνει εναλλακτική θητεία, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας τον απέρριψε επικαλούμενο το ασυμβίβαστο, με το σκεπτικό ότι είχε πάει ήδη στον Στρατό, αφού είχε φυλακιστεί σε στρατιωτικές φυλακές! Μάλιστα, ο υπ. Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος απάντησε πρόσφατα σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πως, αν θέλει ο Ν. Καρανίκας, μπορεί να κάνει αίτηση για εναλλακτική θητεία – τώρα, σ’ αυτή την ηλικία, έπειτα από αλλεπάλληλες δικαστικές περιπέτειες και ενώ του έχουν αρνηθεί το δικαίωμα. Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν αποφασίσει να τον τρέχουν στα δικαστήρια μέχρι και την τελευταία στιγμή που λήγει το ηλικιακό όριο των 45 ετών για την υποχρεωτική στράτευση.

 

Ούτε όμως η ηλικία διασφαλίζει κάποιον από ένα κράτος αποφασισμένο, όπως φαίνεται, να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στις 28 Μαΐου δικάζεται στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης ο 47χρονος Δημήτρης Σωτηρόπουλος με την κατηγορία της «ανυποταξίας σε περίοδο γενικής επιστράτευσης». Είχε δηλώσει αντίρρηση συνείδησης από το 1992, όμως «ουδέποτε του αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, αλλά αντίθετα υπέστη επανειλημμένες διώξεις, καθώς οι Αρχές κατέσχεσαν το διαβατήριό του και εξέδωσαν αλλεπάλληλα εντάλματα σύλληψης», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε χθεσινή της ανακοίνωση. Από το 2008, όταν έγινε για τρίτη φορά πατέρας, έχει λήξει η υποχρέωση του Δ. Σωτηρόπουλου να καταταγεί, αλλά η ποινική εκκρεμότητα σε βάρος του παρέμεινε.

 

Χτες εξάλλου, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, είχε κλητευτεί να καταταγεί πολίτης που είχε ζητήσει να κηρυχτεί αντιρρησίας συνείδησης λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων (είχε ανατραφεί από Μάρτυρες του Ιεχωβά). Το αίτημά του απορρίφθηκε τόσο πρωτοβάθμια όσο και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ νέα αιτήματά του είτε δεν απαντήθηκαν είτε απορρίφθηκαν, με αποτέλεσμα, μετά την παρέλευση της χτεσινής ημέρας, να κινδυνεύει άμεσα να συλληφθεί.

 

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO), η Ελλάδα κατέχει τη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. και την τέταρτη χειρότερη θέση στο Συμβούλιο της Ευρώπης (μετά την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία) στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης, τη στιγμή που το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI) την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις ως προς τις δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. «Για μας είναι ξεκάθαρο. Οι στρατιωτικοί είναι μια αντιπαραγωγική συντεχνία που κοιτάζει τα συμφέροντά της. Αν μειώνονται οι φαντάροι, χάνουν την ισχύ τους», αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης.

Πηγη:efsyn.gr

62

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση