Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει το δρόμο για τον γάμο για ομόφυλα ζευγάρια σε όλη τη χώρα

Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει το δρόμο για τον γάμο για ομόφυλα ζευγάρια σε όλη τη χώρα

2E3E16FEE7C6FF8EAFC7711C3AEB17E1Αντισυνταγματικό έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ νόμο για την «υπεράσπιση του γάμου» που αφορά τα προνόμια ετερόφυλων παντρεμένων ζευγαριών και ορίζει ότι γάμος μπορεί να συναφθεί μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση, που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ.

Ο νόμος ανετράπη με 5 ψήφους υπέρ και 4 κατά, ωστόσο δεν έγινε από το Δικαστήριο σαφής αναφορά σε νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Ενθουσιασμός και συγκίνηση κατέλαβε τους υποστηρικτές των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, περιμένοντας την ανακοίνωση της απόφασης.

Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε ότι αυτοί που υποστηρίζουν την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων δεν είχαν δικαιοδοσία να υπεραμυνθούν της συνταγματικότητας του νόμου, την στιγμή που η ίδια η Πολιτεία αρνήθηκε να το κάνει.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια είχε αποφασίσει ότι οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι νόμιμοι. Λίγο αργότερα, οι κάτοικοι της Καλιφόρνια είχαν ψηφίσει σε δημοψήφισμα υπέρ της απαγόρευσης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Η Πολιτεία της Καλιφόρνια αποφάσισε να ακολουθήσει την προηγούμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θεωρώντας νόμιμους τους γάμους, γεγονός που οδήγησε ομάδα υποστηρικτών της «Πρότασης 8» (όπως είναι γνωστή η απαγόρευση των γάμων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στην Καλιφόρνια) να αμφισβητήσουν δικαστικά την απόφαση.

Εκτιμάται ότι αξιωματούχοι της Πολιτείας της Καλιφόρνια θα θέσουν σύντομα σε εφαρμογή την απόφαση, προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών το επόμενο διάστημα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και διέταξε τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ να αναθεωρήσει όλους τους σχετικούς ομοσπονδιακούς νόμους ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της απόφασης.

«Είμαστε ένας λαός που διακηρύσσουμε πως όλοι έχουν γεννηθεί ίσοι, και πως η αγάπη με την οποία δενόμαστε με τον άλλο είναι εξίσου ίση» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Ομπάμα, ο οποίος ενημερώθηκε για την ετυμηγορία μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Αφρική.

Ο Ομπάμα υπογραμμίζει πως η απόφαση αφορά τους πολιτικούς γάμους και ο τρόπος με τον οποίο ορίζει την έννοια του γάμου και τελεί τις γαμήλιες τελετές κάθε θρησκεία εναπόκειται στους δικούς της εκκλησιαστικούς θεσμούς.

«Ήταν μία διάκριση καθαγιασμένη διά νόμου. Μεταχειριζόταν την αγάπη, τα αγαπημένα ζευγάρια του ιδίου φύλου ως ξεχωριστές και κατώτερες κατηγορίες ανθρώπων. Το Ανώτατο Δικαστήριο διόρθωσε αυτό το σφάλμα και η χώρα μας είναι καλύτερη μετά από αυτό» προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Ομπάμα.

Σε σχόλιά του, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν δήλωσε ότι η απόφαση «ισχύει σε εθνικό επίπεδο» και ότι όλοι οι αμερικανοί αξιωματούχοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με αυτήν.

Από την πλευρά τους, οι προασπιστές της απαγόρευσης του γάμου των ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια, γνωστοί ως κίνημα «Πρόταση 8», ανακοίνωσαν πως θα επιδιώξουν μία θωράκιση κι ενίσχυση της σχετικής απαγορευτικής νομοθεσίας έως ότου αρχίσει η επιβολή της απόφασης σε πανεθνικό επίπεδο.

Σε ανακοίνωσή του, ο Άντριου Πούγκνο, επικεφαλής της ProtectMarriage.com, δηλώνει πως η απόφαση του ανωτάτου δικαστικού οργάνου της χώρας «δεν επιλύει άμεσα τα ζητήματα της δικαιοδοσίας» της προηγούμενης ετυμηγορίας χαμηλόβαθμου δικαστηρίου.

Newsroom ΔΟΛ

43

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση