Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλίο στο μικροσκόπιο (Χάρης και Φάρις)

Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλίο στο μικροσκόπιο (Χάρης και Φάρις)

7d9f4c0ad7cf6447c51715adb2c90b7e_LΟ Χάρης, ένα παιδί με ζωηρή φαντασία, παίρνει κάθε μέρα τον ίδιο δρόμο για το σχολείο. «Ζει» ατέλειωτες περιπέτειες με δράκους και τέρατα για να περάσει τη γέφυρα που οδηγεί στο σχολείο. Τις τελευταίες, όμως, μέρες το μόνο που συναντά κοιτώντας κάτω από τη γέφυρα είναι ένα γκρι κουβάρι. Γρήγορα θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα παιδί. Διάφορα ερωτήματα αμέσως θα γεννηθούν στο μυαλό του μικρού αφηγητή. Τι κάνει κάτω από τη γέφυρα; Γιατί δε φεύγει; Δεν πάει σχολείο; Γιατί τα ρούχα του είναι βρόμικα και σκισμένα; Πού είναι οι γονείς του; Γιατί δε μιλάει; Τι φοβάται;

Ο Χάρης θα το πλησιάσει με την πρώτη ευκαιρία. Θα του δώσει το κολατσιό του αλλά δε θα το ξεχάσει. Θα ξανάρθει φέρνοντάς του φαγητό και κουβέρτα. Το άγνωστο παιδί θα του χαμογελάσει. «Χάρης», θα πει ο ένας, «Φάρις», ο άλλος. «Φάρις» που στα αραβικά σημαίνει «ιππότης».

Αν και δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα, μια μπάλα θα τους φέρει πιο κοντά και μια όμορφη φιλία θα γεννηθεί. Θα τους ενώσει η πανανθρώπινη γλώσσα του παιχνιδιού. Μέσα από τη γνωριμία τους θα αποκαλυφθούν σταδιακά, στοιχεία που συνθέτουν το παζλ της ζωής του Φάρις. Ο Φάρις είναι ένα παιδί-πρόσφυγας από εμπόλεμη χώρα. Δε μαθαίνουμε από ποια και πώς έφθασε στο χωριό του Χάρη αλλά ούτε και έχει σημασία.

Η συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή. Βλέπουμε δυο παιδιά με διαφορετικά βιώματα. Ο Φάρις, ένα φοβισμένο παιδί που του στέρησαν βίαια την παιδική ηλικία. Ο Χάρης, ένα χαρούμενο παιδί, με καλλιεργημένη ενσυναίσθηση. Νιώθει ότι ο Φάρις, «ο γενναίος ιππότης Φάρις» όπως τον αποκαλεί, χρειάζεται τη βοήθειά του. Θα μπορούσε να είναι αυτός στη θέση του.

Η εικονογράφος Κατερίνα Χαδουλού δημιουργεί με ευαισθησία μορφές που σίγουρα κι ο πιο μικρός αναγνώστης θα καταλάβει πως προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους. Στην πορεία όμως όλο αυτό θα ανατραπεί, καθώς η ομοιότητα των δυο παιδιών θα είναι εντυπωσιακή. Γιατί πέρα από το χρώμα, όλα τα άλλα αλλάζουν κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Αυτή φαίνεται να είναι και η επιδίωξη της Γιώτας Αλεξάνδρου. Να δείξει πως όλα είναι παιδιά, ανεξαρτήτως χρώματος, χώρας, θρησκεύματος. Με ίσα δικαιώματα.

Ξεκάθαρες σε όλο το βιβλίο οι θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου και του παιχνιδιού στη ζωή όλων, και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Μια απλή μπάλα γίνεται αφορμή για να γνωριστούν καλύτερα και να έρθουν πιο κοντά τα δυο παιδιά. Κι ένας χρωματοπόλεμος στο σχολείο για να ξεχαστεί για λίγο ο μικρός Φάρις και να πιστέψει πως μπορεί κι αυτός να κάνει μια νέα αρχή.

Στο τέλος της ιστορίας γελάει. Γελάει με την καρδιά του και αυτό ελαφραίνει και τη δική μας καρδιά. Και μας κάνει να σκεφτούμε σοβαρά ως ενήλικες πώς μπορούμε να φροντίσουμε για τα δικαιώματα αυτών των παιδιών.

Εξαιρετικές οι δραστηριότητες στο τέλος του βιβλίου, σημαντική βοήθεια για τους εκπαιδευτικούς, αν δυσκολεύονται να προσεγγίσουν με έναν διαφορετικό τρόπο το βιβλίο μετά την ανάγνωσή του. Οχτώ  διαφορετικές καλημέρες γραμμένες στις γλώσσες των ηρώων και έξι ομαδικά παιχνίδια που μπορούν να γίνουν εκτός και εντός τάξης. Κι ένα χρήσιμο εξασέλιδο με δραστηριότητες για τους εκπαιδευτικούς με κύριο στόχο, όπως αναφέρει και η συγγραφέας, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και την κριτική θεώρηση στάσεων και αντιλήψεων. Ένα βιβλίο που αν αξιοποιηθεί σωστά, σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων των μαθητών.

Κλείνοντας θα παραθέσω ένα μέρος από το επίμετρο στο τέλος του βιβλίου από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες:

Το βιβλίο αναδεικνύει σε μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη πλευρά του ζητήματος. Τη σημασία που έχει τα ασυνόδευτα παιδιά να συναναστραφούν με συνομήλικά τους, να νιώσουν ασφαλή, να πάνε σχολείο, να ορθοποδήσουν, να ξεπεράσουν τις τραυματικές τους εμπειρίες και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή με φίλους και πραγματικές ευκαιρίες για μάθηση, πρόοδο, εμπειρία, έτσι ώστε να προχωρήσουν με αξιοπρέπεια ως ισότιμοι πολίτες σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία που σέβεται την αξία της κάθε ανθρώπινης ζωής.

Νομίζω εκεί βρίσκεται όλη η ουσία. Συγκίνηση, προβληματισμός, ευαισθητοποίηση επιτυγχάνονται από τη συγγραφέα. Με γλώσσα απλή και  κατανοητή πετυχαίνει να μας δώσει μια ιστορία που κρατά το ενδιαφέρον ως το τέλος. Εικονογράφηση υποστηρικτική και άκρως εναρμονισμένη. Αποτέλεσμα εξαιρετικό!

πηγή:kosvoice.gr

95

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση