Καταγγέλλουν πρωτοφανή επιχείρηση συγκάλυψης για το Φαρμακονήσι

Καταγγέλλουν πρωτοφανή επιχείρηση συγκάλυψης για το Φαρμακονήσι

4«Προφανώς αβάσιμη στην ουσία της» χαρακτηρίστηκε η δικογραφία για τους 11 νεκρούς του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι, τον περασμένο Ιανουάριο. Στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, εκπρόσωποι της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών μίλησαν για «πρωτοφανή επιχείρηση συγκάλυψης του Λιμενικού».

Θυμίζουμε ότι μετά τη διεθνή κατακραυγή, οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν να διερευνήσουν τυχόν ευθύνες των λιμενικών σχετικά με την πρόκληση του ναυαγίου. Και μετά την προκαταρκτική εξέταση, η δικογραφία της υπόθεσης τέθηκε στο αρχείο. Ωστόσο, εκπρόσωποι της ομάδας δικηγόρων που υπερασπίστηκαν τους διασωθέντες υποστηρίζουν ότι, με τη συγκεκριμένη επιλογή του, ο εισαγγελέας αγνοεί «τις εγκλήσεις των παθόντων και τις αναλυτικές μαρτυρίες τους για τα γεγονότα, υπονομεύοντας το δικαίωμά τους να ζητούν έννομη προστασία» και επιπλέον «καταστρατηγεί θεμελιώδη δικαιώματα και εγγυήσεις υπέρ του θύματος στο πλαίσιο της ποινικής δίκης».

Αναφέροντας τον πνιγμό οχτώ ανηλίκων και τριών γυναικών, οι δικηγόροι (Μαρία Παπαμηνά, Κλειώ Παπαντολέων, Γιάννα Κούρτοβικ) μίλησαν για μαρτυρίες προσφύγων, οι οποίοι στις καταθέσεις τους ισχυρίζονται ότι κακοποιήθηκαν από τους λιμενικούς, μαρτυρίες που ο εισαγγελέας έκρινε αναξιόπιστες. Τόνισαν, επίσης, ότι ο εισαγγελέας παρέβλεψε τις αντιφάσεις που εμφανίζονται στις καταθέσεις των λιμενικών, όπως για παράδειγμα ο χρόνος εντοπισμού του ναυαγίου, που κυμαίνεται από τις 1.25′, 1.30′, 1.35′ έως 1.45′ και, σε άλλη κατάθεση, στις 2.00′!

Ενδιαφέρον, επίσης, έκριναν το γεγονός ότι ο εισαγγελέας θεώρησε βάσιμες τις καταθέσεις που έδωσαν οι επιζώντες στο Λιμεναρχείο Λέρου, όπου οι διερμηνείς δεν μιλούσαν τη γλώσσα τους. Αναξιόπιστη, έκρινε, επίσης, ο εισαγγελέας και την κατάθεση του ΕΠΟΠ Λοχία του Φαρμακονησίου, ο οποίος αναφέρθηκε σε πράξεις βίας εναντίον τους.

Ενας από τους διασωθέντες εκείνης της νύχτας του Γενάρη, ο Σαφί Ακσαμουλά, είπε ότι «πριν από έξι μήνες έχασα την οικογένεια μου στην υπόθεση, αλλά ο φάκελος έκλεισε. Ζητάμε να ανοίξει ξανά. Διότι αυτό που συνέβη σ’ εμάς μπορεί να συμβεί και σ’ άλλους» και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε καμία στήριξη στους διασωθέντες, πέραν της βοήθειας που πρόσφεραν οι οργανώσεις.

«Εκείνη τη νύχτα δεν τηρήθηκε κανένας κανόνας έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα. Το Ελληνικό Κέντρο Διάσωσης δεν ενεργοποιήθηκε παρά μόνο μετά τη βύθιση του πλοιαρίου. Είναι εμφανές ότι προέχει η αστυνόμευση από τη διάσωση», τόνισε η δικηγόρος Ελένη Σπαθανά.

Οι δικηγόροι και εκπρόσωποι των οργανώσεων (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών) τόνισαν ότι ο εισαγγελέας αρκέστηκε να στείλει την υπόθεση στο αρχείο, στηριζόμενος στις καταθέσεις των ανδρών που διεξήγαγαν την επιχείρηση και της ηγεσίας τους. Αλλά στις ίδιες καταθέσεις γινόταν εμφανής και η αδράνεια των μηχανισμών, για την οποία δεν κρίθηκε αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση.

Τι λένε οι συνήγοροι των λιμενικών

Πλήρη και εμπεριστατωμένη χαρακτηρίζουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των λιμενικών τη διάταξη του εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά, με την οποία η υπόθεση του Φαρμακονησίου μπήκε στο αρχείο.

Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε γύρω από το θέμα, οι Χρ. Στάθης και Δημ. Πέππας αναφέρουν σε δήλωσή τους ότι οι εντολείς τους «έπραξαν για τη διάσωση των αδικοχαμένων προσφύγων ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό», αν και οι προσπάθειές τους δεν ευοδώθηκαν.

Προσθέτουν δε: «Δεν υπάρχει βέβαια καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν υπεύθυνοι για την απώλεια των ψυχών που παρασύρθηκαν στο βυθό της θάλασσας. Ας τους αναζητήσουμε όμως εκεί που πρέπει, δηλαδή σε αυτούς τους εγκληματίες που οργανώνουν αυτές τις επισφαλείς μεταφορές, οι οποίοι μπροστά στο κέρδος δεν διστάζουν να σωρεύσουν δεκάδες άντρες, γυναίκες, ηλικιωμένους και παιδιά μέσα σε αυτοσχέδιες βάρκες χωρητικότητας 4-5 ατόμων, προκειμένου να ταξιδέψουν κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, χωρίς κανένα μέσο διάσωσης, δήθεν για να βρουν τη γη της ελπίδας». Αντ. Ξ.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΜΑ
Πηγη:enet.gr
74

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση