Νέοι, Γκέι, Βρετανοι και Μουσουλμάνοι;

Νέοι, Γκέι, Βρετανοι και Μουσουλμάνοι;

Screen Shot 2014-11-15 at 7.50.08 AMΓια χρόνια η Maryam έπιανε τον εαυτό της να ξυπνάει λουσμένη στον ιδρώτα με μια μόνο σκέψη στο μυαλό της: Πως στην ευχή θα καταφέρει να συνδυάσει την θρησκεία και την κουλτούρα της με μια λειτουργική σεξουαλική ζωή; “Για πολύ καιρό, ήμουν χωρισμένη στα δύο: από τη μία Μουσουλμάνα, από την άλλη λεσβία. Τα δύο αυτά ήταν σε τέτοια σύγκρουση μεταξύ τους που έπεσα σε κατάθλιψη,” λέει η Maryam, μια 22χρονη εκπαιδευόμενη δικηγόρος από το Nottingham. “Ένιωθα σαν να έχανα τη σύνδεση μου με τον Θεό και αυτό με τρόμαξε. […] Σκεφτόμουν ακόμα και την αυτοκτονία.”

Μπορεί το Ισλάμ και η ομοφυλοφιλία να συνυπάρχουν; Η Maryam αν και για καιρό πίστευε ότι πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στη σεξουαλικότητα της και τη θρησκεία της, είναι πλέον μία ακόμα από τα ολοένα και περισσότερα LGBTQ άτομα που πιστεύουν στο Ισλάμ και υποστηρίζουν ότι μπορείς να είσαι και Μουσουλμάνος/α και ομοφυλόφιλος/η. Τα περισσότερα άτομα από τα οποία πήρα συνέντευξη και τα οποία αυτοπροσδιορίζονται ως LGBTQ άτομα που πιστεύουν στο Ισλάμ μοιάζουν με την Maryam: έχουν την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να συμβιβάσουν τη θρησκεία τους με την σεξουαλικότητα τους και επιλέγουν να ζήσουν ανοιχτά σε μια κοινωνία όπου οι περισσότεροι υποθέτουν ότι η θρησκεία και η ομοφυλοφιλία δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

Στη Βρετανία εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 32.000 Μουσουλμάνοι που δηλώνουν ότι είναι γκέι ή λεσβίες. Αλλά που είναι;

Σύμφωνα με μια στατιστική του 2009 οι Μουσουλμανικές κοινότητες της Βρετανίας έχουν μηδενική ανοχή στις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ του ίδιου φύλου (http://www.theguardian.com/uk/2009/may/07/muslims-britain-france-germany-homosexuality). Το Μάρτιο του 2014, ο Mohammad Naseem, ο πρόεδρος του Κεντρικού Τζαμιού του Birmingham, υποστήριξε σε συνέντευξη του στο Channel 4 News ότι οι ομοφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες είναι όπως οι δολοφόνοι ή οι παιδόφιλοι και ότι δεν μπορεί η ομοφυλοφιλία να συνδυαστεί με το Ισλάμ.

Ο Faisal, ένας 25χρονος λογιστής από το Uxbridge μου είπε ότι “πάλευα πολύ με τον εαυτό μου , αλλά τώρα αποδέχομαι ότι έτσι έχω γεννηθεί. Οι γονείς μου ξέρουν για τη σεξουαλικότητα και δεν με κατηγορούν.” Σχολιάζει το πόσο άσχημο είναι ότι τόσοι Μουσουλμάνοι και Μουσουλμάνες LGBT “πιέζονται από τις οικογένειες τους να παντρευτούν ενάντια στη θέληση τους.”

Ωστόσο αν και το να αποκαλύψεις την σεξουαλικότητα σου μπορεί να φαίνεται το πιο δύσκολο πράγμα για τους Βρετανούς Μουσουλμάνους, η Claire, 28χρονη Μουσουλμάνα από το Birmingham, υποστηρίζει ότι αυτό είναι απλά η αρχή της μάχης. “Ως Μουσουλμάνα βιώνω ρατσισμό μέσα στην LGBT κοινότητα. Λένε ότι δεν μπορώ να είμαι και τα δύο, αλλά μπορώ. Κανείς δεν μπορεί να σε κρίνει για το τι είσαι – μόνο εσύ το αποφασίζεις.” Παρόμοια εχθρικότητα συναντά και στην Μουσουλμανική κοινότητα. Η Claire πρόσφατα αραβωνιάστηκε τη σύντροφο της, αλλά δεν θέλει πλέον να επισκέπτεται το Τζαμί γιατί οι άντρες της λένε συνέχεια ότι αυτοί της ταιριάζουν καλύτερα από τη σύντροφο της. “Αυτό που θέλουμε ως γυναίκες και ως Μουσουλμάνες της LGBT κοινότητας είναι να μας φέρονται ως ανθρώπους,” λέει. “Θέλουμε τα ίδια δικαιώματα για να μπορούμε να προσευχόμαστε και να είμαστε και μέρος της κοινότητας.”

Η ερμηνεία των κειμένων του Κορανιού παραμένει ωστόσο ένα διχαστικό ζήτημα. Αν φαίνεται σε κάποια σημεία να γίνεται αναφορά στις ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές, ο Omar, ακτιβιστής από το Bromley, υποστηρίζει ότι αυτά πρέπει να τα δούμε στο περιβάλλον της εποχής στην οποία γράφτηκαν και ότι “δεν υπάρχει πουθενά κάτι που στην ουσία να απαγορεύει την ομοφυλοφιλία.” “Δεν έχω κάνει κάτι κακό, και στην τελική είναι ο Αλάχ αυτός που θα το κρίνει και όχι κάποιος θνητός”

Μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι κάποια μέρα θα είναι ευρέως αποδεκτό το να είσαι Μουσουλμάνος και ομοφυλόφιλος; Το αν θα μπορέσουν να αποδεχτούν κάτι τέτοιο οι Μουσουλμανικές κοινότητες θα το δούμε στο μέλλον, ωστόσο φαίνεται από τώρα ότι οι Μουσουλμάνοι και οι Μουσουλμάνες LGBTQ δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα. Το Safra Project (http://www.safraproject.org/) , ένα δίκτυο υποστήριξης που ξεκίνησε το 2011 , στελεχώνεται από Μουσουλμάνες που προσδιορίζονται ως LGBT και πρόκειται σύντομα να αποκτήσει την πρώτη γυναίκα λεσβία Ιμάμη.
Μετάφραση: Μανωλέσου Δανάη
Πηγή:http://www.vice.com/en_uk/read/being-gay-and-muslim-in-the-uk-is-getting-easier-slowly
236

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση