Η Tilbe Akan, ο Τuna Kog, o Oğulcan Sönmez κι ο Yilmaz Dönmez, μέλη της οργάνωσης «Κίνημα για τη Διαρκή Επανάσταση» βρέθηκαν χτες μαζί μας, μετά τη συγκέντρωση του Σύριζα στην Ομόνοια, στο πάρτυ των υποψηφίων βουλευτών- τριών Μπόλαρη Μαρίας, Νταβανέλλου Αντώνη και Χρήστου Σταυρακάκη και μας είπαν μερικές σκέψεις τους για τις εκλογές εδώ και για την κατάσταση στην Τουρκία.
– Πώς είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Τουρκία;
– Η κυβέρνηση στην Τουρκία είναι νεοφιλελεύθερη. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαιώματα και δεν υπάρχουν συνδικάτα. Αλλά δικαιώματα δεν έχουν και οι Σύροι πρόσφυγες που έρχονται. Δουλεύουν παράνομα και η κυβέρνηση καλλιεργεί τον τουρκικό εθνικισμό, ώστε ο λαός να στρέφεται εναντίον τους. Οι εργάτες υποφέρουν πολύ και δεν μπορούν να προβάλουν αντίσταση. Οι αριστερές οργανώσεις περιλαμβάνουν μόνο νέους αγωνιστές και όχι εργάτες κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Απεργίες γίνονται σπάνια και η πλειοψηφία των εργατών ψηφίζει το AKP κόμμα του Ερντογάν. Εμείς προσπαθούμε όλα αυτά να τα αλλάξουμε.
Πρόσφατα ψηφίστηκε ένας νέος νόμος σύμφωνα με τον οποίο μπορούν να μας συλλάβουν πραγματικά χωρίς λόγο. Μπορούν ακόμη και να μας βασανίσουν και να μας σκοτώσουν, ενώ η κυβέρνηση για να μείνει στην εξουσία προσπαθεί, σύμφωνα με την παλιά γνωστή συνταγή να διαχωρίσει τους εργάτες ανάλογα με το αν είναι Σιίτες ή Σουνίτες, Τούρκοι ή Αρμένιοι. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να μας κρατάει διασπασμένους. Για τις γυναίκες, μάλιστα, λέει ότι πρέπει να μένουν σπίτι, να μην δουλεύουν και να κάνουν τουλάχιστον τρία παιδιά.
– Γιατί ήρθατε τώρα στην Ελλάδα, τι περιμένετε από το ΣΥΡΙΖΑ;
Είμαστε ενθουσιασμένοι, βλέπουμε τους ανθρώπους εδώ γεμάτους ενέργεια. Θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να τα καταφέρει μετά τις εκλογές και να αρνηθεί να πληρώσει το χρέος, για να γίνει η ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Και υπάρχουν πολλοί άξιοι αριστεροί αγωνιστές μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που θα συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση.






