«Είχαν κάνει τον Βαγγέλη juke box» – Σοκάρουν οι καταθέσεις για τον φοιτητή

«Είχαν κάνει τον Βαγγέλη juke box» – Σοκάρουν οι καταθέσεις για τον φοιτητή

Screen Shot 2015-02-23 at 5.42.05 PMΕντείνεται η αγωνία για την εξαφάνιση του φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη. Οι σοκαριστικές καταθέσεις για το bullying και οι εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

«Τον είχαν ακινητοποιήσει σε καρέκλα, τον τραμπούκιζαν, τον έφτυναν και τον χλεύαζαν με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και σχόλια», αποκαλύπτει υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., για περιστατικό που είχε συμβεί πριν από περίπου 10 μήνες, με θύμα τον αγνοούμενο 20χρονο φοιτητή της Σχολής Γαλακτοκομικής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Η συγκεκριμένη ενέργεια, που τοποθετείται χρονικά την Άνοιξη του 2014, αναδεικνύεται από τις καταθέσεις των συμφοιτητών του, ακόμη και από τους φερόμενους ως δράστες του ακραίου εκφοβισμού. Σε άλλη περίπτωση που περιγράφεται σε κάποια από τις καταθέσεις, οι δράστες είχαν κάνει τον Βαγγέλη… τζουκ μποξ! Τον είχαν κλείσει σε ντουλάπα και έριχναν… κέρματα προκειμένου εκείνος να τραγουδήσει τα άσματα που υποδείκνυαν για να τον ελευθερώσουν.

Σε άλλο σημείο περιγράφεται ένα ακόμη επεισόδιο που εξελίχθηκε ενώ ο 20χρονος αγνοούμενος φοιτητής έκανε μπάνιο. Οι «εκφοβιστές» έκλεισαν το νερό και τον άφησαν για ώρα με τις σαπουνάδες! Τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται «φυσιολογικά» σε ένα βαθμό, ως δείγματα ακραίων πειραγμάτων ανάμεσα σε μέλη παρέας αγοριών, αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, όχι όμως και στην περίπτωση του Βαγγέλη, ενός καλοσυνάτου παιδιού, με εσωστρεφή χαρακτήρα, μειωμένων ίσως αντιστάσεων, που δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει και αντιδράσει σε αυτά, αλλά να τα… καταπίνει για να γίνει αποδεκτός.

«Βασανιστήρια» διαπόμπευσης

Μετά από όλα αυτά, ο Βαγγέλης κλείστηκε ακόμη περισσότερο στον εαυτό του, ενώ αποτέλεσε την αφορμή να μετακομίσει από το δωμάτιο της εστίας, όπου διέμενε μέχρι τότε. Ήθελε να δραπετεύσει από το «κολαστήριό» του. Μία ομάδα συμφοιτητών του, επίσης από την Κρήτη, είχαν στοχοποιήσει την ιδιαιτερότητα της προσωπικότητάς του και εξαπέλυσαν μπαράζ πειραγμάτων εκτός ορίων, με αυξητικές τάσεις και διαρκή κλιμάκωση. Ο «εξευτελισμός» του κορυφώθηκε με την απομόνωση σε δωμάτιο της φοιτητικής εστίας και την ακραία διαπόμπευσή του, στο περιστατικό της προηγούμενης Άνοιξης.

Στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων έλαβαν καταθέσεις από τους τέσσερις συμφοιτητές του 20χρονου που φαίνεται να τον κάλεσαν σε δωμάτιο, όπου άρχισαν τον ακραίο χλευαστικό τραμπουκισμό του. Οι νεαροί κορόιδευαν τον Βαγγέλη με τοπικιστικά σχόλια του τύπου: «Πρέπει να δείχνεις και να φέρεσαι σαν Κρητικός. Να είσαι σκληρός άνδρας, όπως όλοι οι συντοπίτες σου».

Αυτός ο «τοπικιστικός» προπηλακισμός έκανε τον 20χρονο φοιτητή να ζητήσει την αλλαγή δωματίου, κάτι που έγινε δεκτό και μεταφέρθηκε σε άλλο δωμάτιο στο οποίο δεν είχε συγκάτοικο. Η διεύθυνση της Σχολής ενημέρωσε την οικογένειά του για την αλλαγή αλλά και για το γεγονός ότι η ψυχολογία του Βαγγέλη έδειχνε ιδιαίτερα πεσμένη.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζουν την πιθανότητα εκτός από τον τραμπουκισμό και ξυλοδαρμό του, να υπέστη βασανιστήρια άλλου… τύπου για τα οποία δεν είχε μιλήσει ποτέ γιατί ντρεπόταν.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν χαρακτηριστικά, πως οι φερόμενοι δράστες, ανήκουν στην κατηγορία σκληραγωγημένων παιδιών αγροτικών οικογενειών, που επιδίδονται σε σκληρά πειράγματα και σεξιστικές ύβρεις.  Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει διατάξει έρευνα, που τυπικά ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, για να διαπιστωθεί το κατά πόσο υπήρξαν περιστατικά βίας κατά του 20χρονου μέσα στη Σχολή Γαλακτοκομικής και ποιοι είναι οι υπαίτιοι.

Ο νομικός Ανδρέας Αθανασόπουλος, ο οποίος προΐσταται της έρευνας, δηλώνει ότι «σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι υπήρξαν τέτοια φαινόμενα μέσα στη Σχολή θα είμαστε αμείλικτοι. Δε θα γλιτώσει κανείς. Θα αποδοθούν ποινικές, αστικές και διοικητικές ευθύνες, σε όποιον με τις πράξεις του επιχείρησε να αμαυρώσει μία Σχολή που θεωρείται πρότυπο. Είναι ζήτημα μίας εβδομάδας να απομακρυνθούν με απόφαση του Συλλόγου Καθηγητών φοιτητές, αν βέβαια αποδειχθεί ότι βιαιοπράγησαν».

«Φυγή ή αυτοκτονία»

Το απόγευμα της 6ης Φεβρουαρίου ο Βαγγέλης Γιακουμάκης εξαφανίστηκε από τα Γιάννενα αφήνοντας πίσω του όλα τα προσωπικά του αντικείμενα. Δεν πήρε μαζί του κινητό τηλέφωνο, τα κλειδιά του και δεν ντύθηκε ανάλογα με το κρύο που επικρατούσε στην περιοχή.  Ο τελευταίος άνθρωπος που φέρεται να τον είδε ήταν η γυναίκα, υπάλληλος περιπτέρου, η οποία έχει καταθέσει στην Αστυνομία ότι κατά μεγάλο ποσοστό είδε τον 20χρονο εκείνη την ημέρα -σε αντίθεση με τις προηγούμενες- αγόρασε «ολόκληρο» εισιτήριο για το λεωφορείο. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι αυτό συνέβη διότι δεν είχε μαζί του ούτε το φοιτητικό πάσο, ενώ προορισμός του ήταν το κέντρο των Ιωαννίνων.

Από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του προκύπτει ότι ο Βαγγέλης είχε συχνή επικοινωνία με τη μητέρα του, χωρίς να εντοπίζονται ύποπτα τηλεφωνήματα, μηνύματα ή e-mails. Τελευταία φορά της μίλησε το απόγευμα της 5ης Φεβρουαρίου. Την επόμενη μέρα η οικογένεια του τηλεφωνούσε αλλά δεν έπαιρνε απάντηση. Το μεσημέρι η μητέρα επικοινώνησε με συμφοιτητές του γιου της που της επιβεβαίωσαν ότι ο Βαγγέλης από το προηγούμενο βράδυ δεν είχε εμφανιστεί στην εστία. Στις 18:00 της 6ης Φεβρουαρίου, επικοινώνησε και πάλι, χωρίς να λάβει απόκριση και μία ώρα αργότερα δήλωσε την εξαφάνιση του γιου της.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που χειρίζονται την υπόθεση, κάνουν λόγο για έναν νεαρό χαμηλών τόνων, κλειστό στις επαφές του, με εσωστρεφή χαρακτήρα, ίσως και μειωμένες ψυχολογικές αντιστάσεις προκειμένου να ανταπεξέλθει σε αυτά τα «σκληρά πειράγματα» από τους συμφοιτητές, και στις πιέσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος. Σημειώνουν επίσης ότι ο νεαρός φοιτητής, μία ημέρα πριν την εξαφάνισή του είχε πάρει χαμηλές βαθμολογίες σε κάποια μαθήματα της σχολής του. Κύκλοι του οικογενειακού περιβάλλοντος του νεαρού, εκτιμούν ότι η εξαφάνιση οφείλεται σε ισχυρές «εκφοβιστικές επιθέσεις» από μερίδα συμφοιτητών του, που τον είχαν αναγκάσει να θέλει να αλλάξει δωμάτιο στις εστίες της σχολής όπου έμενε.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζουν ως πιθανότερα ενδεχόμενα, ο νεαρός να εξαφανίστηκε με τη θέλησή του προκειμένου να «ξεφύγει από έναν πιεστικό περίγυρο» ή ακόμη και να πήρε την απόφαση να θέσει τέλος στη ζωή του. Το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας προς το παρόν συγκεντρώνει μικρότερες πιθανότητες.

Οι ίδιες αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι ο 20χρονος δεν έχει πάρει τηλέφωνα, κλειδιά, δεν ντύθηκε σωστά για το κρύο που επικρατούσε στην περιοχή, έφυγε σαν να μην πήγαινε «μακρινό ταξίδι» αλλά κάπου που δεν τα χρειαζόταν ή ήταν ασφαλής στον προορισμό του. Οι αστυνομικοί όσο περνούν οι μέρες και ώρες, υποστηρίζουν ότι μειώνονται οι πιθανότητες εντοπισμού του.

Συγκινητική ανταπόκριση στο Facebook

«Αγνοείται! Βοηθήστε… Πρέπει να τον βρούμε!». Με τα λόγια αυτά φίλοι και συγγενείς του Βαγγέλη απευθύνουν καθημερινά έκκληση προς τους πολίτες να βοηθήσουν στις έρευνες. Οι κολλητοί του φοιτητή από την Κρήτη έδωσαν στη δημοσιότητα μέσω Facebook νέες φωτογραφίες του προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσφατη εικόνα του.

Στη σελίδα που έχει δημιουργηθεί στο Facebook για το σκοπό αυτό στο όνομα του Βαγγέλη Γιακουμάκη έχουν ήδη γίνει μέλη 6.500 άνθρωποι δείχνοντας τη συμπαράστασή τους προς την οικογένεια.

Πηγή:http://www.thetoc.gr

42.762

2 ΣΧΟΛΙΑ

Γράψτε μια απάντηση