Πίνακας του Εl Greco που είχαν αρπάξει οι Ναζί επέστρεψε στην οικογένεια του νόμιμου ιδιοκτήτη

Πίνακας του Εl Greco που είχαν αρπάξει οι Ναζί επέστρεψε στην οικογένεια του νόμιμου ιδιοκτήτη

elgreco708Το έργο του El Greco είναι αυτό που αποτελεί το θέμα συζήτησης διεθνώς στους εικαστικούς κύκλους. Ονομάζεται το πορτρέτο ενός ευγενή και οι πληροφορίες ανέφεραν πως είχε πουληθεί σε έναν έμπορο έργων τέχνης στη  Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1950. Ομως τα 60 χρόνια που ακολούθησαν το έργο άλλαζε συνεχώς χέρια με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπισθεί. Μέχρι που πρόσφατα εμφανίστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη και έτσι έγινε ο εντοπισμός του.


Η Anne Webber της Commission for Looted Art στην Ευρώπη που εκπροσωπεί τον κληρονόμο του αρχικού ιδιοκτήτη Julius Priester δήλωσε στους New York Times πως αυτή η υπόθεση του έργου του Εl Greco δείχνει την έκταση στην οποία οι έμποροι έργων τέχνης έχουν εμπλακεί στη διακίνηση έργων τέχνης που είχαν αρπάξει οι ναζί. Αν αυτοί οι έμποροι συνεργαστούν τότε πολύ γρήγορα και εύκολα τα έργα μπορούν να επιστραφούν στους νόμιμους κατόχους. «Στην περίπτωση του έργου του El Greco όλοι ξέραμε ότι βρίσκονται στη Να Υόρκη όμως είναι δύσκολο να τον εντοπίσουμε», προσθέτει.

Ο Julius Priester είχε διαφύγει από τη Βιέννη το 1938 και είχε καταλήξει στο Mexico City για να διαφύγει από τις ναζιστικές θηριωδίες. Μετά το τέλος του πολέμου άρχισε να ψάχνει για τη συλλογή του που είχε εμπιστευθεί στη φροντίδα ενός φίλου του. Πριν τον θάνατό του το 1954 συνεργάστηκε με τις αυστριακές αρχές για τον εντοπισμό του έργου με βάση έγγραφα και φωτογραφίες τους.


Μια από τις φωτογραφίες έδειχνε το πορτρέτο ενός άντρα μου μούσι που ακουμπούσε το δεξί χέρι σε ένα βιβλίο, με το αριστερό του χέρι στο στήθος και με ένα βαθύ βλέμμα. Εφερε την υπογραφή του  El Greco και ήταν κρεμασμένο πάνω από την επίσημη τραπεζαρία στο σπίτι των Priester πριν τον πόλεμο. Επέστρεψε ακριβώς έτσι και με την ίδια κορνίζα στην οικογένειά του στη Βρετανία.

Πηγή: iefimerida.gr

104

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση