Διεθνής Αμνηστία: Η ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων στην Ελλάδα χειροτερεύει

Διεθνής Αμνηστία: Η ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων στην Ελλάδα χειροτερεύει

178622-metanastes-allonhsos

Η ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων στην Ελλάδα χειροτερεύει, καθώς το σύστημα υποστήριξης σπρώχνεται σε σημείο κατάρρευσης, προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο.«Είναι υποχρέωση των Ευρωπαίων ηγετών που συναντώνται αυτή την εβδομάδα, να αναγνωρίσουν ότι η ανυπόφορη πίεση στα κράτη της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, είναι αποτέλεσμα των αποτυχημένων ευρωπαϊκών πολιτικών», επισημαίνει στη σχετική έκθεση ο Τζον Νταλχούιζεν, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Όπως αναφέρεται, πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα αποτελεσματικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια προσφυγική κρίση και να κατανεμηθεί η ευθύνη πιο δίκαια μέσα στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, μια πρόσφατη ερευνητική αποστολή αποκάλυψε ότι οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι με πολύ άσχημες συνθήκες υποδοχής. Κακός σχεδιασμός, αναποτελεσματική χρήση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πάγωμα των προσλήψεων έχουν καταστήσει τις ελληνικές αρχές ανίκανες να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες και να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους. Κάθε μήνα η ανθρωπιστική κρίση, πυροδοτούμενη από την οικονομική κρίση της Ελλάδας, χειροτερεύει, τονίζεται στην έκθεση.
Οι αριθμοί της κρίσης
Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνει ότι τουλάχιστον 61.474 πρόσφυγες έφτασαν στα ελληνικά παράλια μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 22ας Ιουνίου 2015 – πολλοί περισσότεροι από ό,τι συνολικά το 2014 (43.500). Ο αριθμός των αφίξεων αυξάνεται, με 5.000 κατά μέσο όρο να φθάνουν ανά εβδομάδα, τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου.
Εξαιτίας της αυξημένης επιτήρησης των συνόρων, της κατασκευής ενός φράχτη στα χερσαία σύνορα και της πρακτικής των απωθήσεων η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών προσπαθούν να διέλθουν μέσω της θάλασσας.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση χαρακτηρίζει παράνομη την πρακτική των απωθήσεων και αναφέρει ότι συνεχίζεται στα χερσαία σύνορα, όπου έχει συλλέξει μαρτυρίες βίαιων περιστατικών.

Λέγοντας ότι ήταν μέλος μιας μεγάλης ομάδας προσφύγων που απωθήθηκαν πίσω στην Τουρκία στις 14 Απριλίου 2015, ένας Σύρος πρόσφυγας περιέγραψε στη Διεθνή Αμνηστία την κακομεταχείριση του στα χέρια μελών της Ελληνικής Αστυνομίας που φορούσαν κουκούλες: « Άρχισαν να μας χτυπούν με γροθιές και κλοτσιές στο έδαφος. Με έπιασαν από τα μαλλιά και με έσπρωξαν προς το ποτάμι».
«Είναι ξεκάθαρο από την έρευνά μας ότι παρά τις κυβερνητικές καταδίκες, βίαιες απωθήσεις συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα» σημειώνει ο Νταλχούιζεν. «Αυτές οι απωθήσεις κατά μήκος των ελληνικών συνόρων δεν παραβιάζουν απλά το διεθνές δίκαιο, αλλά σπρώχνουν όλο και περισσότερους απελπισμένους πρόσφυγες να επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι μέσω του Αιγαίου».

Ένα αποτυχημένο σύστημα Πρώτης Υποδοχής
Σε όλα τα νησιά υπάρχουν μόνο δύο Κινητές Μονάδες Πρώτης Υποδοχής (στη Λέσβο και τη Σάμο). Ωστόσο, οι περισσότεροι νεοαφιχθέντες δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρώτης υποδοχής. Αυτές οι υπηρεσίες, που προορίζονται να προσδιορίζουν την εθνικότητα των νέων αφίξεων και να τους παρέχουν βασική ιατρική, ψυχο-κοινωνική και ανθρωπιστική στήριξη, είναι είτε σοβαρά υποστελεχωμένες ή και εντελώς απούσες από νησιά με μεγάλο αριθμό αφίξεων, όπως η Κως και η Χίος.

Η έλλειψη της ταυτοποίησης οδηγεί στην αποτυχία εντοπισμού μελών ευπαθών ομάδων, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά. Για το 2014, επίσημα αρχεία δείχνουν ότι 1.097 ασυνόδευτα παιδιά έφτασαν στα νησιά και στον Έβρο, ενώ 216 έφτασαν μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και 3ης Ιουνίου 2015. Οι πραγματικοί αριθμοί πιθανόν να είναι πολύ υψηλότεροι. Λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων σε καταφύγια, πολλά ασυνόδευτα παιδιά κρατούνται σε εγκαταστάσεις κράτησης μεταναστών για παρατεταμένες χρονικές περιόδους – κατά μέσο όρο 37 ημέρες.
Ασυνόδευτα παιδιά μίλησαν στην Διεθνή Αμνηστία για περιπτώσεις κακομεταχείρισης, με ένα αγόρι από το Αφγανιστάν να περιγράφει πώς ρίχτηκε στο έδαφος από φρουρό της αστυνομίας στη Μόρια, το κέντρο κράτησης μεταναστών στη Λέσβο. Ένα άλλο παιδί, ένα 17χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν που κρατήθηκε για 70 ημέρες στη Μόρια, είπε στη Διεθνή Αμνηστία τον Μάρτιο του 2015: «Δεν έχουμε ζεστό νερό για να πλυθούμε. Πολλοί από εμάς δεν έχουν καν κουβέρτες».

Πηγή: TVXS

81