ΠΓΔΜ: Ανοιξαν τα σύνορα για σταδιακή διέλευση των προσφύγων, σκηνές πανικού

ΠΓΔΜ: Ανοιξαν τα σύνορα για σταδιακή διέλευση των προσφύγων, σκηνές πανικού

11902428_503197356502472_1484299433872790074_nΤα σύνορα άνοιξαν και οι πρώτοι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από την Ελλάδα στο έδαφος της ΠΓΔΜ το απόγευμα της Παρασκευής. Στην ουδέτερη ζώνη παραμένουν εγκλωβισμένοι 3.000 χιλιάδες πρόσφυγες και κατά πληροφορίες η διέλευσή τους θα γίνεται σταδιακά -από τις 5 το πρωί του Σαββάτου θα επιτρέπεται η είσοδος 300 ατόμων ανά διώρο.

Με δάκρυα στα μάτια, κατάκοποι, αλλά περιχαρείς που μπόρεσαν να περάσουν τα σύνορα και να απεγκλωβιστούν από την ουδέτερη ζώνη, περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες συνέρρευσαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής και κατευθύνθηκαν απευθείας στα γκισέ για να εκδώσουν το πολυπόθητο εισιτήριο με προορισμό το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με τη Σερβία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα αναχωρήσουν με έκτακτο δρομολόγιο των τρένων, γύρω στις 8:30 το βράδυ, για το Ταμπάνοβτσε.

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν, όμως, όταν περίπου 1.000 πρόσφυγες επιχείρησαν να διαπεράσουν τις γραμμές της αστυνομίας. Περίπου δέκα άτομα φάνηκαν να λιποθυμούν στον συνωστισμό, ενώ αυτόπτες μάρτυρες δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι άκουσε ανθρώπους να ουρλιάζουν. Ιατρικό προσωπικό έσπευσε να βοηθήσει.

Στην ουδέτερη ζώνη επικρατεί ηρεμία μετά την πρωινή επέμβαση συνοριοφυλάκων της ΠΓΔΜ με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης εναντίον μεταναστών που προσπάθησαν να εισέλθουν στη μεθοριακή πόλη Γευγελή για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

η φωτο από τη σημερινή επίθεση εναντίον των προσφύγων από την αστυνομία της ΠΓΔΜ

Πηγή: http://news.in.gr

258