Το πραγματικό… . «ολυμπιακό ιδεώδες»

Το πραγματικό… . «ολυμπιακό ιδεώδες»

Screenshot_16

  • Λίγες μέρες πριν την έναρξη των Αγώνων, η ΔΟΕ, επικαλούμενη «τεχνικό κώλυμα», δεν επιτρέπει στη Σοφία Σακοράφα να αγωνιστεί για τα παλαιστινιακά χρώματα
  • Για «σκόπιμο πολιτικό αποκλεισμό» μίλησε η παγκόσμια πρωταθλήτρια, διαβεβαιώνοντας ότι δεν προτίθεται να πάψει να αγωνίζεται για τους λαούς που υποφέρουν, είτε εντός είτε εκτός σταδίων

 

Η Σοφία Σακοράφα δείχνει το παλαιστινιακό της διαβατήριο
Η Σοφία Σακοράφα δείχνει το παλαιστινιακό της διαβατήριο

Sportidea

«Δε με ενδιέφερε να πατήσω στο ταρτάν του Ολυμπιακού Σταδίου για να αγωνιστώ για τον εαυτό μου. Με ενδιέφερε να αγωνιστώ, σαν μια συμβολική χειρονομία, για ένα λαό, τον παλαιστινιακό, που βρίσκεται υπό κατοχή, που σκοτώνονται τα παιδιά του, που οι γονείς δολοφονούνται ενώ προσπαθούν να σώσουν τα παιδιά τους… Αυτούς τους τελευταίους μήνες, επισκεπτόμενη την Παλαιστίνη και μπαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία, ένιωσα άλλος άνθρωπος… 

Συνειδητοποίησα περισσότερο από ποτέ άλλοτε την υποχρέωση που έχουμε όλοι να δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε κάθε λαό που υποφέρει… Σήμερα είναι αυτοί, αύριο μπορεί να είμαστε εμείς, τα δικά μας παιδιά, και τότε θα θέλουμε κάποιος να μας συμπαρασταθεί και να φωνάξει για εμάς… Δεν πρόκειται να σταματήσω εδώ. Μπορεί να μη μου ξαναδοθεί η ευκαιρία να αγωνιστώ σε Ολυμπιακούς, αλλά σίγουρα δε θα πάψω ποτέ να αγωνίζομαι, μέχρι να πεθάνω, όπως μπορώ, για τον παλαιστινιακό λαό και για κάθε λαό που βρίσκεται στη θέση του…».

Χείμαρρος η Σοφία Σακοράφα, χτες, στην παλαιστινιακή πρεσβεία, όπου έγινε η επίσημη παρουσίαση της Παλαιστινιακής Ολυμπιακής Ομάδας, από την οποία η ίδια αποκλείστηκε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, με απόφαση της ΔΟΕ. Δεν έκρυψε ούτε την οργή της, ούτε «μάσησε» τα λόγια της.

«Σκόπιμος πολιτικός αποκλεισμός»

«Η ΔΟΕ, σκοπίμως επικαλούμενη κάποιο τυπικό κώλυμα, προέβη σε πρωτοφανή πολιτικό αποκλεισμό, καταφανώς αντίθετη με το παγκόσμιο αίσθημα, στερώντας από ένα κράτος – μέλος της, την Παλαιστίνη, το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμά του να επιλέγει τους αθλητές που θα το εκπροσωπήσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες», σημειώνει στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε. «Οι «αθάνατοι», συνεχίζει, έχουν την εντολή να προφυλάσσουν και να υπηρετούν τις Παγκόσμιες Ολυμπιακές Αξίες και να μη θανατώνουν μηνύματα που υπηρετούν αυτές τις αξίες».

Και καταλήγει: «Επίσης, πρέπει να γνωρίζουν ότι η Παλαιστίνη είναι ένα κατεχόμενο κράτος, με τον πρόεδρό της φυλακισμένο τρία χρόνια τώρα, με υπουργούς υπό ομηρία και με κρατικό μηχανισμό, η λειτουργία του οποίου εξαρτάται από τη συχνότητα εισβολής του ισραηλινού στρατού. Η επίκληση του όποιου τυπικού κωλύματος οφείλεται ή σε άγνοια ή σε σκοπιμότητα»…

Η Σοφία Σακοράφα έδειξε με περηφάνια το παλαιστινιακό διαβατήριο που κατάφερε να πάρει στα χέρια της με 2 μήνες καθυστέρηση, αφού αυτό το τυπικό έγγραφο, όπως είπε, εξήλθε με τα χίλια ζόρια από τη Λωρίδα της Γάζας με προορισμό τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης και στη συνέχεια, διά μέσου «πυρός και σιδήρου», έφθασε με το διπλωματικό σάκο στην Αθήνα. Η ίδια υπενθύμισε ότι όταν δημοσιοποίησε την επιθυμία της να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με τα χρώματα της Παλαιστίνης, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής και της παγκόσμιας κοινής γνώμης την «αγκάλιασε» κατανοώντας την ουσία της χειρονομίας της.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι αρχικώς, η ΔΟΕ είχε κάνει δεκτό το σχετικό αίτημα που κατέθεσε η Παλαιστινιακή Ολυμπιακή Επιτροπή, δηλώνοντας, ακριβώς, ότι «κατανοεί» την ουσία της κίνησης. Σήμερα, όμως, τρεις ημέρες πριν την έναρξη των Αγώνων, η ΔΟΕ επέλεξε να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο και να επικαλεστεί, προκλητικά, «τυπικό κώλυμα», γνωρίζοντας ότι ο χρόνος που απομένει είναι πολύ λίγος για την οποιαδήποτε αντίδραση εκ μέρους της παλαιστινιακής πλευράς.

«Μαραθώνιος ελευθερίας»

Η Ελληνίδα αθλήτρια συμμετείχε κανονικά στην παρουσίαση της 3μελούς παλαιστινιακής ολυμπιακής ομάδας από τον Παλαιστίνιο πρέσβη στην Αθήνα, η οποία αποτελείται από τον 17χρονο κολυμβητή Ράεντ Αουιασάτ, τη δρομέα 800 μέτρων, 18χρονη, Σάναα Αμπού Μπχάιτ, και τον δρομέα 800 μέτρων, 25χρονο, Αμπντέλ Σαλάμ αλ Νταμπάγκι. Ο πρέσβης Μαρουάν Αμπντελχαμίντυπογράμμισε ότι είναι τιμή για τους Παλαιστινίους η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ως «ισότιμο μέλος της ολυμπιακής οικογένειας, αν και την ίδια στιγμή, ο παλαιστινιακός λαός δεν είναι ισότιμο μέλος στην οικογένεια των ελεύθερων και ανεξάρτητων κρατών».

«Ο 20ός αιώνας ήταν για τον παλαιστινιακό λαό ένας ατελείωτος μαραθώνιος για την ελευθερία», τόνισε αλληγορικά ο Μαρουάν Αμπντελχαμίντ, αναφερόμενος εκτενώς ιδιαίτερα στα τρία τελευταία χρόνια, που σημαδεύονται από την ισραηλινή κατοχή, τις δολοφονίες αμάχων, την ισοπέδωση σπιτιών, τις καταστροφές στην υποδομή, τη λεηλάτηση κάθε φυσικού πλούτου και εισοδήματος. «Δεν κηρύσσουμε το μίσος, αλλά την ειρήνη. Η Παλαιστίνη είναι η γη των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών. Είναι η γη της ανοχής και της συνύπαρξης… Ζητάμε και πάλι από το Ισραήλ να αφήσει τα παιδιά μας να ονειρεύονται να γίνουν Ολυμπιονίκες και όχι να προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβιώσουν από τον εφιάλτη της κατοχής», επισήμανε ο Παλαιστίνιος πρέσβης.

Σχολιάζοντας σειρά δημοσιευμάτων και προλαμβάνοντας, πιθανώς, και ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Μ. Αμπντελχαμίντ κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε πράξη σημειωθεί κατά των Ολυμπιακών Αγώνων, χρησιμοποιώντας το όνομα της Παλαιστίνης, θα θεωρηθεί επίθεση κατά των ίδιων των Παλαιστινίων. Εκφράζοντας και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο πρέσβης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον ελληνικό λαό για στην αλληλεγγύη και την υποστήριξη προς τους Παλαιστινίους, αλλά και προς όλους τους δοκιμαζόμενους αραβικούς λαούς.

Ο Μαρουάν Αμπντελχαμίντ δεν έχασε ούτε μία ευκαιρία για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τη Σοφία Σακοράφα, την οποία αποκαλούσε διαρκώς «συμπατριώτισσα», ενώ τόνισε ότι η χειρονομία της είναι «η καλύτερη έκφραση του πραγματικού ολυμπιακού πνεύματος της φιλίας, της αδελφοσύνης, της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς».

πηγή:rizospastis.gr

 

 

132

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση