Καταγγελία από πολίτες της Κω: οι άθλιες συνθήκες οδηγούν τους πρόσφυγες σε απεργία πείνας

Καταγγελία από πολίτες της Κω: οι άθλιες συνθήκες οδηγούν τους πρόσφυγες σε απεργία πείνας

Screen Shot 2016-05-12 at 11.54.16 AMΤο χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί όσον αφορά το προσφυγικό, έγινε πραγματικότητα. Με την τελευταία συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας προσφυγές  και μετανάστες έχουν, παρά τη θέληση τους, εγκλωβιστεί στη χώρα μας  χωρίς αυτή να είναι σε θέση να τους παράσχει τα στοιχειώδη για τη διαβίωση τους.

Ενδεικτικό των συνεπειών αυτής της απόφασης είναι οι άθλιες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί αυτές τις μέρες στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος της Κω.

Στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση όπου οι άνθρωποι στοιβάζονταν κυριολεκτικά στα κελιά με ελλιπή σίτιση, χρήση μιας και μοναδικής τουαλέτας και ελλείψη ιατρικής περίθαλψης, ήρθε να προστεθεί και η βλάβη στο αποχετευτικό σύστημα όπου βρώμικα νερά και απόβλητα τουαλέτας λιμνάζουν παντού με αποτέλεσμα να χρειάζονται παλέτες προκειμένου να μπορέσει κάποιος να κυκλοφορήσει στο χώρο.

Εξανθηματικές ασθένειες και ψείρες έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους ενώ  είναι έντονες οι ανησυχίες για την εμφάνιση  επιδημητικών  ασθενειών γεγονός που απειλεί τόσο τους κρατούμενους όσο τους εργαζόμενους αλλά και οποιονδήποτε χρειάζεται να επισκεφτεί το χώρο για προσωπική δουλειά. Πολλοί από τους κρατούμενους έχουν ήδη εδώ και μέρες αρχίσει απεργία πείνας.

Έκπληξη  αποτελεί το γεγονός ότι αρχές και αρμόδιοι φορείς δεν έχουν δώσει σαφής εξηγήσεις ως τώρα, ούτε φαίνεται να κινητοποιούνται στην κατεύθυνση εύρεσης λύσης.

Ως πολίτες εκφράζουμε την αγανάκτηση μας και την αξίωση να αναδειχτεί η αδυναμία της χώρας να ανταπεξέλθει στις συνθήκες που δημιούργησε η τελευταία συμφωνία, να σταματήσει να χρησιμοποιείται ως φυλακή όπου άνθρωποι εγκλωβίζονται  παρά τη θέληση τους και με αδιαφανείς διαδικασίες επαναπροωθούνται σε «ασφαλή» χώρα όπως η γείτονα.

1 2_Apopsi 2 3 4 5 6 7

 

466

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση