Συγκλονίζει η φωτογραφία ενός μωρού που πνίγηκε στη Μεσόγειο

Συγκλονίζει η φωτογραφία ενός μωρού που πνίγηκε στη Μεσόγειο

Screen Shot 2016-05-31 at 6.26.35 AMΟ μικρός Αϊλάν Κουρντί που το περασμένο φθινόπωρο συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα όταν ανασύρθηκε νεκρός από τα τουρκικά παράλια, δεν είναι μία εικόνα που ανήκει στο μακρινό παρελθόν. Είναι μία εικόνα που επαναλαμβάνεται καθημερινά στη Μεσόγειο, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους επιχειρώντας να κάνουν το επικίνδυνο πέρασμα προς την Ευρώπη.

Αυτό αποδεικνύει μία ακόμα εικόνα – γροθιά στην Ευρώπη που δεν έχει δώσει απτή λύση στην προσφυγική κρίση,η φωτογραφία ενός πνιγμένου μωρού στην αγκαλιά ενός διασώστη, που ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα.«Έμοιαζε σαν να κοιμάται», λέει ο Γερμανός που το περισυνέλεξε, περιγράφοντας την τραγική στιγμή.

Η φωτογραφία που συγκλονίζει για άλλη μια φορά τη διεθνή γνώμη διανεμήθηκε από την ανθρωπιστική οργάνωση Sea-Watch σε μια προσπάθεια να ξυπνήσει συνειδήσεις και να πείσει τις ευρωπαϊκές αρχές ότι πρέπει να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των προσφύγων. Η φωτογραφία ενός ακόμη «Αϊλάν» δημοσιοποιήθηκε εν μέσω φόβων ότι περισσότεροι από 700 άνθρωποι πνίγηκαν σε ναυάγια στη Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα.

Το μωρό, που δεν πρέπει να είναι πάνω από ενός έτους, περισυλλέχθηκε από τη θάλασσα την Παρασκευή από τους ακτιβιστές της  Sea-Watch, μετά την ανατροπή ενός ξύλινου σκάφους στα ανοιχτά της Ιταλίας. Σαράντα πέντε ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο συγκεκριμένο ναυάγιο.

Ο διασώστης, ο οποίος λέγεται Μάρτιν, αλλά δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει το επώνυμό του, έστειλε ένα μέιλ στην οργάνωση περιγράφοντας τη στιγμή που εντόπισε το μωρό.

«Έμοιαζε με κούκλα, με τα χέρια ανοιχτά. Το έπιασα από τον πήχυ του χεριού του και τράβηξα αμέσως το ελαφρύ σώμα προστατευτικά στην αγκαλιά μου, σαν να ήταν ακόμη ζωντανό… Είχε τα χέρια ανοικτά με τα μικροσκοπικά δάχτυλά του στον αέρα, ο ήλιος έλαμπε στα φωτεινά, φιλικά αλλά ακίνητα μάτια του», έγραψε.

Ο διασώστης, πατέρας τριών παιδιών και μουσικοθεραπευτής στο επάγγελμα, συνέχισε: «Άρχισα να τραγουδώ για να παρηγορήσω τον εαυτό μου και να εκφράσω αυτή την αδιανόητη στιγμή που σου σκίζει την καρδιά. Μόλις έξι ώρες πριν το παιδί ήταν ζωντανό».

Πολύ λίγα πράγμα είναι γνωστά για το παιδάκι, το οποίο, σύμφωνα με τη Sea-Watch, παραδόθηκε αμέσως στο ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι διασώστες δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν αν το βρέφος ήταν αγόρι ή κορίτσι και δεν είναι γνωστό ούτε αν η μητέρα ή ο πατέρας του περιλαμβάνονται στους επιζώντες.

Το σκάφος που μετέφερε το μωρό είχε αποπλεύσει από τις ακτές της Λιβύης κοντά στη Σαμπράτα, και στη συνέχεια άρχισε να μπάζει νερά, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων που συνέλεξε την Κυριακή η οργάνωση Save the Children. Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν πάνω στο σκάφος όταν ανατράπηκε, δήλωσαν επιζώντες.

Όπως η φωτογραφία του τρίχρονου Σύρου Αϊλάν, το άψυχο κορμάκι του οποίου βρέθηκε σε μια τουρκική παραλία πέρυσι, η φωτογραφία δίνει ένα πρόσωπο στους περισσότερους από 8.000 ανθρώπους οι οποίοι έχουν πεθάνει στη Μεσόγειο από τις αρχές του 2014.

Πηγή: tvxs.gr

687

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση