Facebook: Επίσημος συνεργάτης του Ισραήλ

Facebook: Επίσημος συνεργάτης του Ισραήλ

Screen Shot 2016-10-08 at 9.27.43 AMΤου Νίκου Ταυρίδη – Hansen

Μετά από συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ εκπροσώπων της Ισραηλινής κυβέρνησης και στελεχών του Facebook, πληθαίνουν οι κατηγορίες για φίμωση και λογοκρισία φιλοπαλαιστινιακών ακτιβιστών και δημοσιογράφων.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ακούγονται διαμαρτυρίες από ακτιβιστές για λογοκρισία από την πλευρά του Facebook. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει επανειλημμένες αντιδράσεις από φιλοκουρδικούς ακτιβιστές που ισχυρίζονταν ότι διαγράφονται οι αναρτήσεις τους από τον ιστότοπο με εντολή της Τούρκικής κυβέρνησης. Έντονες ήταν επίσης πρόσφατα οι αντιδράσεις όταν ο ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης συστηματικά διέγραφε αναρτήσεις της ιστορικής φωτογραφίας από τον πόλεμο του Βιετνάμ, που δείχνει το γυμνό κοριτσάκι (Phan Thị Kim Phúc) και άλλα παιδιά που τρέχουν να ξεφύγουν από τις βόμβες ναπάλμ των Αμερικανών. Και από πλευράς φιλοπαλαιστινιών ακτιβιστών έχουν ακουστεί συχνά κατηγορίες για λογοκρισία από το Facebook. Και οι τελευταίες εξελίξεις δεν αφήνουν πια καμία αμφιβολία για το αληθές των κατηγοριών.

Στις αρχές του μήνα δυο εκπρόσωποι της Ισραηλινής κυβέρνησης, ο Υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Στρατηγικών Υποθέσεων και Πληροφοριών Gilad Erdan, και η Υπουργός Δικαιοσύνης Ayeled Shaked, συναντήθηκαν με τα ανώτατα στελέχη του Facebook, Joel Kaplan και Monika Bickert στο Ισραήλ. Εκεί “συμφώνησαν” να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την υποκίνηση βίαιων πράξεων και τρομοκρατικών ενεργειών, την οποία υποκίνηση ισχυρίζονται ότι γίνεται μέσα από παλαιστινιακές σελίδες. Με αυτήν την απόφαση επισημοποιείται μια συνεργασία για την φίμωση φιλοπαλαιστινιακών ακτιβιστών και δημοσιογράφων. ‘Ηδη γνωρίζουμε, ότι το Facebook έχει δώσει πληροφορίες για Παλαιστίνιους, και πως υπάρχουν Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε Ισραηλινές φυλακές για αναρτήσεις στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Με την νεα όμως αυτή συμφωνία θα δούμε μαζική λογοκρισία και διώξεις. και πιθανόν να είδαμε τα πρώτα δείγματα την προηγούμενη Παρασκευή, όταν το Facebook απενεργοποίησε τους λογαριασμούς πολλαπλών συντακτών δυο έκ των πιο δημοφιλών Παλαιστινιακών καναλιών.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψιν τις πρόσφατες δηλώσεις της ίδιας της υπουργού δικαιοσύνης του Ισραήλ εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι στοχεύει και αλλού η οργανωμένη αυτή κίνηση της Ισραηληνής κυβέρνησης. Στις 18 Σεπτεμβρίου, μιλώντας στο Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο (JNF – Jewish National Fund), η υπουργός δικαιοσύνης χαρακτήρισε το BDS (Boycott, Divestment and Sanctions), κίνημα το οποίο καλεί σε μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις κατά του Ισραηλινού κράτους, ως το “νέο πρόσωπο της τρομοκρατίας”. Με άλλα λόγια, αν το Facebook δεχτεί αυτούς τους όρους, το Ισραήλ μπορεί αποτελεσματικά να χτυπήσει το πιο ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό των τελευταίων δεκαετιών. Εξάλλου, θεωρείται νούμερο ένα στόχος για το σιωνιστικό κράτος, που με δηλώσεις και πράξεις έχει ξεκαθαρίσει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να σταματήσει τη δράση αυτής της μη βίαιης κίνησης ακτιβιστών.

Αν πραγματοποιηθεί αυτή η συμφωνία, όπως φαίνεται ότι ήδη γίνεται, το Facebook που πριν από κάποια χρόνια, στην ίδια περιοχή, είχε αναδειχτεί ως το σημαντικότερο μέσω για την οργάνωση διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων, θα έχει υποδυθεί τον ρόλο του προστάτη μιας κυβέρνησης που στοχεύει στην φίμωση και την καταπάτηση του δικαιώματος της έκφρασης και την πάταξη κάθε μη-βίαιης αντίστασης απέναντι στον κατακτητή.

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, το Σάββατο 1.10.2016

 

74

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση