Κύματα προσφύγων εγκαταλείπουν την εμπόλεμη Μοσούλη

Κύματα προσφύγων εγκαταλείπουν την εμπόλεμη Μοσούλη

Screen Shot 2016-10-23 at 8.27.35 AMΤην ώρα που οι μάχες για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, χιλιάδες Ιρακινοί άμαχοι προσπαθούν να φύγουν προς τη Συρία για να γλιτώσουν από τις εχθροπαξίες. 

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children, τις τελευταίες 10 ημέρες στον καταυλισμό αλ Χολ στη βορειοανατολική Συρία έχουν φτάσει από την περιοχή της Μοσούλης περίπου 5.000 άνθρωποι, ενώ 1.000 ακόμη περιμένουν στα σύνορα για να περάσουν.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι ο καταυλισμός αλ Χολ δεν είναι κατάλληλος να υποδεχθεί τους πρόσφυγες καθώς δεν διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές, ενώ τονίζει ότι «είναι γεμάτος με σκουπίδια και περιττώματα, με επικείμενο τον κίνδυνο να ξεσπάσουν επιδημίες».

 

Άμαχοι εγκαταλείπουν τη Μοσούλη Qasioun News Agency via AP

Επίσης, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι 100.000 με 400.000 άνθρωποι ενδέχεται να φύγουν από τη Μοσούλη και να κατευθυνθούν προς τη Συρία για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Όπως εξήγησε, όταν υπάρχουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπισμένοι στο Ιράκ, οι αρχές θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν τη μαζική έξοδο από τη Μοσούλη.

Στο πλαίσιο της παρούσας κατάστασης, διεθνείς οργανώσεις αρωγής κατασκευάζουν στο βόρειο Ιράκ νέους καταυλισμούς για να υποδεχθούν έως και 20.000 οικογένειες, οι οποίες ενδέχεται να είναι έτοιμοι σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Πάντως, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Μοσούλη δεν είναι τόσο μεγάλος προς το παρόν, καθώς οι εχθροπραξίες δεν έχουν φτάσει «στην καρδιά της πόλης».

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πότε αυτό θα συμβεί, καθώς οι επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων αυξάνονται και οι επιχειρήσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος επιταχύνονται, όπως μεταδίδουν όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και πηγές της συμμαχίας.

Πηγή:http://www.efsyn.gr

108

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση