Φταίει το (ηλεκτρονικό) σύστημα…

Φταίει το (ηλεκτρονικό) σύστημα…

1Οι προσπάθειες πηγών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να εξηγήσουν το «φιάσκο» με τις απελάσεις περισσότερο εκθέτουν παρά αθωώνουν τους εμπνευστές εγείροντας μάλιστα μια σειρά ερωτημάτων

Περισσότερα και σοβαρότερα ερωτήματα εγείρει παρά απαντά η προσπάθεια πηγών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δώσουν εξηγήσεις για τα στοιχεία που αποκάλυψε χτες η «Εφ.Συν.» σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση παράνομων απελάσεων Σύρων από τη Λέρο την περασμένη Πέμπτη.

Πρόκειται για 13 Σύρους, μεταξύ των οποίων μια τριμελής και μια εξαμελής οικογένεια, που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αεροδρόμιο της Κω με σκοπό να απελαθούν, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση που έβγαλε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την Παρασκευή, δεν είχαν εκφράσει επιθυμία να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, η τριμελής οικογένεια εκδήλωσε την επιθυμία της για άσυλο μόλις πριν επιβιβαστεί στην πτήση και επιστράφηκε στη Λέρο, ενώ οι υπόλοιποι δεν άλλαξαν γνώμη και απελάθηκαν στην Τουρκία.

Ωστόσο, το χτεσινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» («Οι δέκα απελάσεις εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ.») αποκαλύπτει ότι τόσο η τριμελής οικογένεια όσο και η εξαμελής είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα ήδη από τις 14 Οκτωβρίου, όπως δείχνουν τα πρωτοκολλημένα έγγραφα της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που τους κατέγραψε κατά την άφιξή τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέρου.

Μιλώντας χτες στην «Εφ.Συν.», οι πηγές του υπουργείου επαληθεύουν το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την τριμελή οικογένεια, αλλά επιχειρούν να ρίξουν την ευθύνη στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, η οποία, όπως λένε, καθυστέρησε να περάσει στο ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιεί η αστυνομία τα σχετικά στοιχεία.

Ισχυρίζονται, δηλαδή, ότι η οικογένεια είχε πράγματι εκδηλώσει επιθυμία για άσυλο στις 14 Οκτωβρίου, αλλά ότι τα στοιχεία πέρασαν στο ηλεκτρονικό σύστημα την περασμένη Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου, την επομένη της επιχείρησης απέλασης. Οσο για τα στοιχεία των άλλων 10 Σύρων που τελικά απελάθηκαν, αυτά εξακολουθούσαν μέχρι χτες να μην έχουν εμφανιστεί στο σύστημα.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο οποίο υπάγεται η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, απαντούν στην «Εφ.Συν.» ότι θα διερευνήσουν σήμερα το ζήτημα.

«Πολλά γιατί»

 

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 24/10Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 24/10 | 

Ωστόσο, οι διευκρινίσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εγείρουν ακόμα σοβαρότερα ζητήματα. Αν είχαν ήδη εμφανιστεί στο σύστημα οι δηλώσεις της τριμελούς οικογένειας την περασμένη Παρασκευή, τότε γιατί αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας έβγαλε ανακοίνωση το υπουργείο, επιχειρώντας να διαψεύσει την καταγγελία της Υπατης Αρμοστείας για «παράνομες επιστροφές», ανακοίνωση στην οποία διακινεί το σενάριο ότι δεν είχε εκφράσει επιθυμία για άσυλο η τριμελής οικογένεια;Επίσης, γιατί περίμεναν τρεις μέρες μέχρι να αποκαταστήσουν την πραγματικότητα, αφού πρώτα δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», αφήνοντας στο μεταξύ να κυκλοφορεί ένα σενάριο που ήταν εν γνώσει τους αναληθές;

Τέλος, είναι δυνατόν να εξαρτάται η αξιοπιστία της χώρας μας, ο σεβασμός του προσφυγικού δικαίου και η τύχη ταλαιπωρημένων από τον πόλεμο και την προσφυγιά ανθρώπων με μωρά παιδιά, που ζουν σήμερα σε μεγάλη αγωνία σε κέντρο κράτησης της Τουρκίας, από την αδυναμία του ελληνικού κράτους να περάσει εγκαίρως τα στοιχεία ασύλου στο σύστημα;

Εκκρεμούν ακόμη οι απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα αν είχαν ενημερωθεί πλήρως οι πρόσφυγες για τη διαδικασία ασύλου όπως και για το ότι οδηγούνταν για απέλαση και όχι στην Αθήνα, όπως νόμιζαν, σύμφωνα με τα μηνύματά τους σε αλληλέγγυους που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.».

Πηγή:http://www.efsyn.gr

39

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση