Στοκχόλμη: Oι Σουηδοί απάντησαν στο μίσος με συγκέντρωση αγάπης

Στοκχόλμη: Oι Σουηδοί απάντησαν στο μίσος με συγκέντρωση αγάπης

1Από το ρεπορτάζ του thetoc.gr

Xιλιάδες Σουηδοί συγκεντρώθηκαν στη Στοκχόλμη για να δείξουν την ενότητά τους απέναντι στη βία και την τρομοκρατία, δύο ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση με φορτηγό στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Ανάστατοι από την επίθεση που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων το απόγευμα της Παρασκευής,, οι κάτοικοι της Στοκχόλμης ανακοίνωσαν την κινητοποίηση στο Facebook, οργανώνοντας μια “διαδήλωση για την αγάπη” από τις 14:00 (τοπική ώρα/15.00 ώρα Ελλάδας) κοντά στον τόπο της τραγωδίας.

Να γίνουμε ακόμη “πιο ανοιχτοί”

Η επίθεση έχει συγκλονίσει τη σκανδιναβική χώρα, η οποία καμαρώνει για την ανοικτή και ανεκτική κοινωνία της.

Ο κόσμος συγκεντρώνεται κατά μήκος της μπάρας ασφαλείας κοντά στο σημείο της τραγωδίας, αφήνοντας λουλούδια. Απλοί πολίτες αφήνουν λουλούδια και πάνω σε περιπολικά της αστυνομίας.

“Κατά κάποιο τρόπο, αυτό δεν μπορώ να το πιστέψω. Έρχομαι για να τιμήσω τα θύματα και την κοινωνία στην οποία ζούμε”, δήλωσε ο 40χρονος Γιόχαν.

Οι σημαίες είναι μεσίστιες στα δημόσια κτίρια. Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν ανακοίνωσε την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα αύριο στις 12.00 (τοπική ώρα). “Σήμερα όλη Σουηδία πενθεί αλλά αυτό θα το ξεπεράσουμε μαζί”, δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες μόλις άφησε λουλούδια μπροστά από το μεγάλο κατάστημα, όπου το φορτηγό τερμάτισε τη φονική του πορεία.

“Το ενδιαφέρον που δείχνει ο κόσμος, οι μεν για τους δε, δείχνει τη δύναμη της κοινωνίας μας. Τόσοι πολλοί άνθρωποι ανάμεσά μας θέλουν να είναι χρήσιμοι, πολλοί περισσότεροι από αυτούς που θέλουν να μας βλάψουν”, δήλωσε σε μια σπάνια ομιλία του ο βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ΄Γουσταύος, ο οποίος διέκοψε το ταξίδι του στη Βραζιλία.

 

346

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση