Sirin Tekeli: 1944-2017 – Τουρκάλα φεμινίστρια, ειρηνίστρια και ακαδημαϊκός

Sirin Tekeli: 1944-2017 – Τουρκάλα φεμινίστρια, ειρηνίστρια και ακαδημαϊκός

Picture2

Πέθανε πριν λίγες ημέρες στην Τουρκία η Sirin Tekeli. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αναφορά στα διεθνή μέσα ακόμα για τη ζωή και το έργο της, παρά μόνον στα τουρκικά.

Στο συλλυπητήριο μήνυμα της οργάνωσης WINPEACE –GREECE, η Φωτεινή Σιάνου γράφει για την εκλιπούσα ότι συνέβαλε στο φεμινισμό για της γυναίκες στην Τουρκία και στον κόσμο. Αναφέρεται στη συνεισφορά της στην ειρήνη και τη δημοκραία και επίσης στο ότι παραιτήθηκε από τη θέση της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο κατά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία. «Σε θυμόμαστε στις συναντήσεις της WINPEACE, στο σπίτι σου».

Η Άννα Καραμάνου, στο δικό της συλλυπητήριο σημείωμα αναφέρει ότι δεν είχε το προνόμιο να γνωρίζει προσωπικά την εκλιπούσα, αλλά την τιμά ως φεμινίστρια, ακαδημαϊκό και ακιβίστρια. Γνωρίζει καλά το έργο της, μέσα από βιβλία και άρθρα της σε διεθνή μέσα. Αναφέρεται στα βιβλία της «Το τουρκικό γυναικεία κίνημα: μια σύντομη ιστορία επιτυχίας» το 2006, και το «Ευρώπη, ευρωπαϊκός φεμινισμός και γυναίκες στην Τουρκία», το 1992. «Πολλές από τις ιδέες και δράσεις της παρατίθενται στο βιβλίο μου ‘Η Ευρώπη και τα δικαιώματα των γυναικών’ – Ο εξευρωπαϊσμός σε Ελλάδα και Τουρκία, συγκριτική ανάλυση.»

Η Σιρίν είχε προβλέψει να δοθεί το σώμα της στο Πανεπιστήμιο. Εκδηλώσεις γυναικών κατά την κηδεία της, φαίνονται και στις φωτογραφίες που μας έστειλε η Φωτεινή Σιάνου. Ευελπιστούμε να γραφτεί αναλυτικότερη παρουσίαση του έργου της σύντομα, την οποία και θα παρουσιάσουμε.

 

https://tomov.gr

227

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση