Η πολιτική της κυβέρνησης στους εργατικούς χώρους: Διώξεις, πειθαρχικά, μηνύσεις, μετακινήσεις

Η πολιτική της κυβέρνησης στους εργατικούς χώρους: Διώξεις, πειθαρχικά, μηνύσεις, μετακινήσεις

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα μαζικό φαινόμενο άσκησης ατομικής τρομοκρατίας σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους που επιλέγουν να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, από την πλευρά διοικήσεων και πολιτικών ηγεσιών που έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση σε εργατικούς χώρους, πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.λπ.

Η δεξιά πο­λι­τι­κή υπέρ των ιδιω­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων και της διά­λυ­σης του δη­μό­σιου τομέα που έχει επι­λέ­ξει η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ, για να εφαρ­μο­στεί χρειά­ζε­ται και δεξιά πρα­κτι­κή.

Έτσι, το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα πα­ρα­τη­ρεί­ται ένα μα­ζι­κό φαι­νό­με­νο άσκη­σης ατο­μι­κής τρο­μο­κρα­τί­ας σε συν­δι­κα­λι­στές και ερ­γα­ζό­με­νους που επι­λέ­γουν να υπη­ρε­τή­σουν το δη­μό­σιο συμ­φέ­ρον, από την πλευ­ρά διοι­κή­σε­ων και πο­λι­τι­κών ηγε­σιών που έχει το­πο­θε­τή­σει η κυ­βέρ­νη­ση σε ερ­γα­τι­κούς χώ­ρους, πα­νε­πι­στή­μια, νο­σο­κο­μεία κ.λπ.

Πριν ξα­ναλ­λά­ξει προς το χει­ρό­τε­ρο ο συν­δι­κα­λι­στι­κός νόμος (1264/1982), που έχει συμ­φω­νή­σει η κυ­βέρ­νη­ση με τους «θε­σμούς», εξα­πο­λύ­ο­νται μη­νύ­σεις, κλή­σεις σε απο­λο­γία, διώ­ξεις, απει­λές για πει­θαρ­χι­κά, τι­μω­ρη­τι­κές με­τα­κι­νή­σεις, όπως και ανά­συρ­ση και εκ­δί­κα­ση όλων των διώ­ξε­ων των προη­γού­με­νων μνη­μο­νια­κών κυ­βερ­νή­σε­ων σε αγω­νι­στές και συν­δι­κα­λι­στές.

Η απερ­γο­σπα­στι­κή τρο­πο­λο­γία, που ανα­γκά­στη­κε να ψη­φί­σει η κυ­βέρ­νη­ση μαζί με τη Νέα Δη­μο­κρα­τία, για την τι­μω­ρία όσων συμ­με­τεί­χαν στην απερ­γία-απο­χή από την «αξιο­λό­γη­ση» απο­δει­κνύ­ε­ται ότι δεν απο­τε­λεί με­μο­νω­μέ­νο γε­γο­νός.

Οι αντι­δρα­στι­κές με­ταρ­ρυθ­μί­σεις στο δη­μό­σιο τομέα, για να πε­ρά­σουν, χρειά­ζε­ται να σω­πά­σουν με κάθε τρόπο οι συν­δι­κα­λι­στές και το ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα.

Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά δύο πα­ρα­δείγ­μα­τα που βιώ­νου­με το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα.

Στο νο­σο­κο­μείο της Ζα­κύν­θου, μετά το θά­να­το μιας ασθε­νούς τον προη­γού­με­νο χει­μώ­να, για­τροί και το προ­σω­πι­κό του νο­σο­κο­μεί­ου απαί­τη­σαν να διε­ρευ­νη­θούν τα αίτια και συ­στά­θη­καν επι­τρο­πές για το ζή­τη­μα. Η διοί­κη­ση του νο­σο­κο­μεί­ου κάνει μή­νυ­ση κατά πα­ντός υπευ­θύ­νου, αντί να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει τα πο­ρί­σμα­τα των επι­τρο­πών.

Ο Στ. Κο­ντο­νής (υπουρ­γός και βου­λευ­τής της πε­ριο­χής) επι­χει­ρεί να τρο­μο­κρα­τή­σει τους ερ­γα­ζό­με­νους: «Οι τρα­μπου­κι­σμοί δεν γί­νο­νται ανε­κτοί και όσοι με­τέρ­χο­νται τέ­τοιες με­θό­δους θα λο­γο­δο­τή­σουν στη Δι­καιο­σύ­νη».

Δεύ­τε­ρο ανη­συ­χη­τι­κό και εν­δει­κτι­κό κρού­σμα εμ­φα­νί­ζε­ται στο Γε­ω­πο­νι­κό Πα­νε­πι­στή­μιο Αθη­νών (ΓΠΑ), όπου ο πρό­ε­δρος του συλ­λό­γου διοι­κη­τι­κού προ­σω­πι­κού κα­λεί­ται σε απο­λο­γία και πι­θα­νή πει­θαρ­χι­κή δίωξη, επει­δή, εκ­φρά­ζο­ντας τη δια­φω­νία του για οι­κο­νο­μι­κής φύσης ζη­τή­μα­τα (ασκώ­ντας τα υπη­ρε­σια­κά του κα­θή­κο­ντα), κα­τη­γο­ρεί­ται ότι οδη­γή­θη­κε στο πα­ρά­πτω­μα της «κα­κό­βου­λης άσκη­σης κρι­τι­κής των πρά­ξε­ων της προϊ­στα­μέ­νης αρχής».

Επι­πλέ­ον, κα­τη­γο­ρεί­ται ότι υπέ­πε­σε στο πα­ρά­πτω­μα της «ανα­ξιο­πρε­πούς ή ανάρ­μο­στης ή ανά­ξιας συ­μπε­ρι­φο­ράς» κατά την αντι­πα­ρά­θε­ση του με άλλον ερ­γα­ζό­με­νο!

«Γί­νε­ται ξε­κά­θα­ρο πως τα μέσα που δια­θέ­τουν οι εκά­στο­τε Διοι­κή­σεις επι­στρα­τεύ­ο­νται με πε­ρισ­σή ευ­κο­λία με σκοπό τον εκ­φο­βι­σμό και την κάμψη των δια­φω­νιών… Οι πει­θαρ­χι­κές διώ­ξεις ήσ­σο­νος ση­μα­σί­ας γί­νο­νται ση­μα­ντι­κό ερ­γα­λείο προ­κει­μέ­νου η Διοί­κη­ση να παί­ξει κα­θο­ρι­στι­κό ρόλο στην εξέ­λι­ξη, με­τα­κί­νη­ση και παύ­ση-από­λυ­σή μας ανά­λο­γα με τις συ­μπά­θειες και αντι­πά­θειες και όχι με τη δου­λειά μας», όπως ανα­φέ­ρε­ται σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση του συλ­λό­γου διοι­κη­τι­κού προ­σω­πι­κού ΓΠΑ.

Ο σύλ­λο­γος ερ­γα­ζο­μέ­νων έχει αντι­δρά­σει με στά­σεις ερ­γα­σί­ας μία ώρα κάθε μέρα για τη βδο­μά­δα 6-10 Νο­εμ­βρί­ου, ενώ είναι ενή­με­ρες και προς έκ­δο­ση υπο­στη­ρι­κτι­κών ανα­κοι­νώ­σε­ων η ομο­σπον­δία ΟΔΠΤΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Ζά­κυν­θος: Συ­κο­φα­ντί­ες και απει­λές κατά των ερ­γα­ζο­μέ­νων

Του Νίκου Πο­τα­μί­τη*

Στο νο­σο­κο­μείο της Ζα­κύν­θου δια­δρα­μα­τί­ζε­ται μια, αντι­προ­σω­πευ­τι­κή για το μέ­γε­θος αλλά και την ποιό­τη­τα, κα­τάρ­ρευ­ση του αφη­γή­μα­τος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, με κο­ρύ­φω­ση απει­λών, διώ­ξε­ων και πα­ρεμ­βά­σε­ων στη δι­καιο­σύ­νη. Εμ­φα­νί­ζε­ται το­πι­κά μια δια­πλε­κό­με­νη «πα­ρα­κρα­τι­κή εξου­σία», με πλη­ρο­φο­ριο­δό­τες, προ­στά­τες και όψι­μους κομ­μα­τι­κούς πα­ρά­γο­ντες, που «όλα τα ξέ­ρουν» και «όλα τα μπο­ρούν.

Συ­γκε­κρι­μέ­να για το χώρο της υγεί­ας στο νησί μας και ει­δι­κό­τε­ρα για το νο­σο­κο­μείο μας τα πράγ­μα­τα έχουν ως εξής:

Ολό­κλη­ρη η ια­τρι­κή και μη ια­τρι­κή κοι­νό­τη­τα του νο­σο­κο­μεί­ου για πάνω από έξι χρό­νια, με αγώ­νες της στο δρόμο, στή­ρι­ξε την έγκαι­ρη με­τα­φο­ρά στο νέο νο­σο­κο­μείο και διεκ­δί­κη­σε με τρόπο σκλη­ρά αντι­πο­λι­τευ­τι­κό, όχι μόνο τη στή­ρι­ξη του νέου νο­σο­κο­μεί­ου, αλλά και την ίδια την απο­δό­μη­ση και πτώση των μνη­μο­νια­κών κυ­βερ­νή­σε­ων μέχρι που το ση­με­ρι­νό κυ­βερ­νών κόμμα να πάρει την εξου­σία.

Και ξαφ­νι­κά όλα άλ­λα­ξαν! Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ πήρε την κυ­βέρ­νη­ση και οι «αγω­νι­στές» νο­σο­κο­μεια­κοί απέ­να­ντι στα μνη­μό­νια έγι­ναν «υπο­νο­μευ­τές» της «με­γά­λης αρι­στε­ρής ιδέας με το πα­ράλ­λη­λο πρό­γραμ­μα».

Οι χτε­σι­νοί «ακτι­βι­στές» του δρό­μου, των συλ­λα­λη­τη­ρί­ων, των ημε­ρί­δων, των συ­νε­ντεύ­ξε­ων τύπου και των αυ­το­κι­νη­το­πο­μπών για κα­λύ­τε­ρο νο­σο­κο­μείο έγι­ναν αίφ­νης «σα­μπο­τέρ» των χει­ρουρ­γεί­ων, του νο­σο­κο­μεί­ου γε­νι­κά και του ΕΣΥ ακόμη γε­νι­κό­τε­ρα!

Στην υγεία οι διο­ρι­σμοί ια­τρι­κού και νο­ση­λευ­τι­κού-πα­ραϊ­α­τρι­κού προ­σω­πι­κού γί­νο­νται, από τριε­τί­ας τώρα, μόνο με το στα­γο­νό­με­τρο και μόνο για να πα­ρα­τα­θεί (όχι να απο­φευ­χθεί) η τε­λι­κή κα­τάρ­ρευ­ση του ΕΣΥ, που δεν χρη­μα­το­δο­τεί­ται πια παρά μόνο με το 40% του ποσού που δα­πα­νού­νταν το 2008. Ακρι­βώς όπως το απαί­τη­σαν οι «δα­νει­στές» δη­λα­δή !

Η ση­με­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση των «απα­τη­μέ­νων ονεί­ρων» και της «ναυα­γι­σμέ­νης αρι­στε­ρο­σύ­νης» έρ­χε­ται και νο­μι­μο­ποιεί στα νο­σο­κο­μεία την ερ­γα­σία για­τρών με «μπλο­κά­κι», αλλά και προ­ω­θεί τη λει­τουρ­γία των κλι­νι­κών ου­σια­στι­κά σε κυ­κλι­κό ωρά­ριο, ώστε και πρό­στι­μα να μην πλη­ρώ­νει στην Ευ­ρώ­πη για την υπε­ρερ­γα­σία των για­τρών, αλλά και λεφτά για εφη­με­ρί­ες να μην ξο­δεύ­ει  (αφού, αν εφαρ­μο­στεί, «ελευ­θε­ρώ­νει» τους ερ­γα­ζό­με­νους για­τρούς από την πρω­ι­νή βάρ­δια για να τους χρη­σι­μο­ποι­ή­σει το βράδυ) απο­δυ­να­μώ­νο­ντας όμως έτσι την πρω­ι­νή λει­τουρ­γία των κλι­νι­κών, μειώ­νο­ντας τη δυ­να­τό­τη­τα λήψης αδειών και προ­ω­θώ­ντας απρο­κά­λυ­πτα τον ιδιω­τι­κό τομέα της Υγεί­ας (για όποιον δη­λα­δή, έχει να πλη­ρώ­σει).

Πα­ράλ­λη­λα αντι­κα­θι­στά τη δια­λυ­μέ­νη πρω­το­βάθ­μια φρο­ντί­δα υγεί­ας (ΙΚΑ-ΠΕ­ΔΥ), με ελά­χι­στων ει­δι­κο­τή­των για­τρούς διε­τί­ας (ΤΟΜΥ), που θα πλη­ρώ­νο­νται από ΕΣΠΑ.

Τα κακό όμως δεν στα­μα­τά εδώ.

Τους τε­λευ­ταί­ους μήνες, ει­δι­κό­τε­ρα μέσα από την κρίση που πε­ρά­σα­με ως νο­σο­κο­μείο με το θά­να­το μιας ασθε­νούς το χει­μώ­να, ανα­δεί­χτη­κε στην το­πι­κή και όχι μόνο, κοι­νω­νία, ένα νέο φαι­νό­με­νο.

Με­τρη­μέ­νοι στα δά­χτυ­λα του ενός χε­ριού κά­ποιοι, στε­λέ­χη του κυ­βερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος ή άλλοι όψι­μοι φίλοι που «είδαν φως και μπή­καν», επι­δί­δο­νται συ­στη­μα­τι­κά σε το­πο­θε­τή­σεις, κρι­τι­κές που συχνά φτά­νουν να γί­νο­νται λάσπη και μά­λι­στα στον ανε­μι­στή­ρα του Δια­δι­κτύ­ου – ψεύδη ασύ­στο­λα και συ­κο­φα­ντία προ­σώ­πων, επι­στη­μο­νι­κών ή/και συν­δι­κα­λι­στι­κών ορ­γά­νων που θυ­μί­ζουν άλλες «μαύ­ρες» επο­χές.

Το πα­ρα­πά­νω «χόμπι» το ασκούν βέ­βαια έξω από ερ­γα­σια­κές συλ­λο­γι­κό­τη­τες, συν­δι­κα­λι­στι­κά ή επι­στη­μο­νι­κά όρ­γα­να, έξω από την μά­χι­μη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που μας φέρ­νει όλους αντι­μέ­τω­πους με τη λι­τό­τη­τα και την αδι­κία.

Τέλος και αφού το νο­σο­κο­μείο Ζα­κύν­θου μόλις που συ­νέρ­χε­ται από την σο­βα­ρό­τα­τη κρίση του τε­λευ­ταί­ου χει­μώ­να (που κρά­τη­σε τα χει­ρουρ­γεία κλει­στά για πάνω από 4 μήνες), χωρίς όμως η αιτία να έχει εντο­πι­στεί, χωρίς να έχει απο­δώ­σει η ΕΔΕ στοι­χεία για συ­γκε­κρι­μέ­νες ευ­θύ­νες προ­σώ­πων, χωρίς τους το­ξι­κο­λο­γι­κούς ελέγ­χους από την ασθε­νή να έχουν ανα­κοι­νω­θεί, φαί­νε­ται ότι ξε­κι­νούν νέο γύρο αυ­θαι­ρε­σιών, απει­λών για πει­θαρ­χι­κές διώ­ξεις και επι­κίν­δυ­νες κι­νή­σεις.

Ακόμα σο­βα­ρό­τε­ρο γε­γο­νός όμως απο­τε­λεί το ότι δεν μας κοι­νο­ποιούν το πό­ρι­σμα της πε­ντα­με­λούς επι­τρο­πής διε­νέρ­γειας ελέγ­χων στο Γ.Ν. Ζα­κύν­θου (Α1β/Γ.Π.:92125,8/12/2016), που συ­γκρο­τή­θη­κε από τον Υπουρ­γό Υγεί­ας για το σκοπό αυτό, ενώ πα­ράλ­λη­λα εξα­πο­λύ­ουν αγω­γές και μη­νύ­σεις και συ­κο­φα­ντία για τους για­τρούς, απει­λώ­ντας και υβρί­ζο­ντας ακόμα και τους συν­δι­κα­λι­στές από την ΑΔΕΔΥ, την ΟΕΝΓΕ και την ΠΟ­Ε­ΔΗΝ που έκα­ναν σχε­τι­κή πα­ρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας.

Πώς τολ­μούν να τα κά­νουν όλα αυτά; Πού πα­τά­νε; Είναι αλή­θεια ότι δεν ακού­νε «ζεστή την ανάσα» της κοι­νω­νί­ας πίσω τους. Δο­λο­φό­νη­σαν την ελ­πί­δα και πι­στεύ­ουν πως θα πάρει πολύ για να ανα­στη­θεί και πάλι.

*Διευ­θυ­ντής ορ­θο­πε­δι­κής κλι­νι­κής νο­σο­κο­μεί­ου Ζα­κύν­θου, πρό­ε­δρος Ένω­σης Νο­σο­κο­μεια­κών Για­τρών Ζα­κύν­θου, πε­ρι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος Ιο­νί­ων νήσων, γραμ­μα­τέ­ας ΛΑΕ Ζα­κύν­θου.

Πηγή: rproject.gr

46

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση