Σύντομη ανταπόκριση από την Καταλονία

Σύντομη ανταπόκριση από την Καταλονία

Screen Shot 2017-11-21 at 7.47.36 AMτης Κατερίνας Σεργίδου

Αυτό που κάνει πρώτα απ’ όλα αίσθηση αυτή τη στιγμή στην Καταλονία είναι η συνεχώς αυξανόμενη έκταση και σφοδρότητα της καταστολής που ασκείται από το Ισπανικό κράτος και την κυβέρνηση Ραχόι.

Οι διώ­ξεις δεν πε­ριο­ρί­ζο­νται στις πο­λι­τι­κές προ­σω­πι­κό­τη­τες και τους ηγέ­τες των κοι­νω­νι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων, αλλά επε­κτεί­νο­νται σε πά­μπολ­λους Κα­τα­λα­νούς, «σε­ση­μα­σμέ­νους» για τη συμ­με­το­χή τους στον αγώνα της ανε­ξαρ­τη­σί­ας.

Έχουν ήδη πραγ­μα­το­ποι­η­θεί συλ­λή­ψεις πο­λι­τών. Με­τα­ξύ άλλων, διώ­κε­ται και ο πρό­ε­δρος του συν­δι­κά­του δα­σκά­λων για την αγω­νι­στι­κή του στάση.  Πα­ράλ­λη­λα, μέσω των υφι­στά­με­νων συλ­λό­γων δε­ξιών ισπα­νών εθνι­κι­στών («εσπα­νιο­λί­στας» ) έχουν αρ­χί­σει να γί­νο­νται επί­ση­μες κα­ταγ­γε­λί­ες σε κα­θη­γη­τές και δα­σκά­λους στα σχο­λεία με την κα­τη­γο­ρία ότι δια­δί­δουν ιδέες μί­σους. Πρό­κει­ται για κα­θη­γη­τές και δα­σκά­λους που προ­σπά­θη­σαν να ευαι­σθη­το­ποι­ή­σουν τη σχο­λι­κή κοι­νό­τη­τα τις μέρες του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος και της απερ­γί­ας. Στην πόλη Seu d urgell και στην Trem έχουν στο­χο­ποι­η­θεί 8 κα­θη­γη­τές. Επί­σης, ο κό­σμος πα­ρα­λαμ­βά­νει πρό­στι­μα σπίτι του επει­δή θε­ά­θη­κε να κλεί­νει δρό­μους την μέρα της απερ­γί­ας.

Είναι προ­φα­νές ότι η ασκού­με­νη κα­τα­στο­λή εμπε­ριέ­χει την ποι­νι­κο­ποί­η­ση του αγώνα, αλλά επί­σης και την ενερ­γο­ποί­η­ση μέσα στην κοι­νω­νία της νο­ο­τρο­πί­ας του σπιού­νου. Προ­σεγ­γί­ζει χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά της κα­τα­στο­λής δι­δια­κτο­ρι­κών κα­θε­στώ­των. Η εκτί­μη­ση των αγω­νι­στριών-ων εδώ είναι ότι η κα­τα­στο­λή θα εντα­θεί.

Ως προς τα πο­λι­τι­κά κόμ­μα­τα, η αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή-ανε­ξαρ­τη­σια­κή CUP είναι στο στό­χα­στρο. Υπάρ­χει η εκτί­μη­ση ότι την πε­ρι­μέ­νουν στη γωνία και ότι μόλις βγουν τα εκλο­γι­κά προ­γράμ­μα­τα θα κοι­τά­ξουν να «ξε­κο­κα­λί­σουν» τα συν­θή­μα­τά της, ώστε αν βρουν κάτι «επι­κίν­δυ­νο» να επι­χει­ρή­σουν πι­θα­νά να της ακυ­ρώ­σουν την υπο­ψη­φιό­τη­τα.

Το κλίμα στην Κα­τα­λο­νία είναι αρ­κε­τά τε­τα­μέ­νο. Υπάρ­χουν ανε­πί­ση­μοι δεί­χτες που μι­λά­νε για αύ­ξη­ση εγκε­φα­λι­κών, καρ­δια­κών επει­σο­δί­ων κλπ. Στους δρό­μους και στα μπαλ­κό­νια βλέ­πεις πα­ντού κα­τα­λα­νι­κές και ισπα­νι­κές ση­μαί­ες. Ο κό­σμος οπα­δών του ισπα­νι­κού εθνι­κι­σμού ορ­γα­νώ­νε­ται. Ο κό­σμος που αγω­νί­ζε­ται υπέρ της αυ­το­διά­θε­σης, είτε αρι­στε­ροί είτε οπα­δοί της ανε­ξαρ­τη­σί­ας, δεί­χνει να φο­βά­ται… Στον κόσμο αυτό οι τά­σεις είναι αμ­φί­δρο­μες: κά­ποιοι κά­νουν πίσω, ενώ άλλοι δρα­στη­ριο­ποιού­νται εντο­νό­τε­ρα και ορ­γα­νώ­νο­νται.

Ο φόβος τους είναι ότι αν κερ­δί­σει το τρι­κομ­μα­τι­κό κα­θε­στω­τι­κό μπλοκ τις εκλο­γές θα πέσει τα­φό­πλα­κα. Οι δη­μο­σκο­πή­σεις, ως γνω­στόν, δεί­χνουν να υπερ­τε­ρεί το στρα­τό­πε­δο της ανε­ξαρ­τη­σί­ας, χωρίς όμως να εξα­σφα­λί­ζει σί­γου­ρα πλειο­ψη­φία ικανή για τον σχη­μα­τι­σμό κυ­βέρ­νη­σης. Η Εσκέρ­ρα Ρε­που­μπλι­κά­να (ECR), με σο­βα­ρή αύ­ξη­ση των δη­μο­σκο­πι­κών πο­σο­στών της, φαί­νε­ται ότι θα είναι το πρώτο κόμμα. Η επι­κε­φα­λής του είναι πλέον η Νάρτα Ρο­βί­ρα, η οποία, στην πε­ρί­πτω­ση που οι δυ­νά­μεις της ανε­ξαρ­τη­σί­ας επι­τύ­χουν να σχη­μα­τί­σουν κυ­βέρ­νη­ση, θα είναι η πρώτη γυ­ναί­κα πρό­ε­δρος κυ­βέρ­νη­σης μιας Αυ­το­νο­μί­ας στα χρο­νι­κά του Ισπα­νι­κού κρά­τους. Τα δύο αρι­στε­ρά ψη­φο­δέλ­τια, της CUP Και της Catalunia en Comú, φαί­νε­ται να είναι στά­σι­μα σε πο­σο­στά ψήφων, χωρίς όμως να είναι εύ­κο­λες οι προ­βλέ­ψεις σε αυτήν την εξαι­ρε­τι­κά ρευ­στή κα­τά­στα­ση.

Γε­νι­κό­τε­ρα, κα­νείς δεν ξέρει ποια θα είναι η επό­με­νη μέρα μετά τις εκλο­γές της 21ης Δε­κέμ­βρη. Άλ­λω­στε κα­νέ­να από τα κόμ­μα­τα της ανε­ξαρ­τη­σί­ας δεν έχει καν δια­τυ­πώ­σει ακόμη σαφές πρό­γραμ­μα. Πολλά πράγ­μα­τα πα­ρα­μέ­νουν εκρεμ­μή: αν, π.χ., εκλε­γεί ο Πουι­τζ­δε­μόντ, δεν θα μπο­ρεί να γυ­ρί­σει στην Κα­τα­λο­νία όπου διώ­κε­ται για φυ­λά­κι­ση. Η CUP, η οποία συ­νε­χί­ζει να έχει στο πρό­γραμ­μά της την πλήρη ανε­ξαρ­τη­σία της Κα­τα­λο­νί­ας, συ­νε­δριά­ζει αυτές τις μέρες για να κα­τα­λή­ξει σε προ­τά­σεις συ­γκε­κρι­με­νο­ποί­η­σης του προ­γραμ­μα­τι­κού της στό­χου.

Το πιο ελ­πι­δο­φό­ρο πράγ­μα στην Κα­τα­λο­νία σή­με­ρα είναι οι επι­τρο­πές υπε­ρά­σπι­σης της ρε­πού­μπλι­κα (CDR). Είναι πια πε­ρισ­σό­τε­ρες από 300 σε όλη την Κα­τα­λο­νία και αυ­ξά­νο­νται. Από πε­ριο­χή σε πε­ριο­χή δια­φέ­ρουν σε μα­ζι­κό­τη­τα και σε πο­λι­τι­κή κα­τεύ­θυν­ση. Στην Χι­ρό­να, για πα­ρά­δειγ­μα, συμ­με­τέ­χουν πάνω από 400 άτομα. Είναι μέσα άν­θρω­ποι δια­φό­ρων πο­λι­τι­κών κα­τευ­θύν­σε­ων. Του δε­ξιού PDECAT, της CUP, αναρ­χι­κοί, αυ­τό­νο­μοι, ανέ­ντα­χτοι. Αυτές οι Επι­τρο­πές είχαν φυ­τρώ­σει σαν μα­νι­τά­ρια ως επι­τρο­πές υπε­ρά­σπι­σης του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος: κάθε οι­κο­γέ­νεια έχει να πει μια ιστο­ρία για εκεί­νη την ημέρα του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος. Πλέον αυτές οι επι­τρο­πές μα­ζεύ­ο­νται κάθε βδο­μά­δα. Ορ­γα­νώ­νο­νουν κι­νη­το­ποι­ή­σεις, εκ­δη­λώ­σεις στις πλα­τεί­ες, αφι­σο­κολ­λή­σεις κ.ά. Υπάρ­χουν κά­ποιες τέ­τοιες επι­τρο­πές και σε χώ­ρους ερ­γα­σί­ας, αλλά εκεί είναι εμ­φα­νώς λι­γό­τε­ρες. Οι Επι­τρο­πές ανα­πτύσ­σο­νται είτε με την ανοχή και τη συ­νερ­γα­σία, είτε αντα­γω­νι­στι­κά με την Όμνιουμ Κουλ­του­ραλ και την Εθνι­κή Συ­νέ­λευ­ση Κα­τα­λο­νί­ας, τα «επί­ση­μα» κοι­νω­νι­κά όρ­γα­να του κι­νή­μα­τος υπέρ της ανε­ξαρ­τη­σί­ας.

Τέλος, δυο λόγια για το διε­θνές μέ­τω­πο της αγω­νι­στι­κής αλ­λη­λεγ­γύ­ης με την Κα­τα­λο­νία. Έχουν ήδη φτια­χτεί επι­τρο­πές υπε­ρά­σπι­σης στο Πα­ρί­σι και στην Σκο­τία, γύρω από την κα­μπά­νια ΜΕ ΤΗΝ ΚΑ­ΤΑ­ΛΟ­ΝΙΑ. Στέλ­νουν στο RProject τις θερ­μές ευ­χα­ρι­στί­ες τους και ζη­τούν να συ­νε­χί­σου­με αυτό που κά­νου­με. Η επι­τρο­πή για τον συ­ντο­νι­σμό της διε­θνούς αλ­λη­λεγ­γύ­ης έχει ακόμη σο­βα­ρά προ­βλή­μα­τα ορ­γά­νω­σης. Είναι λίγοι, κά­νουν πολλά και ακόμα δεν έχουν βρει ούτε τρόπο ούτε τόπο συ­νά­ντη­σης για τη διε­θνή συ­νέ­λευ­ση που έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί για τον Δε­κέμ­βρη.

Πηγή: https://rproject.gr

86

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση