Χωρίς Black Friday η Amazon σε Ιταλία και Γερμανία λόγω απεργίας – Hi tech εργασιακό «Νταχάου» περιγράφουν οι εργαζόμενοι

Χωρίς Black Friday η Amazon σε Ιταλία και Γερμανία λόγω απεργίας – Hi tech εργασιακό «Νταχάου» περιγράφουν οι εργαζόμενοι

Screen Shot 2017-11-24 at 8.20.54 AMΣε απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι της Amazon σε Ιταλία και Γερμανία με αφορμή την «Black Friday» της 24ης Νοέμβρη κάνοντας λόγο για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.
Στρατόπεδο συγκέντρωσης με αμειβόμενους κρατούμενους

Εξοντωτικά ωράρια αλλά κυρίως ψυχικές πιέσεις έξω από κάθε ανθρώπινη φαντασία λόγω ενός συγκεκριμένου συστήματος «παρακολούθησης απόδοσης» που έχει υιοθετήσει η Amazon με χιλιάδες κάμερες, μικρόφωνα και άλλες συσκευές μέτρησης των δραστηριοτήτων τους να παρακολουθούν τους εργαζόμενους σε κάθε τους βήμα και οι οποίες καταγράφουν ακόμη και τον χρόνο που θα αναλώσουν στην τουαλέτα ή που θα πιουν νερό ενώ ταυτόχρονα τα πάντα διέπονται από έναν εσωτερικό κανονισμό που μάλλον παραπέμπει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, αφού καθορίζει ακόμη και τα δευτερόλεπτα που επιτρέπονται ανά βάρδια σε έναν εργαζόμενο να χρησιμοποιήσει κάποιο κάθισμα για να ξεκουραστεί.

Οι εργαζόμενοι αναφέρονται χαρακτηριστικά σε απόλυτη ρομποτοποίησή τους η οποία, όπως καταγγέλλουν, οδηγεί κάθε χρόνο χιλιάδες από αυτούς στο κατώφλι κάθε είδους ψυχικής και νευρολογικής διαταραχής ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται και με σοβαρότατες βλάβες της σωματικής τους υγείας λόγω των υποχρεωτικών καθημερινών υπερωριών και των ρυθμών υπό τους οποίους υποχρεώνονται να εργάζονται, πάντα φυσικά υπό το φάσμα της άμεσης απόλυσης για εκείνους που δεν μπορούν να ενταχθούν στο «κλίμα».

Οι εργαζόμενοι στον Διαδικτυακό κολοσσό διευκρινίζουν πως για την απεργία τους επέλεξαν τη συγκεκριμένη ημέρα ώστε να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση καθώς πρόκειται για το 24ωρο εκείνο του χρόνου που η Amazon καταγράφει ρεκόρ πωλήσεων με παραγγελίες εκατοντάδων εκατομμυρίων.

«Είναι η καλύτερη ημέρα για να ακουστούμε και να ασκήσουμε πιέσεις στον εργοδότη μας που μας αγνοεί εδώ και χρόνια, ενώ τα προβλήματα των υπαλλήλων, κυρίως τα προβλήματα υγείας, επανέρχονται διαρκώς στη Γερμανία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο» ανέφερε στο AFP ο Τόμας Φος, ο εκπρόσωπος του Verdi, του μεγαλύτερου γερμανικού συνδικάτου στον τομέα των υπηρεσιών.
Στη Γερμανία, η απεργία αφορά έξι εγκατάστασεις της Amazon (στο Μπαντ Χέρσφελντ, τη Λειψία, το Ράινμπεργκ, τη Βέρνε, το Κρόιζερ και το Κόμπλεντς) αλλά ο εκπρόσωπος του Verdi εξήγησε ότι «δυστυχώς δεν θα παραλύσει τελείως» η διαχείριση των παραγγελιών.

Το συνδικάτο διεκδικεί τη σύναψη μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας, που θα επικεντρώνεται στην υγεία των εργαζομένων. Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η Amazon παίζει με την υγεία των υπαλλήλων της καθώς τους πιέζει να κάνουν περισσότερα σε ελάχιστο χρόνο» ενώ οι αξιολογήσεις της απόδοσής τους και η παρακολούθησή τους είναι σε επίπεδο κυριολεκτικά εφιαλτικό.

Στην Ιταλία, οι εργαζόμενοι του κέντρου διανομής της Amazon στο Καστέλ Σαν Τζοβάνι ξεκίνησαν από σήμερα απεργιακές κινητοποιήσεις.

Πηγή: https://www.ripes.gr

507

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση