Όχι άλλοι νεκροί πρόσφυγες από το κρύο

Όχι άλλοι νεκροί πρόσφυγες από το κρύο

Screen Shot 2017-11-25 at 11.18.23 PMτου Θανάση Κούρκουλα

Να σταματήσει η αθλιότητα των hot spot

Τη Δευ­τέ­ρα 20 Νο­έμ­βρη, η δυ­να­τή βροχή με­τέ­τρε­ψε τα hot spot, όπως αυτό της ΒΙΑΛ στη Χίο και στη Μόρια στη Λέσβο, σε τε­ρά­στιες λί­μνες. Μπήκε μέσα στις σκη­νές των πρό­χει­ρων κα­ταυ­λι­σμών και μού­σκε­ψε τα σώ­μα­τα και τα υπάρ­χο­ντα των προ­σφύ­γων. Δεν είναι η πρώτη δυ­να­τή βροχή και ήδη έχου­με πολ­λα­πλα­σια­σμό των αν­θρώ­πων που καί­γο­νται από τον πυ­ρε­τό, τα πε­ρισ­σό­τε­ρα βρέφη και μικρά παι­διά. Αλ­λη­λέγ­γυοι που επι­σκέ­φτη­καν το άθλιο κέ­ντρο της ΒΙΑΛ στη Χίο, πε­ρι­γρά­φουν την άθλια κα­τά­στα­ση μετά τη νε­ρο­πο­ντή: «ΒΙΑΛ, ένας τε­ρά­στιος λα­σπό­το­πος. Για να περ­πα­τή­σεις προς τα μέσα, πρέ­πει να ξέ­ρεις καλό πα­τι­νάζ, γιατί τα πόδια γλι­στρούν, τα πα­πού­τσια βα­ραί­νουν και χώ­νο­νται βαθιά στη λάσπη, τα κοι­τάς με απελ­πι­σία, πώς θα κα­θα­ρί­σουν, σκέ­φτε­σαι, κι όταν από δίπλα βλέ­πεις μικρά παι­διά να φο­ρούν σα­γιο­νά­ρες, ξε­χνάς τα δικά σου κι ούτε σε νοιά­ζει πια. Πολ­λοί άντρες προ­σπα­θούν να σου­λου­πώ­σουν τις σκη­νές τους, κο­πα­νά­νε με πέ­τρες και πρό­χει­ρα ερ­γα­λεία τα πα­σα­λά­κια να μπουν όσο γί­νε­ται μέσα στη γη, ερ­γέ­νη­δες φτιά­χνουν δε­ντρό­σπι­τα και με τους μου­σα­μά­δες της Ύπα­της Αρ­μο­στεί­ας προ­σπα­θούν να στή­σουν σπι­τά­κια αυ­το­σχέ­δια που θύ­μι­ζαν ιν­διά­νι­κες σκη­νές, χρη­σι­μο­ποιούν κάθε κομ­μά­τι ξύλου που βρί­σκουν. Λίγο πιο κάτω, νοι­κο­κυ­ρές απλώ­νουν τα βρεγ­μέ­να ρούχα, ανά­βουν μι­κρές φω­τιές να ζε­στα­θούν. ΒΙΑΛ μια τε­ρά­στια απλώ­στρα! Γυ­ναί­κες βγαί­νουν και μι­λούν, κλαί­νε και πιά­νουν την καρ­διά τους, άντρες μέσα στην απελ­πι­σία τους φω­νά­ζουν».

Κι­νη­το­ποί­η­ση στη Λέσβο

Την ίδια ώρα η κα­ταρ­ρα­κτώ­δης βροχή της 20/11 πε­ριό­ρι­ζε τον όγκο των δια­δη­λω­τών που είχαν συ­γκε­ντρω­θεί στην πλα­τεία Σαπ­φούς στη Λέσβο σε με­ρι­κές εκα­το­ντά­δες. Αί­τη­μα της «γε­νι­κής απερ­γί­ας» στο νησί, πρω­το­στα­τού­ντος του Δήμου Λέ­σβου και το­πι­κών φο­ρέ­ων, ήταν ο απε­γκλω­βι­σμός των πάνω από 8.500 προ­σφύ­γων που κρα­τού­νται στα hot-spot της Λέ­σβου και η με­τα­φο­ρά τους στην εν­δο­χώ­ρα. Στην κι­νη­το­ποί­η­ση συ­νυ­πήρ­χαν αλ­λη­λέγ­γυοι προς τους πρό­σφυ­γες και τους με­τα­νά­στες, μαζί με δε­ξιούς ξε­νό­φο­βους και ρα­τσι­στές του νη­σιού, ανά­με­σά τους η το­πι­κή ΝΔ. Το ΚΚΕ της Λέ­σβου δια­τύ­πω­σε μια σωστή κρι­τι­κή στην κι­νη­το­ποί­η­ση, όμως η απου­σία πα­ρέμ­βα­σής του στην κι­νη­το­ποί­η­ση, καθώς και άλλων το­πι­κών αρι­στε­ρών δυ­νά­με­ων μάλ­λον δεν διευ­κό­λυ­νε ιδιαί­τε­ρα τους κα­τοί­κους του νη­σιού που προ­βλη­μα­τί­ζο­νται για την κα­τά­στα­ση των προ­σφύ­γων την ίδια ώρα που θε­ω­ρούν την πα­ρου­σία τόσου με­γά­λου αριθ­μού στο νησί δυ­σβά­στα­χτη. Εντού­τοις, σωστά επι­ση­μαί­νει το ΚΚΕ Λέ­σβου πως στην κι­νη­το­ποί­η­ση αυτή εγκα­τα­λεί­φθη­κε το αί­τη­μα για διπλό απε­γκλω­βι­σμό των προ­σφύ­γων, όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την εν­δο­χώ­ρα, που θα μπο­ρού­σε να απο­τε­λεί κοινό αί­τη­μα και από την πλευ­ρά των προ­σφύ­γων. Επί­σης σωστή είναι η κρι­τι­κή προς τη δη­μο­τι­κή αρχή πως το πρό­βλη­μα δεν είναι η μη εφαρ­μο­γή θε­τι­κών πλευ­ρών της συμ­φω­νί­ας ΕΕ-Τουρ­κί­ας, αλλά η συμ­φω­νία αυτή καθ’ αυτή που δη­μιουρ­γεί μια τε­ρά­στια ζώνη κρά­τη­σης προ­σφύ­γων στα νησιά του Αι­γαί­ου με στόχο την απο­τρο­πή νέων αφί­ξε­ων. Έτσι, ενώ η το­πι­κή άσκη­ση πί­ε­σης στην κε­ντρι­κή διοί­κη­ση και στο υπουρ­γείο Με­τα­να­στευ­τι­κής πο­λι­τι­κής είναι στην σωστή κα­τεύ­θυν­ση της με­τα­φο­ράς των προ­σφύ­γων από τα νησιά στην εν­δο­χώ­ρα, η μη έντα­ξη της πί­ε­σης αυτής στον αγώνα ενά­ντια στο σύ­νο­λο της αντι­προ­σφυ­γι­κής πο­λι­τι­κής της κυ­βέρ­νη­σης αφή­νει ανοι­χτή την πόρτα σε ξε­νο­φο­βι­κές και ρα­τσι­στι­κές φωνές που στις πιο ακραί­ες τους εκ­δο­χές επι­χει­ρούν επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον των προ­σφύ­γων που εξε­γεί­ρο­νται, επι­χει­ρώ­ντας να πά­ρουν το νόμο στα χέρια τους.

Όχι και επί­τρο­πος…

Ο υπουρ­γός Με­τα­να­στευ­τι­κής Πο­λι­τι­κής Γ. Μου­ζά­λας, για­τρός στο επάγ­γελ­μα με πο­λυ­ε­τή θη­τεία σε ΜΚΟ, αμ­φι­σβη­τού­σε από το βήμα της βου­λής τα στοι­χεία της ΜΚΟ Για­τροί Χωρίς Σύ­νο­ρα που δια­πι­στώ­νουν ση­μα­ντι­κή αύ­ξη­ση των πε­ρι­στα­τι­κών ψυ­χι­κής ασθέ­νειας στους πρό­σφυ­γες στα νησιά. Ανα­γνώ­ρι­σε βέ­βαια ότι «υπάρ­χουν ψυ­χο­λο­γι­κά προ­βλή­μα­τα» στους πρό­σφυ­γες, τα οποία απέ­δω­σε στον πό­λε­μο και στους δια­κι­νη­τές, αλλά όχι στις συν­θή­κες δια­μο­νής και τον εγκλω­βι­σμό τους στα νησιά! Δι­καί­ως λοι­πόν, ορ­γα­νώ­σεις όπως η Ελ­λη­νι­κή Ένωση για τα Δι­καιώ­μα­τα του Αν­θρώ­που (ΕΕΔΑ) –και όχι κά­ποιοι πο­λι­τι­κοί του αντί­πα­λοι εξ αρι­στε­ρών– εκ­φρά­ζουν έντο­νη δυ­σφο­ρία για την πρό­τα­ση της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης περί το­πο­θέ­τη­σης του Γ. Μου­ζά­λα στη θέση του επι­τρό­που του Συμ­βου­λί­ου της Ευ­ρώ­πης για τα Αν­θρώ­πι­να Δι­καιώ­μα­τα. Η ΕΕΔΑ υπεν­θυ­μί­ζει χα­ρα­κτη­ρι­στι­κές δη­λώ­σεις, απο­φά­σεις και έργα του υπουρ­γού, που δεί­χνουν ότι «διαρ­κής μέ­ρι­μνά του δεν ήταν η υπε­ρά­σπι­ση του κρά­τους δι­καί­ου και των αν­θρω­πί­νων δι­καιω­μά­των ως πλέγ­μα­τος εγ­γυ­ή­σε­ων απέ­να­ντι στην αυ­θαι­ρε­σία της πο­λι­τι­κής και κρα­τι­κής εξου­σί­ας, αλλά το αντί­θε­το: αυ­θαί­ρε­τη επι­βο­λή γε­ω­γρα­φι­κού πε­ριο­ρι­σμού στα νησιά, πε­ριο­ρι­σμός των δι­καιω­μά­των όσων ζη­τούν άσυλο, υπο­νό­μευ­ση της δια­δι­κα­σί­ας ασύ­λου, ανε­πί­τρε­πτες πα­ρεμ­βά­σεις σε διοι­κη­τι­κά όρ­γα­να και τη δι­καιο­σύ­νη, πλή­ρης υιο­θέ­τη­ση του δόγ­μα­τος της απο­τρο­πής και ερ­γα­λεια­κή χρη­σι­μο­ποί­η­ση της κρά­τη­σης και της δια­δι­κα­σί­ας ασύ­λου, διοι­κη­τι­κό χάος και απο­φυ­γή λο­γο­δο­σί­ας των αρχών για πα­ρα­λεί­ψεις που είχαν κό­στος αν­θρώ­πι­νες ζωές, πλή­ρης απα­ξί­ω­ση του διε­θνούς προ­σφυ­γι­κού δι­καί­ου και της Σύμ­βα­σης της Γε­νεύ­ης, η οποία εξο­μοιώ­νε­ται ρητά με τα «σω­σί­βια των δια­κι­νη­τών», συ­στη­μα­τι­κή απα­ξί­ω­ση των ορ­γα­νώ­σε­ων αν­θρω­πί­νων δι­καιω­μά­των, ευ­θεία πα­ρέμ­βα­ση στο έργο και τη σύν­θε­ση των ανε­ξάρ­τη­των δευ­τε­ρο­βάθ­μιων επι­τρο­πών ασύ­λου προ­κει­μέ­νου να εξυ­πη­ρε­τη­θούν πο­λι­τι­κές σκο­πι­μό­τη­τες, εκ­βια­στι­κή συ­σχέ­τι­ση των εθε­λού­σιων επι­δο­τού­με­νων απε­λά­σε­ων με τη μη άσκη­ση του δι­καιώ­μα­τος προ­σφυ­γής κατά των απο­φά­σε­ων ασύ­λου, συμ­φω­νία για τον πα­ρά­νο­μο πε­ριο­ρι­σμό των ανα­χω­ρή­σε­ων για οι­κο­γε­νεια­κή επα­νέ­νω­ση».

Εμείς δεν έχου­με πολλά να προ­σθέ­σου­με πέρα από την ανά­γκη κλι­μά­κω­σης του αγώνα για να ανοί­ξουν τα νησιά, να με­τα­φερ­θούν οι πρό­σφυ­γες σε αν­θρώ­πι­νες συν­θή­κες στην εν­δο­χώ­ρα και να μη θρη­νή­σου­με άλ­λους νε­κρούς το χει­μώ­να. Για να στα­μα­τή­σουν οι απε­λά­σεις και να κλεί­σουν τα hot-spot φυ­λα­κές, να ανα­τρα­πεί συ­νο­λι­κά η συμ­φω­νία ΕΕ-Τουρ­κί­ας που εφαρ­μό­ζει με θρη­σκευ­τι­κή ευ­λά­βεια η κυ­βέρ­νη­ση δια του υπο­ψη­φί­ου επι­τρό­που και υπουρ­γού κ. Μου­ζά­λα.

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά

 

84

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση