Το «έγκλημα» του Άχμετ είναι ότι ενηλικιώθηκε

Το «έγκλημα» του Άχμετ είναι ότι ενηλικιώθηκε

1Χθες το πρωϊ η ομάδα του “Ani-Mate & Meet the Other” ενημερώθηκε ότι ο νεαρός μαθητής Λυκείου Άχμετ Σατούφ, πρόσφυγας από το Χαλέπι της Συρίας, και άτυπο μέλος της ομάδας μας, έχει συλληφθεί από την ελληνική αστυνομία και κρατείται για τέταρτη ημέρα σε ένα κελί του αστυνομικού τμήματος Ρόδου, υπό άθλιες συνθήκες μαζί με άλλους ποινικούς κρατούμενους, ώσπου να απελαθεί στην Τουρκία το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το «έγκλημα» του Άχμετ είναι ότι, ενώ ανέμενε απάντηση από την Υπηρεσία Ασύλου που θα του παρείχε άσυλο και προστασία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενηλικιώθηκε. Κατά συνέπεια, και σύμφωνα με το νόμο ως ενήλικας δεν ανήκει σε ευάλωτες ομάδες προσφυγικού πληθυσμού, και, αφού πρώτα χωρίστηκε από τα μέλη της οικογένειάς του –τη μητέρα του και τα αδέρφια του- τα οποία μετέβησαν τον Σεπτέμβριο του 2017 στην Γερμανία για να επανενωθούν με τον πατέρα τους και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, τώρα δυό μήνες μετά, το ελληνικό κράτος τιμωρεί για δεύτερη φορά τον Άχμετ για την ενηλικίωση του, καθώς δεν του αναγνωρίζει καν το δικαίωμα προστασίας και διαμονής στην Ελλάδα με την ιδιότητα του πρόσφυγα που άφησε τη χώρα του γιατί κινδύνευε η ζωή του. Με τη δεύτερη πρόσφατη απορριπτική απόφαση χορήγησης πολιτικού ασύλου, το ελληνικό κράτος αποφασίζει να τον απελάσει στην Τουρκία, μια καθόλου ασφαλή και δημοκρατική χώρα για ένα 19χρονο παιδί.

2

Επίσης, το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει ότι παρόλες τις δυσκολίες και την άδικη μεταχείρισή του, ο Άχμετ προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις και πάντα με ευγενική συμπεριφορά, ευδιάθετος και χαμογελαστός, να συμμετέχει και να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία, καθώς γράφτηκε στο ελληνικό σχολείο στο 2ο ΓΕΛ Ρόδου και έγινε αποδεκτός και ιδιαίτερα αγαπητός από την τοπική κοινωνία της Ρόδου. Συμμετείχε κυρίως στην ομάδα Αλληλεγγύης Προσφύγων Ρόδου «Όαση», στην ποδοσφαιρική ομάδα του Διαγόρα Ρόδου, στα μαθήματα ελληνικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και στη δική μας ομάδα του “Ani-Mate & Meet the Other”, προσφέροντας πάντα ανιδιοτελώς και με καλή διάθεση τη βοήθειά του.

Ειδικότερα στο πρόγραμμα διαπολιτισμικής μη τυπικής εκπαίδευσης “Ani-Mate & Meet the Other” ο Άχμετ επέδειξε ιδιαίτερες κοινωνικές και καλλιτεχνικές ικανότητες, καθώς συμμετείχε ενεργά από τον Μάιο του 2017 στις εκπαιδευτικές δράσεις και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της ομάδας μας. Στην αρχή, πήρε μέρος στο «Εργαστήριο Ραδιοφωνικής Εκπομπής» μαζί με μια ομάδα νέων προσφύγων και φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τους οποίους μέσω της μουσικής και του ραδιοφώνου έγιναν αχώριστοι φίλοι. Ύστερα, τον Σεπτέμβριο, ο Άχμετ συμμετείχε μαζί με τα αδέρφια του και τους γονείς του στο «Εργαστήριο Παραδοσιακού Τραγουδιού». Ταυτόχρονα έγινε και άτυπο μέλος της ομάδας μας, πρόσφεροντας και εθελοντικά τη βοήθειά του ως διερμηνέας, τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, όσο και στην ανοικτή στο κοινό εκδήλωση με τη συναυλία Ελλήνων και προσφύγων στον κήπο της Διόδου στα τέλη Σεπτέμβρη, όπου αποχαιρέτισε και την οικογένειά του καθώς αναχώρησε την επόμενη ημέρα για τη Γερμανία. Ακόμα, στο πλαίσιο των δράσεων του “Ani-Mate & Meet the Other” από το καλοκαίρι, ο Άχμετ ξεκίνησε μαζί με τα αδέρφια του μαθήματα κιθάρας με τον σολίστα κλασικής κιθάρας Αντώνη Λιοπύρη, μαθήματα που συνέχισε με ιδιαίτερη συνέπεια και ζήλο μέχρι και αυτό το Σάββατο, οπότε και δεν εμφανίστηκε στο μάθημα μουσικής, καθώς συνελήφθη…

Όλα τα μέλη της ομάδας του “Ani-Mate & Meet the Other” εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον φίλο τους Άχμετ, και προσπαθούν με όλους τους τρόπους και σε συνεργασία και με άλλους φορείς της Ρόδου, να συνδράμουν ώστε να αρθεί η άδικη και «εγκληματική» απόφαση του ελληνικού κράτους, η οποία καταδικάζει ένα 19χρονο παιδί με απέλαση στην Τουρκία, μην προσφέροντας το αυτονόητο, την προστασία και φιλοξενία που δικαιούται ως πρόσφυγας από τη Συρία.

Εκ μέρους των μελών της ομάδας του “Ani-Mate & Meet the Other”

Κώστας Κορρές
Συντονιστής του Ani-Mate & Meet the Other
Υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Υ.Γ. Τα σημάδια από τα τραύματα του πολέμου στη Συρία είναι εμφανή στο πρόσωπο και το σώμα του Άχμετ, ας μην αφήσουμε την Ελλάδα με την άδικη μεταχείρισή του να τραυματίσει και την ψυχή του.

585

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση