Σχεδίαζε δολοφονίες πολιτικών για να τις «φορτώσει» σε πρόσφυγες

Σχεδίαζε δολοφονίες πολιτικών για να τις «φορτώσει» σε πρόσφυγες

1Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον ακροδεξιό στρατιώτη που τρόμαξε τη Γερμανία | (AP Photo/Markus Schreiber)

Κατηγορίες εις βάρος ενός Γερμανού στρατιώτη απήγγειλαν οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές. Ο κατηγορούμενος κατηγορείται ότι προετοίμαζε δολοφονίες υψηλά ιστάμενων πολιτικών, οι οποίοι στηρίζουν τους πρόσφυγες. Σχεδίαζε, μάλιστα, τις επιθέσεις έτσι ώστε να φανούν ως έργο προσφύγων.

Η σύλληψη του ακροδεξιού στρατιώτη, ο οποίος ταυτοποιήθηκε από τις αρχές ως Φράνκο Χανς Α., τον Απρίλη, είχε προκαλέσει σοκ στη γερμανική κοινωνική γνώμη και είχε προκαλέσει μια συζήτηση αναφορικά με τα ακροδεξιά στοιχεία στον γερμανικό στρατό.

Η εισαγγελία τόνισε ότι ο στρατιώτης κατηγορείται για διάπραξη μιας σοβαρής ενέργειας βίαιης ανατροπής και παραβίαση του νόμου ελέγχου των στρατιωτικών όπλων, καθώς και νόμων περί όπλων και εκρηκτικών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο στρατιώτης «παρακινούμενος από μια εθνικιστική στάση, σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση σε άγνωστη χρονική στιγμή με στόχο υψηλόβαθμους πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα που υπερασπίζονται μια ιδιαίτερα φιλική προς τους πρόσφυγες πολιτική, όπως την θεωρούσε ο κατηγορούμενος». «Ήθελε ο κόσμος να πιστέψει ότι οι επιθέσεις του σχετίζονταν με την ακραία ισλαμική τρομοκρατία και ότι διεπράχθησαν από κάποιον που είχε λάβει άσυλο», υπογραμμίζεται.

Οι εισαγγελικές αρχές δεν ανακοίνωσαν εάν ο Φράνκο Χας αρνήθηκε τις κατηγορίες, ούτε υπήρξε κάποια δήλωση από τον δικηγόρο του.

Ανάμεσα στους στόχους του ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μαας, η αντιπρόεδρος των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ, αλλά και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.

Οι αρχές υποπτεύονται ότι ο κατηγορούμενος, μαζί με δύο συνεργούς του, επιχείρησαν να εμπλέξουν πρόσφυγες στις σχεδιαζόμενες επιθέσεις τους, προσποιούμενοι τους αιτούντες άσυλο. Συγκεκριμένα, ο Φράνκο Α., που υπηρετούσε στη γαλλογερμανική βάση Ίλκιρχ στη Γαλλία, χρησιμοποίησε πλαστή ταυτότητα για να καταγραφεί ως Σύρος πρόσφυγας και εγκαταστάθηκε σε έναν καταυλισμό προσφύγων στη Βαυαρία παρότι δεν μιλούσε αραβικά.

Ο στρατιώτης είχε συλληφθεί στα τέλη Ιανουαρίου από τις αυστριακές αρχές με την υποψία ότι είχε κρύψει ένα παράνομο όπλο στις τουαλέτες του κεντρικού αεροδρομίου της Βιέννης.

Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης είχε πυροδοτήσει μεγάλες επικρίσεις κατά της Άνγκελα Μέρκελ ,αλλά και της υπουργού Δικαιοσύνης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είχε υπονοήσει ότι οι περισσότεροι στρατιώτες είναι ακροδεξιοί.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

31

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση