Κατρίν Ντενέβ: αφήστε τους άντρες να ενοχλούν

Κατρίν Ντενέβ: αφήστε τους άντρες να ενοχλούν

Screen Shot 2018-01-11 at 7.02.16 AM«Αφήστε τους άντρες να ενοχλούν» λέει η Κατριν Ντενέβ και άλλες 100 γυναίκες της τάξης της και όσοι είστε με το #metoo «είστε πουριτανοί». Όλοι οι άντρες κυρία Ντενεβ; Δηλαδή αν ας έπιανε τον κώλο στο γύρισμα κάποιας ταινίας σας κανας σκουρόχρωμος αλγερίνος μετανάστης που κουβάλαγε τους καφέδες (όχι ποδοσφαιριστής σαν τον Ζινταν, άλλος) τι θα κάνατε; Θα του λέγατε «μπράβο αγόρι μου» ή θα απαιτούσατε να τον πνίξουν στη θάλασσα;
Πουριτανισμός είναι να θεωρείτε κυρία Ντενεβ ότι χωρίς άντρες-αρπακτικά, χωρίς άντρες-κηνυγούς, θα πάψει το φλέρτ, γιατί προφανώς στο συντηρητικό μυαλουδάκι σας οι γυναίκες δεν μπορούν να φλερτάρουν, πρέπει πάντα να είναι παθητικό αντικείμενο «κατάκτησης». Το θέμα κυρία Ντενεβ, είναι οι γυναίκες -όχι εσείς προφανώς- όταν ενοχλούνται να έχουν το θάρρος να πουν «αντε γαμήσου» και να ξέρουν ότι δεν θα τις σταυρώσει μετά η κοινωνία ότι «κατα βάθος, τα ήθελαν». Και οι άντρες να ξέρουν ότι δεν είναι υποχρέωση των γυναικών γενικώς να «τα θέλουν». Αυτό είναι το θέμα κυρία Ντενεβ μου, όχι το πως σας αρέσει εσας να φλερτάρετε και να σεξουαλίζεσθε…*

To ρεπορτάζ από το news247.gr

Σε άρθρο της που συνυπογράφει μαζί με 100 περίπου γυναίκες, η Γαλλίδα ηθοποιός αντιτίθεται στην «εκστρατεία κατάδοσης» ανδρών που παρενοχλούν σεξουαλικά, κάνοντας λόγο για πουριτανισμό

«Ο βιασμός είναι ένα έγκλημα. Όμως το επίμονο ή αδέξιο ‘καμάκι’ δεν είναι αδίκημα, ούτε η αβρότητα φαλοκρατική επίθεση» γράφουν στην εφημερίδα Le Monde μια εκατοστή ηθοποιοί, συγγραφείς, ερευνήτριες ή δημοσιογράφοι, απορρίπτοντας τον «πουριτανισμό» που έχει κάνει την εμφάνισή του μετά τις πρώτες κατηγορίες για παρενόχληση και σεξουαλική επίθεση με στόχο τον ισχυρό αμερικανό παραγωγό.

Σύμφωνα μ’ αυτές, αν μετά την υπόθεση υπήρξε «μια θεμιτή συνειδητοποίηση των σεξουαλικών βιαιοτήτων που ασκούνται σε βάρος των γυναικών, ιδιαίτερα μέσα στο επαγγελματικό πλαίσιο», «αυτή η απελευθέρωση του λόγου στρέφεται σήμερα στο αντίθετό της: μας διατάσσουν να μιλάμε καθώς πρέπει, να αποσιωπούμε αυτό που προκαλεί θυμό, και αυτές που αρνούνται να υποκύψουν σε τέτοιες εντολές θεωρούνται προδότριες, συνεργοί!».

«Εκστρατεία καταδόσεων», «συνοπτική δικαιοσύνη»: άνδρες «τιμωρήθηκαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, υποχρεώθηκαν σε παραίτηση, ενώ το μόνο κακό που έκαναν ήταν να αγγίξουν ένα γόνατο, να αποπειραθούν να κλέψουν ένα φιλί, να μιλήσουν για ‘προσωπικά’ πράγματα σε ένα επαγγελματικό δείπνο ή να στείλουν μηνύματα με σεξουαλικά υπονοούμενα σε μια γυναίκα, η έλξη με την οποία δεν ήταν αμοιβαία»  υποστηρίζουν κάνοντας λόγο για ένα «καθαρτήριο κύμα».

Για τη συλλογικότητα αυτή, «αυτός ο πυρετός να στείλουμε τα ‘γουρούνια’ στο σφαγείο, αντί να βοηθάει τις γυναίκες να αυτονομηθούν, εξυπηρετεί στην πραγματικότητα τα συμφέροντα των εχθρών της σεξουαλικής ελευθερίας, των θρησκευτικών εξτρεμιστών, των χειρότερων αντιδραστικών και αυτών που θεωρούν (….) ότι οι γυναίκες είναι ξεχωριστά όντα, παιδιά με πρόσωπο ενηλίκου, που ζητούν να προστατεύονται».

«Ως γυναίκες, δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας μέσα σ’ αυτόν τον φεμινισμό που, πέρα από την καταγγελία των καταχρήσεων εξουσίας, παίρνει το πρόσωπο ενός μίσους προς τους άνδρες και τη σεξουαλικότητα» συνεχίζουν οι γυναίκες που υπογράφουν το κείμενο αυτό, λέγοντας ότι υπερασπίζονται «μια ελευθερία να ενοχλείς, απαραίτητη για τη σεξουαλική ελευθερία».

(Φωτογραφία: AP / Andrew Medichini)

*το σχόλιο του Dimitris Avgeris από το fb

974

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση