Δεν σκοτώνεις! Απολύεσαι!

Δεν σκοτώνεις! Απολύεσαι!

1Ένας μπάτσος στις ΗΠΑ αρνήθηκε να πυροβολήσει εναντίον μαύρου υπόπτου που κρατούσε, όπως αποδείχθηκε, ένα άδειο όπλο σε υπόθεση οικογενειακής βίας. Άλλος μπάτσος εκτέλεσε εν ψυχρώ τον «ύποπτο» και κατέδωσε τον συνάδελφό του αστυνομικό, ο οποίος τελικά απολύθηκε για «δειλία». Τελικά ο απολυμένος μπάτσος -και πρώην πεζοναύτης- δικαιώθηκε και του επιδικάστηκαν 175.000 δολ. Τι μαθαίνουμε από αυτό; Ότι το αμερικανικό κράτος αντιμετωπίζει με περισσότερη επιείκεια ακόμη και τους εχθρούς του στο εξωτερικό, απ’ ό,τι τον μαύρο πληθυσμό στις ΗΠΑ.

Ολόκληρη η είδηση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν από λίγο:

Αστυνομικός της Δυτικής Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, ο οποίος είχε απολυθεί επειδή αρνήθηκε να πυροβολήσει εναντίον ενός μαύρου και ένοπλου υπόπτου, θα λάβει αποζημίωση 175.000 δολάρια για αδικαιολόγητη απόλυση.
Η οργάνωση προάσπισης πολιτικών δικαιωμάτων (ACLU) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι η πόλη του Γουέιρτον, όπου εργαζόταν ο αστυνομικός, κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό μαζί του και θα του καταβάλει 175.000 δολάρια.
Στις 6 Μαΐου 2016 ο Στίβεν Μέιντερ, πρώην πεζοναύτης, απάντησε σε μια κλήση για ενδοοικογενειακή βία. Όταν ο 27χρονος αστυνομικός έφτασε στο σημείο είδε τον ύποπτο Ρ. Τζ. Ουίλιαμς «προφανώς εκτός εαυτού», με τα χέρια πίσω από την πλάτη του, σύμφωνα με την ACLU.
Ο Μέιντερ τού ζήτησε να βγάλει τα χέρια από την πλάτη και τότε ο Ουίλιαμς του έδειξε ότι κρατά όπλο. Ο αστυνομικός τού ζήτησε να το αφήσει στο έδαφος, κάτι που ο ύποπτος αρνήθηκε να κάνει, προκαλώντας τον Μέιντερ να τον πυροβολήσει.
«Αντί να πυροβολήσει ο Μέιντερ, χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική του εκπαίδευση, προσπάθησε να τον ηρεμήσει», αναφέρει η ACLU. «Χαμήλωσε τον τόνο της φωνής του, κοίταξε τον Ουίλιαμς στα μάτια και του είπε “δεν θα σε πυροβολήσω, αδελφέ μου, δεν θα σε πυροβολήσω”».
Όμως όση ώρα ο Μέιντερ διαπραγματευόταν με τον Ουίλιαμς έφτασαν στο σημείο δύο ακόμη αστυνομικοί και ο δράστης έστρεψε το όπλο του προς αυτούς. Ένας εξ αυτών τον πυροβόλησε και τον σκότωσε με τέσσερις σφαίρες. Το όπλο του υπόπτου δεν ήταν γεμάτο.
Οι αξιωματούχοι της πόλης Γουέιρτον κατηγόρησαν τον Μέιντερ ότι «πάγωσε» στη διάρκεια του περιστατικού και δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που τον απέλυσαν. Αντίθετα, ο αστυνομικός που σκότωσε τον Ουίλιαμς δεν αντιμετώπισε κατηγορίες.
Ε.Μ. το σχόλιο του Πέτρου Τσάγκαρη

198

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση