Αθώοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ που κατηγορούνταν για τον «εγκλεισμό» Φορτσάκη

Αθώοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ που κατηγορούνταν για τον «εγκλεισμό» Φορτσάκη

1Νίκη του οργανωμένου, συντονισμένου και ενωμένου εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος

Αθώους έκρινε το μεσημέρι το Ζ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τις Αθηνά Αλεξανδρή και Βανέσσα Πεντογάλου, εργαζόμενες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και τον Παναγιώτης Σωτήρης, διδάσκοντα στο ΕΑΠ, πρώην μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ. Οι εργαζόμενοι κατηγορούνταν ότι «υποχρέωσαν διά της βίας» τον τέως πρύτανη Θ. Φορτσάκη, ο οποίος και έκανε τη μήνυση, «να παραμείνει παρά τη θέλησή του, για βραχύ χρονικό διάστημα, εντός της αίθουσας όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η συνεδρίαση της Συγκλήτου της 30/10/2014, καθώς με το σώμα τους έφραζαν την πόρτα και στη συνέχεια κλείδωσαν αυτή, εξαναγκάζοντάς τον με αυτόν τον τρόπο να παραμείνει, ακουσίως, περιορισμένος για βραχύ χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να στερηθεί κατά το χρόνο αυτό, χωρίς τη θέλησή του, την ελευθερία της κίνησης».

Από τη διαδικασία και τις καταθέσεις των μαρτύρων, αποδείχθηκε πως δεν υπήρξε κλείδωμα της πόρτας της Συγκλήτου και εγκλωβισμός – παράνομη κράτηση του τότε πρύτανη και των μελών του πανεπιστημιακού οργάνου, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι δεν εμπόδισαν κανέναν να βγει εκτός αιθούσης. Είχε προηγηθεί δήλωση του Θ. Φορτσάκη, διά του συνηγόρου του, στο δικαστήριο πως «δεν επιθυμεί τη δίωξη των κατηγορουμένων». Ωστόσο, επειδή η κατηγορία αφορά σε παράνομη κράτηση, δηλαδή σε αυτεπάγγελτο αδίκημα, το δικαστήριο αποφάσισε να διεξάγει τη δίκη, με το αποτέλεσμα που προαναφέρθη παραπάνω: την αθώωση όλων των κατηγορουμένων.

Επί της ουσίας, ο τότε πρύτανης του ΕΚΠΑ και νυν βουλευτής της ΝΔ Θ. Φορτσάκης κινήθηκε εναντίον τους για την συμμετοχή τους, μαζί με φοιτητές και άλλους εργαζόμενους, στην κινητοποίηση – παρέμβαση στην συνεδρίαση της Συγκλήτου της 30/10/2014 που αποφάσισαν τα συλλογικά τους όργανα τους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για μια σειρά από μέτρα που είχε πάρει η πρυτανική αρχή που περιλάμβαναν το κλείσιμο των πανεπιστημιακών κτιρίων, την απαγόρευση εισόδου και εξόδου των ίδιων των φοιτητών αλλά και των εργαζομένων του ιδρύματος, παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία περί υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται πως για τα γεγονότα της ίδιας περιόδου δικάζεται και ο τότε φοιτητής του ΕΚΠΑ ΧρήστοςΞαγοράρης, στις 29/3/2018, στο Θ’ Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Πηγή:http://ergasianet.gr

57

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση