«Μαμά, δεν μπορώ άλλο, σκότωσέ με»

«Μαμά, δεν μπορώ άλλο, σκότωσέ με»

Αξημέρωτα την Παρασκευή 16 Μαρτίου, ο Ντάραμπ, Αφγανός δικηγόρος που ζει τους τελευταίους δύο μήνες στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας της Σάμου, δέχτηκε κλήση στην εφαρμογή Whatsup του κινητού του από την 25χρονη αδελφή του Φρέστα.

Βρισκόταν στη βάρκα που είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια για το Αγαθονήσι, μαζί με τον πατέρα της και εννιά αδέλφια και ξαδέλφια ηλικίας από 4 μέχρι 20 ετών.

Μαζί τους βρίσκονταν στη βάρκα, καθισμένοι στο μπροστινό μέρος, μια οικογένεια Ιρακινών, δύο ζευγάρια με τα τρία ανήλικα παιδιά τους και ένα βρέφος τεσσάρων μηνών.

Ανάμεσά τους, στο τιμόνι, οι δύο υπάλληλοι του διακινητή από την Τουρκία.

Το μήνυμα

Λίγη ώρα μετά, ενώ η βάρκα βρισκόταν περίπου έξι χιλιόμετρα έξω από το Αγαθονήσι, η Φρέστα άφησε πανικόβλητη φωνητικό μήνυμα στη συσκευή του αδελφού της. «Η βάρκα σταμάτησε. Βυθιζόμαστε!».

Ο Ντάραμπ όρμησε έξω από τη σκηνή του στο ΚΥΤ και τηλεφώνησε στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 ενημερώνοντάς τους.

Τον κάλεσαν μετά από λίγο και του ζήτησαν να τηλεφωνήσει στον αριθμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης στην Αθήνα.

Του έδωσαν τον αριθμό ενός κινητού για να στείλει το γεωγραφικό στίγμα της αδελφής του, που είχε καταγραφεί στο Whatsup, και στη συνέχεια μίλησαν μαζί του σε τσατ, στο οποίο ο Ντάραμπ έστειλε αντίγραφο της οθόνης της συσκευής, χάρτη της Google και φωνητικό μήνυμα που εξηγεί πώς να εντοπίσουν στον χάρτη το γεωγραφικό στίγμα.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες το γερμανικό περιοδικό Spiegel για το τραγικό, πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι στα μέσα Μαρτίου εκθέτουν το Λιμενικό, που επέμεινε ότι το ναυάγιο συνέβη το Σάββατο 17 Μαρτίου, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσής του με τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας απαξιώνει το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί το Λιμενικό τα τρία τελευταία χρόνια.

Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο αποδέκτης αυτής της επισήμανσης του Αρχηγείου.

Ανεξάρτητα από αυτή την επισήμανση, το εκτενές, αναλυτικό και συγκλονιστικό στην απλότητά του ρεπορτάζ των τριών δημοσιογράφων του Spiegel καταγράφει λεπτό προς λεπτό την τραγική περιπέτεια του πνιγμού των 16 επιβατών της βάρκας και την απελπισμένη προσπάθεια του Ντάραμπ να κινητοποιήσει τις αρχές να προβούν σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Η επιτόπια δημοσιογραφική έρευνα, που κράτησε μία εβδομάδα και συμπεριέλαβε τους επιζώντες, συγγενείς τους, αστυνομικούς του Λιμενικού και της Αστυνομίας και άλλους εμπλεκόμενους, ρίχνει φως στην υπόθεση, απαντά σε ερωτήματα και διαψεύδει πληροφορίες πηγών του Λιμενικού.

Επειτα από επανειλημμένες και άκαρπες κλήσεις του Ντάραμπ στο Λιμενικό, του λένε ότι σώθηκε κάποιος και του τον δίνουν στο τηλέφωνο.

Είναι όμως Σύρος και ο Ντάραμπ καταλαβαίνει αμέσως ότι δεν βρισκόταν στη βάρκα των δικών του.

Το απόγευμα φτάνουν στο ΚΥΤ οι επιζώντες άλλων ναυαγίων, πουθενά οι δικοί του. Το επόμενο πρωί ξαναστέλνει απεγνωσμένο μήνυμα, χωρίς απάντηση.

Οι επιζώντες

Οι τρεις επιζώντες κατάφεραν να ζήσουν ακριβώς επειδή κατάφεραν να βγουν στη στεριά στο Αγαθονήσι λίγο πριν βραδιάσει η Παρασκευή.

Είχαν δει τους δικούς τους να βυθίζονται ένας ένας για πάντα στο νερό, χωρίς βοήθεια, εξαντλημένοι από την κούραση και την υποθερμία.

Η Αφγανή μητέρα θυμάται τα τελευταία λόγια του μικρότερου αγοριού της: «Μαμά, δεν μπορώ άλλο, σκότωσέ με».

Οι τρεις επιζώντες είχαν πιαστεί με το ένα χέρι, κρατώντας με το άλλο τα νεκρά παιδιά τους. Οταν βγήκαν στη στεριά, αφού τα ανέβασαν στα βράχια, αποκοιμήθηκαν εξαντλημένοι.

Αφού βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου, το Λιμενικό ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση, αλλά ήταν αργά.

Ο Ντάραμπ συνέχισε να αγνοεί την τύχη των δικών του μέχρι αργά το Σάββατο. Το απόγευμα δέχτηκε τηλεφώνημα στο οποίο του ζήτησαν να στείλει στο Λιμενικό φωτογραφίες των δικών του. Κανείς δεν τον ενημερώνει.

Υποψιασμένος τρέχει στο νοσοκομείο, μια νοσοκόμα του λέει να ανέβει στον τρίτο όροφο. Ανοιξε την πόρτα, είδε από το άνοιγμα τη θεία του και κατέρρευσε.

«Ούτε εμείς ούτε οι Τούρκοι εντοπίσαμε λέμβο σε κίνδυνο»

Σκάφος του Λιμενικού μεταφέρει νεκρά σώματα που περισυνέλεξε από τη θάλασσα στο λιμάνι του Πυθαγορείου...
EUROKINISSI/D.S.T. MEDIA

Το Αρχηγείο του Λιμενικού έχει ήδη από την Τετάρτη δώσει απαντήσεις στις καταγγελίες των τριών επιζώντων προσφύγων και του συγγενή τους, σύμφωνα με τις οποίες στις 16/3/2018 (Παρασκευή) το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης δέχτηκε πληροφορία μέσω της γραμμής κινδύνου 112 και ΜΚΟ για ύπαρξη λέμβου πιθανά σε δυσχερή θέση κοντά στο Αγαθονήσι.

Αμεσα κινητοποιήθηκαν τρία περιπολικά σκάφη και η τοπική Λιμενική Αρχή. Διαπιστώθηκε η αποβίβαση στο Αγαθονήσι προσφύγων που επέβαιναν σε δύο βάρκες.

Ακολούθησε εκτεταμένη έρευνα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παρά το γεγονός ότι οι πρόσφυγες που είχαν αποβιβαστεί δήλωσαν πως δεν αγνοείται κανείς, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από 4 ώρες, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές.

Στο μεταξύ ενημερώθηκε το αντίστοιχο Κέντρο Ερευνας της Τουρκίας, το οποίο ανέφερε ότι μετά από έρευνες που έκανε στην περιοχή ευθύνης του δεν βρέθηκε λέμβος σε κίνδυνο.

Για την υπόθεση διενεργείται ήδη προανάκριση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω. Χθες έγινε γνωστό από το γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σάμο στις 25/3/2018 πραγματοποιήθηκε συνάντησή του με τους τρεις επιζώντες από το ναυάγιο του Αγαθονησίου που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο του νησιού, οι οποίοι μετέφεραν στον υπουργό προβληματισμούς σχετικά με τη διαδικασία διάσωσής τους από το Λιμενικό.

Το αίτημά τους να προχωρήσει σε έρευνα έγινε αποδεκτό και στη συνέχεια δόθηκε εντολή από τον Π. Κουρουμπλή για περαιτέρω διερεύνηση στην αρμόδια Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η συνάντηση του Π. Κουρουμπλή με τους επιζώντες πρόσφυγες του ναυαγίου έγινε την Κυριακή, αμέσως μετά την επίσκεψή του στους Αρκιούς, οι διαπιστευμένοι όμως συντάκτες του υπουργείου ενημερώθηκαν επίσημα μόλις χθες, ημέρα Πέμπτη.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

2.128

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση