Το πλουσιότερο 1% θα κατέχει τα 2/3 του παγκόσμιου πλούτου μέχρι το 2030

Το πλουσιότερο 1% θα κατέχει τα 2/3 του παγκόσμιου πλούτου μέχρι το 2030

1Και αν δουλέψεις αρκετά σκληρά, μπορεί μια μέρα να είναι και το αφεντικό σου ένας από αυτούς

Σύμφωνα με έρευνα της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού, θα ελέγχει τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πλούτου μέχρι το 2030.

 

Συγκεκριμένα, μέχρι το 2030, το 1% αναμένεται να ελέγχει το 64% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ ακόμα και αν η συσσώρευση αυτή επιβραδυνθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, πάλι θα ελέγχει περισσότερο από το μισό παγκόσμιο πλούτο. Από το 2008, από τη χρονιά δηλαδή που τα σημάδια της οικονομικής κρίσης έγιναν ορατά, ο πλούτος του 1% αυξάνεται με ρυθμό 6% κάθε χρόνο, ποσοστό που μέχρι το 2030 θα μεταφράζεται σε 305 τρισεκατομμύρια δολάρια, από τα 140 τρισεκατομμύρια δολάρια που ελέγχει σήμερα.

Αναλυτές επισημαίνουν πως η συγκέντρωση του πλούτου σε ολοένα και λιγότερους, οφείλεται στην εισοδηματική ανισότητα, στην αυξανόμενη ικανότητα αποταμίευσης των πλουσιότερων ανθρώπων και στη συγκέντρωση ολοένα και περισσότερων περιουσιακών στοιχείων, μέσα από επενδύσεις σε μετοχές και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

“Αν δεν ξαναγράψουμε τους κανόνες λειτουργίας της οικονομίας μας, τότε το μέλλον θα είναι σίγουρα γεμάτο ανισότητες”, σχολίασε ο Liam Byrne, ο οποίος ζήτησε της διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας.

Στα συμπεράσματά της, η έρευνα προειδοποιεί πως η συνεχιζόμενη συγκέντρωση πλούτου σε όλο και λιγότερους, θα τροφοδοτήσει τη δυσπιστία και την οργή στο υπόλοιπο 99% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 34% των Βρετανών ψηφοφόρων πιστεύουν πως περισσότερη εξουσία μέχρι το 2030 θα έχουν οι πλούσιοι ενώ το 28% είναι αυτό που πιστεύει πως η εξουσία θα παραμείνει στα χέρια των εκάστοτε κυβερνήσεων. Ακόμη το 41% των ερωτηθέντων πιστεύει πως αποτέλεσμα της οικονομικής ανισότητας θα είναι η αυξημένη διαφθορά, ενώ το 43% θεωρεί πως οι πλούσιοι απολαμβάνουν μεγαλύτερης επιρροής στις κυβερνητικές πολιτικές.

Πηγή: https://spasmenoparathyro.me

166

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση