Το βίντεο της ντροπής και της οργής: Ισραηλινός στρατιώτης πυροβολεί εν ψυχρώ άοπλο Παλαιστίνιο εν μέσω πανηγυρισμών από συναδέλφους του

Το βίντεο της ντροπής και της οργής: Ισραηλινός στρατιώτης πυροβολεί εν ψυχρώ άοπλο Παλαιστίνιο εν μέσω πανηγυρισμών από συναδέλφους του

1Σάλος έχει προκληθεί από τη δημοσίευση βίντεο που φέρεται να καταγράφει Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή να πυροβολεί εν ψυχρώ άοπλο Παλαιστίνιο στα σύνορα με τη Λωρία της Γάζας. «Διεξάγεται έρευνα» δηλώνει ο στρατός του Ισραήλ, καταδίκη από οργανώσεις, οργή στην Παλαιστίνη.

Το βίντεο έπαιξε σε όλα τα μεγάλα ενημερωτικά μέσα του Ισραήλ τη Δευτέρα και προκάλεσε μεγάλη αναταραχή, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Στις κινητοποιήσεις έχουν αντιδράσει βίαια οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις και μέχρι χθες 32 Παλαιστίνιοι είχαν χάσει τη ζωή τους με τον αριθμό των τραυματιών να υπολογίζεται κοντά στις 3.000.

Οι διαδηλώσεις των Παλαιστίνιων θα κορυφωθούν τη 15η Μαΐου, μία ημέρα μετά την 70ή επέτειο από την ανακήρυξη της ίδρυσης του Κράτους του Ισραήλ, ή για τους Παλαιστίνιους τη Νάκμπα (την «καταστροφή»).

Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη το πότε τραβήχτηκε το βίντεο με τον Ισραηλινό στρατό να σημειώνει ότι το περιστατικό έχει συμβεί «πριν από μήνες» και να επισημαίνει ότι διεξάγεται έρευνα για το συμβάν.

Η ισραηλινή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem καταδίκασε μέσω Twitter «τις παράνομες διαταγές σε στρατιώτες να πυροβολούν εναντίον ανθρώπων που δεν αποτελούν κίνδυνο για κανέναν».

Ο ισραηλινός άραβας βουλευτής Αϊμάν Οντέ καταδίκασε τις ενέργειες που καταγράφονται στο επίμαχο βίντεο. «Ο στρατιώτης που πυροβόλησε ενώ μαγνητοσκοπούσε πρέπει να προσαχθεί σε δίκη, αλλά αυτός που τον διέταξε να πυροβολήσει είναι ο αληθινός κίνδυνος», τόνισε.

Το βίντεο φέρεται να έχει τραβηχτεί μέσα από κιάλια και δείχνει έναν Παλαιστίνιο να περιφέρεται στην άλλη πλευρά του φράχτη στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο επικεφαλής λέει στον ελεύθερο σκοπευτή «Μόλις σταματήσει τον ρίχνεις κάτω. Έχεις οπλίσει;» με τον ένοπλο να απαντά πως δεν έχει καθαρό στόχο γιατί παρεμβάλλεται ο φράχτης.

Ένας άλλος, πιθανόν αυτός που κινηματογραφεί, φωνάζει και άλλους στρατιώτες να δουν τη σκηνή.

Σε κάποια στιγμή ο σκοπευτής πυροβολεί και φαίνεται να πετυχαίνει τον Παλαιστίνιο στο κεφάλι.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι πανηγυρίζουν για τη βολή και να αναφωνούν ότι το βίντεο είναι «θρυλικό».

Καταγράφονται, ακόμη, Παλαιστίνιοι από την άλλη πλευρά των συνόρων οι οποίοι σπεύδουν να βοηθήσουν και να μεταφέρουν το θύμα.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο άνθρωπος που δέχθηκε τη σφαίρα έχασε τη ζωή του ή επέζησε από την δολοφονική απόπειρα, ενώ δεν έχει υπάρξει και επίσημη τοποθέτηση για την αυθεντικότητά του.

Δείτε το ντροπιαστικό βίντεο στην ιστοσελίδα των Times of Israel.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

731

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση