Μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση για ελευθεροτυπία στην Ουγγαρία

Μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση για ελευθεροτυπία στην Ουγγαρία

Screen Shot 2018-04-22 at 10.41.43 AMΑπό τη χθεσινή κινητοποίηση | Zsolt Szigetvary/MTI via AP

 

Ο αντιπολιτευόμενος αγώνας στην Ουγγαρία εκτός από το αίτημα νέων και δίκαιων εκλογών επικεντρώνεται σε αυτό της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη χώρα.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν για δεύτερο συνεχόμενο Σάββατο χθες στους δρόμους της Βουδαπέστης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εκστρατεία εναντίον μέσων και πολιτικών ομάδων της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν.

Στην πορεία βρέθηκαν οπαδοί από όλο το πολιτικό φάσμα της αντιπολίτευσης με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαμαρτυρία της τελευταίας περιόδου με τη συμμετοχή πάνω από 100.000 ανθρώπων.

Ο μισαλλόδοξος εθνικιστής Ορμπάν εξελέγη στις 8 Απριλίου για τρίτη θητεία προανήγγειλε ότι το κόμμα του Fidesz θα ψηφίσει το «Στοπ Σόρος», ένα πακέτο νέων νόμων εναντίον του δισεκατομμυριούχου κερδοσκόπου και «φιλάνθρωπου», ώστε να περιοριστεί σημαντικά το έργο των μη κυβερνητικών ομάδων που βοηθούν τους πρόσφυγες.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, που βάσισε την εκστρατεία επανεκλογής του σχεδόν αποκλειστικά στη ρητορική κατά της μετανάστευσης, υποστηρίζει ότι οι ΜΚΟ «εργάζονται ενάντια στα συμφέροντα της Ουγγαρίας» και δεν έχουν δικαίωμα να δοκιμάσουν να επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις.

Zsolt Szigetvary/MTI via AP

Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων σημειώνουν ότι τα φιλοκυβερνητικά κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και ένας αυξανόμενος αριθμός ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης υπέρ του Fidesz επηρέασαν την έκβαση των εκλογών.

«Πρέπει να σταματήσουμε τον κατακλυσμό των ψεμάτων που προέρχονται από την κρατική τηλεόραση», δήλωσε ένας από τους διοργανωτές. «Πρέπει να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος φορέας ο οποίος να επιβλέπει τη λειτουργία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης … που δεν πρέπει να βοηθούν τις πολιτικές εκστρατείες».

Ένας σπουδαστής τόνισε την ποικιλομορφία του πλήθους, που συμπεριλάμβανε αριστερούς, περιβαλλοντολόγους, ανεξάρτητους, αλλά και εθνικιστές, και την ανάγκη για απαλλαγή από τη δαιμονοποίηση των μεταναστών από τον Ορμπάν.

«Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία δεν συμφωνούμε» δήλωσε ο ίδιος για να συμπληρώσει ότι «μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι θα θέλαμε να είμαστε οι πολίτες μιας ήρεμης, δημοκρατικής και αναπτυσσόμενης χώρας, απαλλαγμένης από διαφθορά».

Ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Πίτερ Μάρκι, ο οποίος πρόσφατα εκλέχθηκε δήμαρχος σε πόλη που ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα, δήλωσε ότι η διαδήλωση έδειξε ότι «υπάρχει ελπίδα… ότι δεν είμαστε μόνοι» κατά της κυβέρνησης.

«Αυτό το καθεστώς συγκροτείται μόνο από φόβο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «αν από αύριο κανείς δεν φοβάται, αύριο αυτό το καθεστώς θα αποτύχει».

Zsolt Szigetvary/MTI via AP
79

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση