1η Μάη 2018: Όχι στον πόλεμο, τη φτώχεια, το φασισμό και το ρατσισμό

1η Μάη 2018: Όχι στον πόλεμο, τη φτώχεια, το φασισμό και το ρατσισμό

1Προσυγκέντρωση του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» : 10.30 π.μ. Σταδίου και Σανταρόζα (Σταδίου 46)

H 1η Μάη καθιερώθηκε ως παγκόσμια μέρα διεκδίκησης της εργατικής τάξης απέναντι στους εργοδότες πριν 129 χρόνια (1889), με αφορμή την μεγάλη πρωτομαγιάτικη απεργία για το 8ωρο στο Σικάγο των ΗΠΑ το 1886. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, οι καπιταλιστές πασχίζουν να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους επιδεινώνοντας τη ζωή της εργατικής τάξης. Εκμεταλλευόμενοι την ανεπαρκή οργάνωση και την χαμηλή αυτοπεποίθηση των εργαζομένων, την κινηματική ύφεση, τις ανεπάρκειες της Αριστεράς, επιτίθενται στις κοινωνικές κατακτήσεις και δικαιώματα που κερδήθηκαν στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα. Στην Ελλάδα , μετά από 8 χρόνια μνημονίων, το ποσοστό φτώχειας ξεπερνά το 50% του πληθυσμού και η πραγματική ανεργία το 27%, οι μισθοί τείνουν να «κανονικοποιηθούν» στα 300 -600 ευρώ, και οι συντάξεις ετοιμάζονται να περάσουν από νέο τσεκούρι. Η απογοήτευση από την σοσιαλφιλελεύθερη και φιλοϊμπεριαλιστική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα, βαραίνει ακόμα αρνητικά πάνω στη διάθεση αντίστασης.

Οχι στον πόλεμο, καμία ελληνική συμμετοχή

Από το 1886 μέχρι σήμερα, ο καπιταλισμός έχει κεράσει την ανθρωπότητα ήδη δυο παγκοσμίους πολέμους και βαδίζει προς τον τρίτο, με μια σειρά χώρες να διαθέτουν πλέον και πυρηνικό οπλοστάσιο. Ο ιμπεριαλισμός ζει και βασιλεύει , οδηγώντας σε ερείπια και θανάτους εκατομμυρίων στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Υεμένη, την Παλαιστίνη κι αλλού. Εσχάτως ο ανταγωνισμός ΕΕ-ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας και μιας σειράς μικρότερων δυνάμεων έχει δείξει ήδη τις «απελευθερωτικές του» συνέπειες στη Συρία , μετατρέποντας πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας σε πρόσφυγες. Η μάχη για τις σφαίρες επιρροής μεταξύ «Δύσης» , «Ανατολής» και των εμπλεκόμενων χωρών έχουν μετατρέψει την Μέση Ανατολή σε νεκροταφείο και την Ανατολική Μεσόγειο σε μπαρουταποθήκη . Το 2011 οι περισσότεροι αραβικοί λαοί εξεγέρθηκαν δίκαια ενάντια στους δικούς τους τυράννους, με αιτήματα που αφορούσαν το βιοτικό τους επίπεδο και τη δημοκρατία. Οι εξεγέρσεις ηττήθηκαν, μέσα από την επέμβαση μεγάλων και μικρότερων στρατιωτικών δυνάμεων , των ντόπιων καθεστώτων και των τζιχαντιστών-φοναμενταλιστών.

Η αμερικανική-δυτική επέμβαση δεν έχει καμία βάση νομιμοποίησης. Οι «απελευθερωτικές», «αντιτυραννικές» και «αντιτρομοκρατικές» κραυγές ΗΠΑ, Ρωσίας και λοιπών προθύμων αφορούν πολυεθνικά συμφέροντα, αγωγούς και πετρέλαια , δίψα για τον γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής . Η μόνη σωτηρία για τους λαούς της Μέσης Ανατολής είναι να ενωθούν και να εξεγερθούν σπάζοντας τις τεχνητές διαιρέσεις (σουνίτες σιίτες, κούρδοι),ενάντια σε όλους τους τυράννους και αυτόκλητους «προστάτες». Με απαραίτητη την αλληλεγγύη και τον ξεσηκωμό των εργαζομένων τάξεων στη Δύση, να μπλοκάρουμε τους εξοπλισμούς και την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, για να ανατρέψουμε τις επιθέσεις των καπιταλιστών στις δικές μας χώρες. Οι κυβερνήσεις Σαμαρά και Τσίπρα παρείχαν και παρέχουν στήριξη στον βρώμικο πόλεμο για τα πετρέλαια, παραχωρώντας το Αιγαίο, τον εναέριο χώρο, τα στρατόπεδα και τη βάση της Σούδας στο ΝΑΤΟ.

Έλληνες και Τούρκοι εργάτες ενώμενοι – Στην ίδια μας τη χώρα είναι ο εχθρός

Όμως, η ελληνική κυβέρνηση συνεισφέρει και αλλιώς στην ανάφλεξη της Ανατολικής Μεσογείου. Προχωρά σε νέες εξοπλιστικές δαπάνες δισεκατομμυρίων την ώρα ο λαός στενάζει από τα Μνημόνια. Διεκδικεί ίδρυση νέων ή επέκταση παλιών νατοϊκών βάσεων. Στηρίζει στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ. Έχει εξαπολύσει ένα αντιτουρκικό εθνικιστικό ντελίριο με άξιο παρτενέρ από την άλλη πλευρά τον Ερντογάν,αυξάνοντας τις πιθανότητες σύρραξης από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, με έπαθλο τα κοιτάσματα και τους αγωγούς της Μεσογείου. Τα ΜΜΕ διογκώνουν την τουρκική επιθετικότητα, αλλά αποσιωπούν την αντίστοιχη ελληνική. Όπως ότι οι ελληνικές αρχές από το καλοκαίρι του 2017 έχουν ανοίξει πυρ τρεις φορές απέναντι σε τουρκικά πλοία και ελικόπτερα.Ή ότι όλων των τελευταίων ελληνοτουρκικών επεισοδίων προηγούνται συνήθως προκλητικές δηλώσεις ελλήνων υπουργών (Καμμένος, Κοτζιάς κ.α.) και προβοκατόρικες, χωρίς νόημα, «επισκέψεις» τους σε διάφορα βράχια του Αιγαίου που αμφισβητεί η Τουρκία. Και τα δυο κράτη ρίχνουν λάδι σε μια επικίνδυνη φωτιά, διεκδικώντας μεγαλύτερες σφαίρες κυριαρχίας (χωρικά ύδατα, ΑΟΖ). Ο μόνος πόλεμος που έχουμε να στηρίξουμε εμείς, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα, είναι αυτός ενάντια στα Μνημόνια, το ρατσισμό, τον εθνικισμό και τον μιλιταρισμό, που προπαγανδίζουν τα ΜΜΕ και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα. Για να εξασφαλίσουμε πάση θυσία την ειρήνη, και την αποτροπή ενός νέου μακελειού που θα πληρώσουν οι λαοί για τα συμφέροντα των δυναστών και των εκμεταλλευτών τους. Σύμμαχοί μας είναι οι Τούρκοι εργάτες και φτωχοί, η Τουρκική κοινωνική και πολιτική αριστερά που αντιστέκεται στον Ερντογάν. Εχθρός μας οι Λάτσηδες και οι Βαρδινογιάννηδες, η Κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου, το ΣΚΑΪ και κάθε πολεμοκάπηλος τουρκοφάγος.

Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες, εργάτες ενωμένοι.

Το μήνυμα της 1ης Μάη είναι ότι η εργατική τάξη διαπερνά τα σύνορα, είναι διεθνής. Η ίδια η εργατική τάξη του Σικάγο και των ΗΠΑ πριν από 130 χρόνια απαρτιζόταν σε μεγάλο βαθμό από μετανάστες εργάτες πλειάδας εθνικοτήτων. 130 χρόνια μετά, οι μετανάστες εργάτες αντιμετωπίζονται από τις δυτικές κυβερνήσεις σαν μιάσματα που θέλουν να μας κλέψουν τις δουλειές, τα σπίτια, τις γυναίκες, τον πολιτισμό. Ελλάδα-ΕΕ-Τουρκία κρατάνε σφραγισμένα τα σύνορα, τους φυλακίζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους αρνούνται φιλοξενία και χορήγηση ασύλου, τους αρνούνται να συνεχίσουν το ταξίδι στη χώρα του προορισμού που επιλέγουν (διαλύοντας έτσι και χιλιάδες οικογένειες), τους πνίγουν μαζικά στη Μεσόγειο στα πλαίσια της νόμιμης «αποτροπής», τους επαναπροωθούν στην Τουρκία, τους απελαύνουν στις χώρες καταγωγής τους. Ο ρατσισμός επιστρατεύεται για να διαιρέσει την εργατική τάξη, αλλά εμείς δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα: Έλληνες και «ξένοι» είμαστε φτωχοί, έχουμε κοινά προβλήματα, κοινούς εχθρούς και κοινό συμφέρον να παλέψουμε μαζί για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, πόλεμο και ξεριζωμό. Πολύ περισσότερο που η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο της Μ.Ανατολής, είναι καθήκον μας εδώ να διεκδικήσουμε να κλείσουν τα στρατόπεδα, να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες, να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες, να ανοίξουν τα σύνορα από την Ανατολή και προς τη Δύση.

Να τσακίσουμε τη φασιστική απειλή

Η προχθεσινή επίθεση φασιστών και αστυνομίας σε πρόσφυγες στη Μυτιλήνη οδήγησε σε σύλληψη και δικαστική δίωξη προσφύγων και αλληλέγγυων, με την κατηγορία για παράνομη κατάληψη πλατείας. Οι χρυσαβγίτες και οι συνοδοιπόροι τους το τελευταίο τρίμηνο κλιμακώνουν τις φασιστικές επιθέσεις, έχοντας διευκολυνθεί από την εθνικιστική ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΜΜΕ, τα εθνικιστικά συλαλλητήρια για τη Μακεδονία και την αντιτουρκική υστερία. Αυτή η ατζέντα ανοίγει το δρόμο για την (ακόμα πιο) δεξιά μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού, και για νέα ακροδεξιά μορφώματα τύπου «σοβαρής Χρυσής Αυγής», που θα τροφοδοτήσουν ακόμα περισσότερο τα φασιστικά μαχαίρια. Ενώ νέα στοιχεία προκύπτουν συνεχώς που αποδεικνύουν το ποιόν της δολοφονικής συμμορίας, η ΧΑ απολαμβάνει την ασυλία αστυνιμικών, δικαστών , Βουλής, ΜΜΕ και κυβέρνησης (όπως δείχνουν κατά καιρούς οι κοινές εμφανίσεις εκπροσώπων τους). Τρία χρόνια έχουν κλείσει από τη δίκη τους για τη δολοφονία του Π.Φύσσα, ενώ εξακολουθούν να συλλαμβάνονται και να φυλακίζονται αγωνιστές του κινήματος και της Αριστεράς. Καθώς οι φασίστες διαχρονικά αποτελούν τους μπράβους και τους ρουφιάνους της άρχουσας τάξης και του κράτους απέναντι στο κίνημα και την Αριστερά, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να ποντάρουμε στη αστική δημοκρατία και «θεσμούς». Ο φασιστικός κίνδυνος είναι θανάσιμος για τα συμφέροντα ντόπιων και μεταναστών και πρέπει να τσακιστεί στους δρόμους, με μαζική κινητοποίηση και σπάζοντας την τρομοκρατία που προσπαθούν να επιβάλλουν οι νεοναζί.

Για όλους αυτούς τους λόγους, διαδηλώνουμε στην Πρωτομαγιά:

  • Όχι στις επεμβάσεις στη Συρία, καμία ελληνική διευκόλυνση/συμμετοχή. Να κλείσουν όλες οι νατοϊκές βάσεις. Έξω οι στόλοι του ΝΑΤΟ από τη Μεσόγειο.
  • Όχι στις εξορύξεις και τους αγωγούς. Έλληνες και Τούρκοι εργάτες ενωμένοι. Εχθρός μας είναι το ελληνικό κεφάλαιο και ο ελληνικός εθνικισμός.
  • Ανοιχτά σύνορα, άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες, κατάργηση της συμφωνίας Τουρκίας-Ελλάδας-ΕΕ
  • Κάτω τα μνημόνια και η φτώχεια – Λεφτά για κοινωνικές δαπάνες και δουλειές, όχι για εξοπλισμούς και στρατόπεδα συγκέντρωσης.

    Kίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

358

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση