Εκδήλωση – κόσμημα των Ρομά στην Κρήτη

Εκδήλωση – κόσμημα των Ρομά στην Κρήτη

Τη δημιουργία Περιφερειακής Ομοσπονδίας Σωματείων Ρομά στην Κρήτη ανακοίνωσαν στο Ηράκλειο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας Ρομά, σε μια καταπληκτική εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας, οι εκπρόσωποι των Τσιγγάνων για να διεκδικήσουν τα σημαντικά αιτήματά τους, όπως το στεγαστικό το οποίο εκκρεμεί εδώ και χρόνια.

Η άρτια παρέμβαση των Τσιγγάνων στον δημόσιο χώρο δημιούργησε θετική αίσθηση στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, όπως του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίοι έχουν καθήκον να σκύψουν πάνω στα κοινωνικά τους προβλήματα, να τα επιλύσουν και να σπάσει το απόστημα του ρατσισμού και του κοινωνικού τους αποκλεισμού.

Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ που έχει δημιουργήσει για τους Τσιγγάνους της Νέας Αλικαρνασσού η εικαστικός Ευαγγελία Γούτα με τίτλο «Ο,τι λες για μένα», το οποίο κατέδειξε τα προβλήματα αλλά και τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν κάνει οι Τσιγγάνοι για την αναβάθμιση της ζωής τους, ευαισθητοποιώντας τον κόσμο στο πρόβλημα των συνανθρώπων μας.

 

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά στο Ηράκλειο

Σε περισσότερα από πεντακόσια άτομα που παρακολούθησαν την εκδήλωση ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Βασίλης Πάντζιος, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Στέλνουμε από το Ηράκλειο της Κρήτης ένα ηχηρό μήνυμα κατά των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, κατά των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων που καταδικάζουν στο περιθώριο την ευάλωτη κοινωνική ομάδα των Ρομά. Στέλνουμε μήνυμα ενότητας και αξιοπρέπειας, διεκδίκησης και αγωνιστικού φρονήματος». Αναφερόμενος στο έργο που έχει πραγματοποιήσει ο φορέας της Συνομοσπονδίας και στις ευοίωνες προοπτικές που δημιουργούνται για το μέλλον των Τσιγγάνων, ο κ. Πάντζιος είπε: «Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, στους 16 μήνες λειτουργίας της, έχει καταφέρει μεγάλη πρόοδο σε όλους τους τομείς με τους οποίους ασχολήθηκε. Σε έναν χώρο κατακερματισμένο και διασπασμένο, καταφέραμε να ενώσουμε τις φωνές μας και μέσα από συμμετοχικές και δημοκρατικές διαδικασίες να δώσουμε σάρκα και οστά στην ενιαία εκπροσώπηση των Ελλήνων Ρομά. Οι προσπάθειές μας αυτές, πρωτοφανείς στα 100 και πλέον χρόνια συνδικαλιστικής διαδρομής των Ελλήνων Ρομά, αποτελούν μια ζωτικής σημασίας εξέλιξη στον αγώνα μας για μια κοινωνική δικαίωση, για έμπρακτη αναγνώριση των δικαιωμάτων μας, για βελτίωση του επιπέδου ζωής μας και για τη σταδιακή ένταξη και ενσωμάτωσή μας στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία».

Μετά την ομιλία το ενδεκαμελές τσιγγάνικο συγκρότημα SAM ROMA έπαιξε παραδοσιακά και σύγχρονα τσιγγάνικα τραγούδια, μια απίστευτη πανδαισία χρωμάτων απλώθηκε στην πλατεία Ελευθερίας από τις Τσιγγάνες και τον χορευτικό τους οίστρο.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

181

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση