Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής αναγνωρίζει το δικαίωμα στη μεταβολή των εγγράφων των τρανς ανθρώπων δίχως στείρωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής αναγνωρίζει το δικαίωμα στη μεταβολή των εγγράφων των τρανς ανθρώπων δίχως στείρωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής αποφάσισε την Τετάρτη ότι ένα τρανς άτομο μπορεί να αλλάξει το καταχωρημένο όνομα και φύλο του χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Το Associated Press ανέφερε ότι η απόφαση ανατρέπει μια απόφαση από ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο στην πρωτεύουσα της χώρας του Σαντιάγκο.

Ο Andrés Rivera, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων, χαιρέτησε την απόφαση της Τετάρτης: «Είναι ένα μήνυμα σεβασμού και εξέλιξης», δήλωσε στην Washington Blade.

Ο κ. Rolando Jiménez, πρόεδρος του Κινήματος για την Ομοφυλοφιλική Ενσωμάτωση και Απελευθέρωση, ομάδα υποστήριξης των LGBTI της Χιλής, περιέγραψε την απόφαση ως «ορόσημο».

«Αν και υπάρχουν ήδη δικαστικές αποφάσεις που έχουν καταστήσει δυνατή την διόρθωση πιστοποιητικού γέννησης χωρίς την απαίτηση χειρουργικής επέμβασης, είναι η πρώτη απόφαση όπου το Ανώτατο Δικαστήριο υποστηρίζει αυτή την αρχή», ανέφερε σε δελτίο τύπου. «Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι από τώρα και στο εξής όλα τα δικαστήρια πρέπει να επιτρέπουν την νομική αλλαγή ονόματος και φύλου χωρίς χειρουργική επέμβαση».

Το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του ως υπόβαθρο ενός νομοσχεδίου στο Κογκρέσο της Χιλής το οποίο θα επιτρέπει στους τρανς ανθρώπους να μεταβάλουν νόμιμα το όνομα και το φύλο τους χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Ο Πρόεδρος Sebastián Piñera, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο, υποστηρίζει το νομοσχέδιο. Η Daniela Vega, μια τρανς ηθοποιός που πρωταγωνιστεί στην ταινία «Μια φανταστική γυναίκα», μια χιλιανή ταινία που κέρδισε φέτος το Όσκαρ για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία, προέτρεψε επίσης τους νομοθέτες να περάσουν το μέτρο.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτή την απόφαση, ιδιαίτερα επειδή συμβαδίζει με το νομοσχέδιο της ταυτότητας φύλου», δήλωσε ο Juan Enrique Pi, εκτελεστικός πρόεδρος του Fundación Iguales, άλλη ομάδα υποστήριξης των LGBTI , είπε στην Bladeτην Τετάρτη. «Ελπίζουμε ότι το Κογκρέσο σύντομα».

Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε τον Ιανουάριο μια απόφαση ορόσημο που αναγνωρίζει τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων και του γάμου του ιδίου φύλου στην αμερικανική ήπειρο.

Η απόφαση είναι νομικά δεσμευτική για την Χιλή και 19 άλλες χώρες που αναγνωρίζουν την Αμερικανική Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την οποία επιβάλλει το δικαστήριο. Η κυβέρνηση Piñera δεν έχει πει εάν θα εφαρμόσει την απόφαση.

Τα ζευγάρια του ιδίου φύλου μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης στη Χιλή από το 2015. Ωστόσο, ο Piñera αντιτίθεται στο δικαίωμα γάμου για τα ζευγάρια του ιδίου φύλου, αλλά η πλειοψηφία του Κογκρέσου της χώρας υποστηρίζει τώρα αυτό το ζήτημα.

Το Κίνημα για την Ομοφυλοφιλική Ενσωμάτωση και Απελευθέρωση, το 2012 κατέθεσε αγωγή με την Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υποστήριξη τριών ζευγαριών του ιδίου φύλου που ζητούν δικαιώματα γάμου στη Χιλή.

Η Χιλή το 2015 σε μια συμφωνία που κατέληξε με την οργάνωση έθεσε επίσημα την αντίθεσή της στα δικαιώματα γάμου για τα ζευγάρια του ιδίου φύλου. Η κυβέρνηση Piñera στις 17 Μαΐου – Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας – ανακοίνωσε ότι θα τιμήσει μια συμφωνία που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δέσμευση να επεκτείνει τα δικαιώματα γάμου και παιδοθεσίας στα ζευγάρια του ιδίου φύλου.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από  Washighton Blade

 

88

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση