Nαι στην ειρήνη – όχι στον πόλεμο!

Nαι στην ειρήνη – όχι στον πόλεμο!

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Κοινός αγώνας ντόπιων – µεταναστών – προσφύγων

Αλληλεγγύη και διεκδίκηση για καλύτερη ζωή για όλους

 

Ζούµε σε µια εποχή άµεσα συνδεδεµένη και επηρεασµένη από τα µέσα ενηµέρωσης. Όµως τα περισσότερα από αυτά είναι φερέφωνα των κυβερνήσεων και εξυπηρετούν τα ίδια συµφέροντα. Όπως εχουµε διαπιστώσει, το τελευταίο διάστηµα, τα µέσα ενηµέρωσης έχουν ρίξει όλα τους τα φώτα σε υποτιθέµενα εθνικά ζητήµατα αφήνοντας να αιωρείται ακοµα και η ιδέα του πολεµου.

  Ένα ζήτηµα που βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας είναι το «Μακεδονικό». Μια εικονική στην ουσία αντιπαράθεση ανάµεσα στην Ελλάδα και την ΠΓ∆Μ για την ονοµασία που διεκδικεί η ΠΓ∆Μ. Το συγκεκριµένο ζήτηµα µε τον τρόπο που παρουσιάζεται φαίνεται σαν να µας «κλέβουν»κατι που µας ανηκει και αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες σε βάρος του ελληνικού λαού (πράγµα το οποίο είναι αναληθές). Με αυτόν τον τρόπο όµως αναπτύσσεται το αίσθηµα της Εθνικής υπερηφάνειας που οδηγεί σε εθνικιστικές τάσεις, συνεπώς και ρατσιστικό µίσος προς έναν άλλο λαο.

  Ένα δεύτερο ζήτηµα που έχει κατακλύσει τα δελτία ειδήσεων είναι το «ελληνοτουρκικό». Παρουσιάζοντας τη µισή αλήθεια, µας αφήνουν να δούµε τις ιµπεριαλιστικές επεµβάσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα χωρίς όµως να µας δίνουν παράλληλα πρόσβαση στο να δούµε τι κινήσεις διαπράττει η Ελλάδα. Καταδικάζουν τις επιθέσεις της Τουρκίας στην Συρία αλλά κανείς δεν µιλάει για τη συµµετοχή της Ελλάδας στους βοµβαρδισµούς µέσω των αµερικανικών βάσεων στη Σούδα. Με αυτόν τον τρόπο ελλιπούς ενηµέρωσης δηµιουργείται προκατάληψη απέναντι στον τουρκικό λαό και καλλιεργείται η ισλαµοφοβία. Μάλιστα για το ελληνοτουρκικό ζήτηµα, ανώτεροι αξιωµατικοί του στρατού, το υπουργείο Εθνικής Άµυνας και βέβαια η ακριδεξιά, υποστηρίζουν πως θα λυθεί µόνο µε πόλεµο και ο συγκεκριµένος θα είναι πόλεµος «τιµής».

  Η Ελλάδα ζει σε έναν υποτιθέµενο συναγερµό πολέµου. Κανείς όµως από αυτούς που αποζητούν τον πόλεµο δεν έχει υπολογίσει την πραγµατική του όψη. Ο πόλεµος έχει ζοφερές συνέπειες. Έχει φόβο, τρόµο και απελπισία. Έχει πείνα, κακουχίες και αρρώστιες. Το χειρότερο όµως είναι πως ο πόλεµος συνοδεύεται από τον θάνατο. Μαµάδες που µε λυγµούς αποχαιρετούν τα νεκρά παιδιά τους. Αδέρφια και φίλοι που ποτέ δεν θα ξαναβρεθούν ποτέ. Σύντροφοι που δεν θα ανταλλάξουν ξανά βλέµµατα. Παιδιά ορφανά που δεν θα µπορεσουν να αποζητησουν ξανά προστασία στον µπαµπά τους. Ακόµα και πόλεις ολόκληρες γκρεµισµένες που οι µόνοι κάτοικοι που έχουν αποµείνει είναι άψυχα σώµατα.

  ∆εν πρέπει να ξεχνάµε πως όλα τα παραπάνω ισχύουν για όλους ανεξαρτήτως σε ποια «πλευρά» βρίσκονται και ποια νίκησε ή ηττήθηκε. Γιατί ο ηττηµένος του πολέµου είναι πάντα ο λαός. Οι µόνοι κερδισµένοι στον πόλεµο, οικονοµικά και ηθικά, είναι οι κυβερνήσεις. Συνεπώς καταλαβαίνουµε πως ο εχθρός µας δεν ανήκει σε κάποια άλλη φυλή ή θρησκεία, ούτε κατάγεται από κάποια µακρινή χώρα. Ο εχθρός του λαού βρίσκεται µέσα στο κεφάλαιο και στις κυβερνήσεις που εξυπηρετούν τα καπιταλιστικά συµφέροντα.

  Μια βασική αρρώστια τής κοινωνίας µας είναι ο φασισµός και εργαλείο του ο ρατσισµός. Τρέφονται µε εθνικές αφηγήσεις, µίσος και πόλεµο. Ο µόνος τρόπος να γιατρέψουµε αυτή την κοινωνία είναι µε συλλογική προσπάθεια, απαντώντας και λύνοντας τα καθηµερινά προβλήµατα των απλών ανθρώπων µε αλληλεγγύη, διεκδίκηση και, εν τέλει, Επανάσταση!

 

Συµµετέχουµε στο 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ 29-30/6 – 1/7 στο Πάρκο Γουδή

Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» Καλλιθέας

161

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση