«Τι έχεις βάλει στη θέση του σταυρού μωρή καραπουστάρα;»

«Τι έχεις βάλει στη θέση του σταυρού μωρή καραπουστάρα;»

Με αφορμή την -επιτέλους- συμφωνία με την πΓΔΜ, η διάδοση ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας, έχει ξεπεράσει και τη φαντασία του πιο αρρωστημένου εθνικιστικού εγκεφάλου.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης

Και τι δεν έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Από τα 600 δισ. του Σώρρα, στα 200-400 δισ. που μας κόστισε η διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ και από το νανοβιονικό γιλέκο του Άδωνη, μέχρι τη «νεκρή» γυναίκα από χημικά στις Πρέσπες.

Η ζημιά που έχει γίνει είναι ανυπολόγιστη και δε φταίνε οι δυστυχισμένες υπάρξεις που αντί για εγκέφαλο έχουν κρατήρα μετά από έκρηξη ατομικής βόμβας. Άλλωστε μερικά από τα πιο διάσημα hoax (είδηση – απάτη) και Fake News είναι «δημιουργήματα» συστημικών ΜΜΕ και ιστοσελίδων. Των επαγγελματιών της προπαγάνδας.

Τι να πρωτοθυμηθούμε… Τα γραφήματα του ΣΚΑΙ; Τις φωτογραφίες με τις γιαγιάδες από ΑΤΜ στη Νότια Αφρική του MEGA; Την παραδοχή της Μαρίας Σπυράκη πως κρατούσε την είδηση για τη χρεοκοπία της χώρας κάτω απ’ το μαξιλάρι της;

Το «επίδομα χειρισμού σφραγίδας» για τους υπαλλήλους του Δημοσίου που έδωσε η Όλγα Γεροβασίλη; Τον Κατρούγκαλο που έπαιρνε μίζα 12% για επαναπρόσληψη υπαλλήλων στο δημόσιο; Τη μάνα της Νάντιας Βαλαβάνη που έβγαλε 200 χιλιάρικα στο εξωτερικό; Τους συριζαίους υπουργούς που σκορπούσαν το θάνατο με ταχύπλοα στην Αίγινα; Τον Τσίπρα που αγόρασε το σπίτι του σε πλειστηριασμό από επιχειρηματία που αυτοκτόνησε; Τον Άρη Πορτοσάλτε να μας ενημερώνει ότι «βοά ο τόπος» πως η Ηριάννα είναι στενή συγγενής Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ;

Χθες ακόμα, το ΒΗΜΑ δημοσίευσε αποκατάσταση της αλήθειας και συγνώμη στο Μάκη Μπαλαούρα για το προπαγανδιστικό ψέμα που είχε γραφτεί σχετικά με τη σύνταξή του.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως ο πρέδρος και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, έχουν διαδώσει μία από τις πιο διάσημες ψευδείς ειδήσεις όλων των εποχών. Τον αστυνομικό, θύμα των κουκουλοφόρων που αναβοσβήνει από το 2008. 

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το «Μακεδονικό», η κατάσταση έχει «ξεφύγει» και δεν περιορίζεται σε γραφικούς εθνικιστές. Τα fake news και οι ολοκληρωτικά κατασκευασμένες ειδήσεις θριαμβεύουν εις βάρος της πραγματικότητας και φυσικά της ενημέρωσης.  

Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας φέρεται πρόθυμο να πιστέψει ακόμα και την πιο χοντροκομμένη ψευδή είδηση και η αξιωματική αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση, περιμένοντας να δρέψει τους καρπούς της άγνοιας.

Το hoax, για παράδειγμα, για τη νεκρή γυναίκα από χημικά των ΜΑΤ στις Πρέσπες έκανε το γύρο του διαδικτύου σε χρόνο ρεκόρ. Tο ίδιο και το φωτοσοπαρισμένο «νέο» διαβατήριο των πολιτών της πΓΔΜ, «που το είχαν ήδη έτοιμο πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ«, όπως δημοσίευσε ακόμα και το newpost.gr.

Τα παραπάνω είναι μόνο λίγες από τις σταγόνες στον ωκεανό των κατασκευασμένων ειδήσεων που διακινούνται από ιστοσελίδες αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα, στην post-truth era. Μιας εποχής που ακόμα και στις πραγματικές ειδήσεις, μεγαλύτερη σημασία έχει ο τίτλος και όχι το περιεχόμενο.

ΥΓ. Η ιλαροτραγική κατάσταση ίσως φτάνει στο αποκορύφωμά της, με τη σύλληψη μερικών αρρωστημένων μυαλών πως ορισμένοι «ανθελληνικοί» κύκλοι, όπως ο ξεκαρδιστικός χαρακτήρας που έπαιζε ο Γιώργος Καπουτζίδης, στις «Σαββατογεννημένες» είχε αλλάξει το σταυρό στην Ελληνική σημαία, με τον… παγανιστικό απολλώνιο ήλιο.

Το οτι απλά επρόκειτο για τη σημαία της Ουρουγουάης από την οποία κατάγεται ο χαρακτήρας στη σειρά, είναι μια μικρή λεπτομέρεια που δε θα αφήσουμε να μας χαλάσει την εθνικιστική μαλακία που μας δέρνει.

Πηγή: http://www.koutipandoras.gr

5.069

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση