Πρώτη τελεσίδικη καταδίκη για Χρυσαυγίτες και “αγανακτισμένους” του Αγ. Παντελεήμονα

Πρώτη τελεσίδικη καταδίκη για Χρυσαυγίτες και “αγανακτισμένους” του Αγ. Παντελεήμονα

Το Ε Τριμελές Πλημμελειοδικείο, μετά από 3 συνεδριάσεις, καταδίκασε την Πέμπτη, 28/6, τους 3 από τους 5 κατηγορούμενους που είχαν παραπεμφθεί για την οργανωμένη επίθεση που δέχτηκε ο Αλ. Αλαβάνος , τα μέλη και οι υποψήφιοι του αυτοδιοικητικού συνδυασμού “Ελεύθερη Αττική”, την 22/10/2010, στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιοδείας τους. Οι κατηγορούμενοι, η γνωστή χρυσαυγίτισα, Θέμις Σκορδέλη, υποψήφια βουλευτής με την Χρυσή Αυγή στις βουλευτικές εκλογές του 2012 και υποψήφια δημοτική σύμβουλος της “Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα” το 2014, οι γνωστοί «αγανακτισμένοι κάτοικοι» , Α. Παπαδάκη, και Σπύρος Γιαννάτος, που πρωτοστατούσαν στις «κινητοποιήσεις» στην περιοχή, μαζί και ένας ακόμη νεαρός από αυτούς που συνέδραμαν τις «αγανακτισμένες εκδηλώσεις», ο Δ.Σ., είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε 14 μήνες φυλάκισης για απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση, ενώ ο πέμπτος είχε θεωρηθεί ανήλικος και είχε παραπεμφθεί στο Δικαστήριο ανηλίκων.

Το Δικαστήριο, δικάζοντας σε δεύτερο βαθμό καταδίκασε τους 3 από τους 4 για το ίδιο αδίκημα, της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης από κοινού και κατά συρροή, απορρίπτοντας το αίτημα αναγνώρισης οποιουδήποτε ελαφρυντικού, και επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών στον καθένα με αναστολή, ενώ απάλλαξε τον Σ.Γιαννάτο, που γλύτωσε την καταδίκη λόγω των ελλειμμάτων του κατηγορητηρίου.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, όπως επισημάνθηκε από την συνήγορο πολιτικής αγωγής Ιωάννα Κούρτοβικ, αντιμετωπίστηκε με πρωτοφανή απροθυμία των διωκτικών μηχανισμών, που αφού απέφυγαν να παρέμβουν κατά την επίθεση για να κάνουν συλλήψεις, και παρέμειναν στο χώρο προστατεύοντας τους δράστες, κινήθηκαν μόνον μετά την κατακραυγή του Τύπου και με πολύ δυσφορία αναγκάστηκαν να «αναγνωρίσουν» στους επιτιθεμένους μόνον τα παραπάνω προβεβλημένα πρόσωπα, και δυο αγνώστους νεαρούς, ενώ ο φάκελος παρέμεινε στα συρτάρια της αστυνομίας από τον Οκτώβρη του 2010 μέχρι και την δολοφονία του Α.Φύσσα, και την αποκάλυψη της σχέσης της υπόθεσης εκείνης με τη Χρυσή Αυγή, μετά την οποία και με την πίεση εκείνων των γεγονότων ξεθάφτηκε, όπως πολλές άλλες για να σταλεί στην Εισαγγελία. Το κατηγορητήριο που συντάχθηκε μόλις το 2014, και πάλι απρόθυμα, όπως φάνηκε, με πολλές ελλείψεις και λάθη, περιέλαβε κατηγορίες εντελώς αναντίστοιχες με τα γεγονότα και κατόρθωσε να φτάσει στο ακροατήριο με τις μισές κατηγορίες παραγραμμένες μόλις στα 7 χρόνια μετά τα γεγονότα, ενώ η απόφαση του δευτεροβάθμιου εκδίδεται μόλις 3 μήνες πριν από την οκταετή παραγραφή.

Κατά την διάρκεια της δίκης από πλήθος μαρτύρων κατηγορίας, μέλη τότε της “Ελεύθερης Αττικής” όσο και της “Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό” αναδείχθηκαν χωρίς καμία αμφιβολία, τόσο τα γεγονότα, όσο και η οργανωμένη συγκρότηση της ομάδας των “αγανακτισμένων κατοίκων” του Αγίου Παντελεήμονα με οργανωτική ραχοκοκαλιά την Χρυσή Αυγή.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες και με τις φασιστικές επιθέσεις να πληθαίνουν ξανά σήμερα στο φόντο της έξαρσης του εθνικισμού και της κλιμάκωσης των ρατσιστικών πολιτικών ΕΕ-Κυβέρνησης, η πρώτη τελεσίδικη καταδίκη σε δεύτερο βαθμό κατηγορούμενων όπως η Χρυσαυγίτισσα Σκορδέλη, (κατηγορούμενη και για πλήθος άλλων υποθέσεων) αποτελεί νίκη του αντιφασιστικού κινήματος και δικαίωση όσων αποφάσισαν να υπερασπιστούν την τιμή του αντιρατσιστικού κινήματος στην αίθουσα του Δικαστηρίου.

Ντόπιοι και πρόσφυγες/μετανάστες ενωμένοι συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, για να σταματήσουν οι επιθέσεις και να περιθωριοποιηθούν κοινωνικά οι φασιστικές ομάδες. Για μια κοινωνία αλληλεγγύης και δικαιοσύνης με ίσα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα για όλους, χωρίς πόλεμο, εθνικισμό και ρατσισμό, φτώχεια και καταστολή.

Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό”

974

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση