Ζητείται βλέμμα επιείκειας…

Ζητείται βλέμμα επιείκειας…

Θλίψη και ερωτήματα προκαλεί η απόφαση 395/2018 του Αρείου Πάγου να απορρίψει την αίτηση και να επιτρέψει την έκδοση στη Μολδαβία της 28χρονης κοπέλας-θύματος τράφικινγκ που κρατείται στις Φυλακές Διαβατών. Πολύ περισσότερο όταν από τις εισαγγελικές αρχές επίσημα η Ι.Σ. είχε χαρακτηριστεί θύμα.

Ο Αρειος Πάγος βασίστηκε στο αίτημα έκδοσης της Μολδαβίας και μοιάζει να μην έλαβε υπόψη τους πρόσφατους Νόμους που περιγράφουν πως προστατεύονται τα θύματα σεξουαλικής, ρατσιστικής βίας κ.λπ., καθώς δεν επιτρέπεται να ασκηθεί ποινική δίωξη εάν τυχόν το θύμα εμπλέκεται στην υπόθεση αλλά βοήθησε στις καταδίκες των υπευθύνων.

Την εξέδιδαν

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών, στις 12/9/2013 η Ι.Σ. προσήλθε στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων και κατέθεσε ενόρκως ότι το 2012 μέλη εγκληματικής οργάνωσης, εκμεταλλευόμενα την ευάλωτη θέση και την άθλια οικονομική κατάστασή της, με τη χρήση απατηλών μέσων απέσπασαν τη συναίνεσή της προκειμένου να εισέλθει παράνομα στη χώρα μας και να εργαστεί για λογαριασμό τους.

Σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού Α΄ Ε.Π.: «Γνωρίζω την εκζητούμενη διότι η υπηρεσία στην οποία προΐσταμαι τον Σεπτέμβριο του 2013 χειρίστηκε μία υπόθεση προώθησης γυναικών από Μολδαβία-Ρωσία στην Ελλάδα, για πορνεία. Στρατολογούσαν γυναίκες με την υπόσχεση ότι θα εργαστούν ως οικιακές βοηθοί και μετά τις έβγαζαν στην πορνεία. Με τον ίδιο τρόπο είχαν φέρει εδώ και την εκζητούμενη, αλλά όταν είχε έρθει σε μας ήδη ασχολούμασταν με την υπόθεση».

Εργάζεται σε χωράφια

Την είχαν προωθήσει αρχικά σε σπίτι στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Αργος και στην Καβάλα. Ο αστυνομικός στην κατάθεσή του εξηγεί ότι χάρη σε μάρτυρα φίλο της κοπέλας την απελευθέρωσαν και οδηγήθηκαν στη σύλληψη των αρχηγών της οργάνωσης.

Την κοπέλα την υποχρέωσαν να τους καταβάλει τμηματικά το ποσό των 4.000 ευρώ που οι ίδιοι είχαν ξοδέψει για την παράνομη είσοδό της στη χώρα.

Ο αστυνομικός, τελειώνοντας την κατάθεσή του, είπε ότι η κοπέλα εργάζεται τώρα σε χωράφια και προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή της στην Ελλάδα.

Ο Ελληνας μάρτυρας, φίλος της κοπέλας είχε καταλάβει ότι κάποιοι την εκμεταλλεύονταν και την κακοποιούσαν και θέλησε να τη βοηθήσει μια και ο ίδιος ήταν γιος αστυνομικού.

Στη συνέχεια την αρραβωνιάστηκε. Αφού η νεαρή γυναίκα κατάφερε να δραπετεύσει και να ξεφύγει από τον έλεγχο των μελών της εγκληματικής οργάνωσης με τη βοήθεια του φίλου της, άρχισαν οι συνεχείς απειλές για τη ζωή τους.

Τελικά, ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Αργος, συνελήφθησαν τρία μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ σε βάρος ενός εκκρεμούσε και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις αρχές της Ρουμανίας, με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, σωματεμπορίας, εκμετάλλευσης ανηλίκου, πορνογραφίας ανηλίκου και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ομόφωνη απόρριψη

Η νεαρή γυναίκα, απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου είπε για το πολύ ξύλο που είχε φάει από συγκεκριμένο μέλος της οργάνωσης, για το πώς την εκμεταλλεύτηκαν κ.λπ.

Ομως, στην απόφαση ομόφωνα απορρίφθηκε το αίτημα της Μολδαβής, αφού κρίθηκε ότι πρέπει να εκδοθεί στη χώρα της, η οποία έχει υποβάλει αίτημα έκδοσης προκειμένου η Ι.Σ. να δικαστεί εκεί για την αξιόποινη πράξη της… εμπορίας ανθρώπων.

Εδώ έχει σημασία να τονιστεί ότι η κρατούμενη στις ελληνικές φυλακές έχει, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Μολδαβίας, ενοχοποιηθεί ως μέλος της οργάνωσης διακίνησης ανθρώπων.

Ο Αρειος Πάγος έκρινε πολύ αυστηρά μια νεαρή γυναίκα που αποδεδειγμένα υπέστη σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση και που βοήθησε όσο μπορούσε στην εξάρθρωση της οργάνωσης των σωματεμπόρων.

Η τύχη της είναι τώρα στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ζητείται μια ματιά επιείκειας, καθώς μια νέα γυναίκα που υπήρξε θύμα πολύ σκληρής εκμετάλλευσης ζητάει μια δεύτερη ευκαιρία…

Πηγή: http://www.efsyn.gr

 

223

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση