Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μουσουλμάνων λαμβάνουν 357% περισσότερη κάλυψη από τα ΜΜΕ

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μουσουλμάνων λαμβάνουν 357% περισσότερη κάλυψη από τα ΜΜΕ


Λευκοί και ακροδεξιοί τρομοκράτες πραγματοποίησαν σχεδόν τον διπλάσιο αριθμό τρομοκρατικών επιθέσεων σε σχέση με τους μουσουλμάνους εξτρεμιστές μεταξύ 2008 και 2016, αλλά η κάλυψη στα αμερικανικά ΜΜΕ είναι κατάφωρα άνιση, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράττονται από μουσουλμάνους εξτρεμιστές λαμβάνουν κατά 357% περισσότερη κάλυψη από τον αμερικανικό Τύπο σε σχέση με εκείνες που διαπράττουν μη μουσουλμάνοι (ή σε περιπτώσεις όπου η θρησκεία του δράστη ήταν άγνωστη) βάσει νέας έρευνας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian που δίνει μια πρώτη γεύση της έρευνας, τα ευρήματα βασίστηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ του 2006 και του 2015, όπως αυτές καταγράφονται από την Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για την Τρομοκρατία (Global Terrorism Database).


«Μη μουσουλμάνος θύτης=15 πρωτοσέλιδα. Μουσουλμάνος θύτης=105 πρωτοσέλιδα» Εικονογράφηση: Mona Chalabi

Αυτή η ανισότητα της κάλυψης στα ΜΜΕ βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα, όπως λέει το άρθρο της Guardian, δεδομένου ότι οι λευκοί και ακροδεξιοί τρομοκράτες πραγματοποίησαν σχεδόν το διπλάσιο αριθμό τρομοκρατικών επιθέσεων από τους μουσουλμάνους εξτρεμιστές μεταξύ 2008 και 2016.

Η επικεφαλής της εν λόγω έρευνας και καθηγήτρια εγκληματολογίας και ποινικού δικαίου στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, Erin Kearns, σημειώνει ότι «αυτή η υπέρμετρη κάλυψη είναι πολύ μεγαλύτερη στα ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας συγκριτικά με τις τοπικές εφημερίδες».

Η νέα αυτή έρευνα, που δημοσιεύεται στο τετραμηνιαίο ακαδημαϊκό περιοδικό Justice Quarterly, έρχεται να επιβεβαιώσει διαπιστώσεις παλαιότερων ερευνών, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι τα αμερικανικά ΜΜΕ τρέφουν τα στερεότυπα και κατασκευάζουν την ισλαμοφοβία, ταυτίζοντας την τρομοκρατία μόνο με τους μουσουλμάνους.


Σκίτσο του Omar Alnatour που καυτηριάζει το πώς αντιμετωπίζονται οι επιθέσεις όταν γίνονται από μουσουλμάνους, από μαύρους, από αστυνομικούς και πώς όταν ο δράστης είναι λευκός.

Χαρακτηριστικά, για παράδειγμα, η επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013, που έγινε από δύο μουσουλμάνους και στοίχισε τη ζωή σε τρία άτομα, αποτέλεσε το 20% της συνολικής κάλυψης τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ κατά την πενταετία 2011-2015. Αντίθετα, η μαζική επίθεση σε μια αφροαμερικανική εκκλησία στη Νότια Καρολίνα από τον λευκό ακροδεξιό Dylann Roof, ο οποίος σκότωσε εννέα άτομα, αποτέλεσε το 7,4%, ενώ η επίθεση του Frazier Glenn Miller το 2014 σε συναγωγή που είχε τρεις νεκρούς, αποτέλεσε μόνο το 3,3%.

Πηγή:https://www.thepressproject.gr

123

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση