Χιλιάδες παιδιά θύματα κακοποίησης από καθολικούς ιερείς και στη Γερμανία

Χιλιάδες παιδιά θύματα κακοποίησης από καθολικούς ιερείς και στη Γερμανία

Δεν έχουν τέλος τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από καθολικούς ιερείς, καθώς νέα έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα καταγράφει ότι περισσότερα από τρεις χιλιάδες παιδιά έπεσαν θύματα στη Γερμανία από το 1946 έως και το 2014.

Το χειρότερο είναι, όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας, ότι η Καθολική Εκκλησία προσπάθησε επί δεκαετίες να αποκρύψει τα χιλιάδες περιστατικά υποβαθμίζοντας εσκεμμένα τη σοβαρότητα και την έκταση της υπόθεσης.

Η μεγάλη αυτή έρευνα ξεκίνησε το 2014 και θα παρουσιαστεί επισήμως στις 25 Σεπτεμβρίου στη Φούλντα στη διάρκεια της συνόδου των Γερμανών επισκόπων από τον πρόεδρό της, τον καρδινάλιο Ράινχαρντ Μαρξ.

Μία ομάδα ερευνητών των πανεπιστημίων του Μάνχαϊμ της Χαϊδελβέργης και του Γκίσεν εξέτασε 38.000 φακέλους και χειρόγραφα που προέρχονται από 27 γερμανικές επισκοπές και διαβιβάσθηκαν από την Καθολική Εκκλησία.

Οι επιστήμονες αυτοί δεν είχαν πάντως άμεση πρόσβαση στα αρχεία.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, επί δεκαετίες η Καθολική Εκκλησία «κατέστρεψε ή χειραγώγησε» πολυάριθμα ντοκουμέντα σχετικά με υπόπτους και «υποβάθμισε» εν γνώσει της τη σοβαρότητα και την έκταση της υπόθεσης.

Η μελέτη καταγράφει ότι τουλάχιστον 3.677 παιδιά, στην πλειονότητά τους αγόρια ηλικίας κάτω των 13 ετών, έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στα χέρια 1.670 κληρικών, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, που περιήλθε σε γνώση των εβδομαδιαίων εντύπων Spiegel και die Zeit.

Παράλληλα, οι κατηγορούμενοι κληρικοί έπαιρναν μεταθέσεις χωρίς οι πιστοί να έχουν προειδοποιηθεί για τον εν δυνάμει κίνδυνο για τα παιδιά τους, ενώ μόλις το ένα τρίτο των υπόπτων αντιμετώπισε διώξεις με βάση το κανονικό δίκαιο. Οι τιμωρίες, πάντως, ήταν ελάχιστες, ακόμη και ανύπαρκτες, εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης.

Εδώ και χρόνια η Καθολική Εκκλησία της Γερμανίας, όπως και παντού στον κόσμο, συγκλονίζεται από την αποκάλυψη σεξουαλικών κακοποιήσεων.

Το 2017 έκθεση αποκάλυψε πως τουλάχιστον 547 παιδιά της Καθολικής χορωδίας του Ρέγκενσμπουργκ είχαν πέσει θύματα κακοποίησης στο διάστημα από το 1945 μέχρι το 1992.

Πηγή:http://www.efsyn.gr

40

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση